Δεκεμβρίου 10, 2020

Ρουμανία: Ενώ σχεδιάζεται η κυβέρνηση Φλορίν Τσίτου οι Σοσιαλδημοκράτες προεκτείνουν είναι είτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του Αλεξάντρου Ραφίλα, είτε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

 Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και για την επόμενη κυβέρνηση ξεκινούν επίσημα το Σάββατο. Τη Δευτέρα θα πάνε όλοι στο προεδρικό.  Ο Μαρσέλ Τσιόλακου, πρόεδρος του PSD, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Αλεξάντρου Ραφίλα είναι η επίσημη πρόταση του κόμματος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, που δεν θα παραστεί στις διαβουλεύσεις της Δευτέρας στο Παλάτι Κοτροτσένι καθώς είναι ακόμα σε απομόνωση αφού η σύζυγός του βρέθηκε θετική για τον κορωνοϊό. Ο αρχηγός του PSD είπε επίσης ότι «ήρθε η ώρα για τον πρόεδρο να παραδεχθεί ότι έχασε τις εκλογές».

Από τη άλλη πλευρά  Οι ηγέτες του NLP, του USR PLUS και του UDMR μίλησαν με τον Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις το πρωί της Πέμπτης, και συμφώνησαν ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λιτή. Ωστόσο,  κάθε κόμμα διαπραγματεύεται  σχετικά με τα υπουργεία που θα αναλάβει και ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι μελλοντικοί υπουργοί.

Το NLP δεν θέλει να εγκαταλείψει τον έλεγχο των βασικών υπουργείων, αλλά  το USR PLUS θέλει τουλάχιστον δυο «βαριά χαρτοφυλάκια»

Για παράδειγμα, το USR-PLUS θέλει τουλάχιστον ένα από τα υπουργεία Δικαιοσύνης ή Οικονομικών . Υπάρχουν δύο θέσεις που ελέγχουν την κυβέρνηση, διότι η υπογραφή του Υπουργού εξαρτάται από κάθε κανονιστική πράξη που εκδίδεται από την εκτελεστική εξουσία.

Οι Φιλελεύθεροι επιθυμούν  επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων να εκλεγεί  ο Λουντοβίκ Όρμπαν.

Το NLP δεν είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει υπουργεία  Άμυνας, Εξωτερικών Δικαιοσύνης,  Μεταφορών και   Ανάπτυξης. Το όνοαμτα που ακούγονται ειναι

Υπουργείο Άμυνας - Νικολάε Τσιούκου ,Υπουργείο Εξωτερικών - Μπογκντάν Αουρέσκου, Υπουργείο Δικαιοσύνης - Καταλίν Πρέντοιου, Υπουργείο Μεταφορών - Λουκιανός Μόντε, Υπουργείο Ανάπτυξης - Ρόμπερτ Σιγκιαρτάου, Υπουργείο Ευρωπαϊκών Ταμείων – Μαρσέλ Μπόλος  Υπουργείο Οικονομίας - Βιργίλιος Ποπέσκου

Οι Φιλελεύθεροι θα ήθελαν επίσης να διατηρήσουν το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τα Οικονομικά, μετά τη μετάβαση του Φλορίν Τσίτου Florin Cîțu στην κορυφή της κυβέρνησης, η ηγεσία του υπουργείου θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε όσους στο USR-PLUS πιέζουν για αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Το  NLP είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει χαρτοφυλάκια όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Εργασία, η Νεολαία και ο Αθλητισμός, η Γεωργία και ο Πολιτισμός.

Η USR - PLUS θέλει επίσης να ηγηθεί του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά οι Φιλελεύθεροι δεν θα θελήσουν να χάσουν το υπουργείο με τα περισσότερα χρήματα στην Κυβέρνηση.

Οι ηγέτες της  UDMR θα ήθελαν να αποκτήσουν αναλάβουν υπουργεία που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Σε προηγούμενες κυβερνήσεις, η UDMR έχει ηγηθεί υπουργείων όπως η Υγεία, ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον. Ωστόσο, οι Ούγγροι ηγέτες θα μπορούσαν επίσης να αποδεχθούν αυτούς τους τομείς, ανάλογα με την εξέλιξη των συνομιλιών. Ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία που θα μπορούσαν να αναλάβουν είναι το Υπουργείο Παιδείας.  Για την Εκπαίδευση, το UDMR  προτείνει δύο ονόματα, τον Hegedus Csilla και τον Szabo Odon.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου