Δεκεμβρίου 09, 2020

Βούτσιτς : Θα ήμουν ο μεγαλύτερος δημοκράτης και θα μου έδιναν τον Νόμπελ αν εγκατέλειπα το Κόσσοβο και τη Ρεπούμπλικα Σερπσκα

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας όλα όσα ακούστηκαν στο Αμερικανικό Κογκρέσο χθες, ότι είναι πλέον σαφές ότι είχε δίκιο όταν μίλησε για τις συνέπειες των αμερικανικών εκλογών στη Σερβία, και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η κυβέρνηση του Τζόζεφ Μπάιντεν θα έχει διαφορετική άποψη από αυτή που διατυπώθηκε στο Κογκρέσο κατά την ακρόαση εκπροσώπων ομάδων αλβανικών συμφερόντων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Προτάθηκε μάλιστα στη μελλοντική διοίκηση του Τζόζεφ Μπίντεν να συνεργαστούν οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια και να αναγνωριστεί η Σερβία για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. 
 Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ότι η Σερβία δεν θα λάβει ένταξη στην ΕΕ μέχρι να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. «Δεν είναι μόνο ο Ένγκελ, όλοι το είπαν αυτό. Τώρα μπορείτε να δείτε πόσο δίκιο είχα όταν μίλησα πριν από λίγες εβδομάδες, χωρίς να κρύβει τίποτα, χωρίς προσωπική συμπάθεια για τις εκλογές των ΗΠΑ. 
 Ο Βούτσιτς είπε ότι είναι σαφές ότι η Σερβία θα αντιμετωπίσει περισσότερες πιέσεις και θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Στη συζήτηση στο Αμερικανικό Κογκρέσο, τονίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον αναμένεται να κάνει τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποιώντας οικονομικά και διπλωματικά μέσα επιρροής. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς αναμένει επίσης μεγάλες πιέσεις γύρω από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα «Αυτό που με ενοχλεί, δεν μπορώ να πω ότι με ανησυχεί, είναι ότι στη Σερβία μερικοί άνθρωποι χαίρονται νομίζοντας ότι στοχεύουν εμένα. Αυτό απευθύνεται σε όλους στη Σερβία, είπε ο Βούστιτς και τόνισε ότι είναι καθήκον του να προστατεύσει τη χώρα, και γι' αυτό δεν θα πει κακή κουβέντα για τον Έλιοτ Ένγκελ και την Μαντλέν Ολμπράιτ. «Αν υπέγραφα την πράξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και παρατούσα τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, θα ήμουν ο μεγαλύτερος και δημοκράτης.και σιγουρα θα μου έδιναν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου