Δεκεμβρίου 14, 2020

Ρουμανία: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τις σημερινές διαβουλεύσεις στο Παλάτι Κοτροτσένι

 Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις μετά από τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα δήλωσε ότι «δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού». Ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα ακολουθήσει τουλάχιστον ένας ακόμη γύρος διαβουλεύσεων. Μετά τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων ο Γιοχάνις είπε: Σήμερα είχαμε έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τα Κόμματα σπου θα εκπροσωπηθούν στο νέο Κοινοβούλιο. Αυτός ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων οδήγησε σε μια καλή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κομμάτων και εμού, αλλά μπορώ να πω ότι σήμερα δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για τον διορισμό ενός υποψηφίου για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Λάβαμε και ορισμένες προτάσεις σήμερα, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένας ακόμη γύρος διαβουλεύσεων μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Σκοπεύω να καλέσω το νέο Κοινοβούλιο για τις 21 Δεκεμβρίου. δήλωσε ο πρόεδρος. Δηλώσεις του Κλάους Ιωαννή μετά τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων Ο τρίτος άνθρωπος που «κατέχει τα κλειδιά» της πλειοψηφίας, ο Πρόεδρος της UDMR Χουνόρ Κέλεμεν δήλωσε ότι στη συνομιλία με τον πρόεδρο δεν πρότεινε όνομα πρωθυπουργού, αλλά ατέστησε σαφές ότι η UDMR επιθυμεί νε μετάσχει στον συνασπισμό με το PNL και το USR PLUS. Ο Χουνόρ Κέλεμέν είπε στον Πρόεδρο ότι το Κόμμα από τον Συνασπισμό που έλαβε τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να προτείνειτον πρωθυπουργό και τα άλλα δύο κόμματα να λάβουν την Προεδρία των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου. «Εμείς δεν έχουμε προτίμηση», είπε ο Κέλεμεν, που διεκδικεί την Προεδρία της Γερουσίας, αφού την προεδρία της Βουλής διεκδικούν οι Όρμπαν και Ντάν Μπάρνα. Οι Ούγγροι είπαν ότι εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με την USR- PLUS τότε θα καταθέσουν δική τους πρόταση για πρωθυπουργό.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε τελικά την κατανομή των εδρών σε κάθε Κόμμα αλλά δεν ανακήρυξε τους ακόμα εκλεγόμενους βουλευτές ενώ εκκρεμεί η ανακήρυξη των βουλευτών από τις εθνικές μειονότητες, οι οποίοι είναι «έξτρα». 
Στην απελθούσα Βουλή οι «μειονοτικοί» ήσαν 17 . 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) θα έχει 47 έδρες στη Γερουσία και 110 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, (NLP) , θα έχει 41 έδρες στη Γερουσία και 93 εντολές στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Συμμαχία USR- PLUS θα έχει, 25 έδρες στη Γερουσία Και 55 στη Βουλή των Αντιπροσώπων , η Συμμαχία για την Ένωση Ρουμάνων (AUR), 14 έδρες στη Γερουσία και 33 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και η Ένωση των Ούγγρων , (UDMR» 9 έδρες στη Γερουσία και 21 στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η δεδηλωμένη απαιτεί 165 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 69 έδρες στη Γερουσία.
 Ο αριθμός των εδρών για τη δεδηλωμένη μεταβάλλεται αναλόγως του αριθμού των «μειονοτικών». Από την ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής προκύπτει ότι στην Γερουσία είναι δυνατή η πλειοψηφία από το PSD την UDMR και την AUR, ενώ στην στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να σχηματιστεί με τους βουλευτές των Εθνικών μειονοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου