Δεκεμβρίου 03, 2020

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο προσωπικός απεσταλμένος του Ζάεφ, Βλάντο Μπουτσκόφσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι είπε ότι δεν πιστεύει σε μια λύση εντός επτά ημέρες, αλλά είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει. Είμαστε στο σωστό δρόμο, και είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να πάρει επιπλέον χρόνο αλλά θα βρούμε μια λύση». «Λόγω της εμπειρίας μου, δεν θα δεχτώ την αποστολή μηνυμάτων μέσω των ΜΜΕ με τους Βούλγαρους φίλους μας», δήλωσε ο Μπουτσκόφσκι. Ο Οσμάνι είπε ότι ο διορισμός του «αποτελεί πρόσθετη ώθηση για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη Συμφωνία Καλής Γειτονίας». Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε και πάλι τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να εμποδίζουν τη συνέλευση να εργάζεται διαδικτυακά και τους κάλεσε να δείξουν σεβασμό στους «μακεδόνες» πολίτες. Οι Υπουργοί Γεωργίας της Σεβερνοματσεντόνιγια και της Αλβανίας υπέγραψαν χθες στη Στρούγκα συμφωνία για κοινή βιώσιμη διαχείριση της αλιείας στη λίμνη Αχρίδα και στις Πρέσπες. 
ΣΚΟΠΙΑ.  Στη Σεβερνοματσεντόνιγια 946 νέα κρούσματα  και 33 θάνατοι ασθενών.  Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχουν πραγματοποιηθεί 2564 τεστ των οποίων η θετικότητα ήταν 36,9% Στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκαν οι θάνατοι  33 ασθενών που έπασχαν από την λοίμωξη. Ο μεγαλύτερος ήταν 89 ετών και ο νεώτερος 43. Οι 32 πέθαναν στα νοσοκομεία και ο ένας στο σπίτι του. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της Πανδημίας  είναι 1825 και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων  είναι 21088.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι Πολιτικοί διευθυντές των κρατών μελών του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης κάλεσαν τις αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση σχέδιο δράσης υλοποίησης των 14 προτεραιοτήτων από τη Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να βελτιώσουν τη συνεργασία και το συντονισμό για τον περιορισμό της πανδημίας και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της. Στο ανακοινωθέν διαφώνησε η Ρωσική Ομοσπονδία, που θεωρεί ότι το μήνυμα ενός μέρους της Διεθνούς Κοινότητας σε αυτό το έγγραφο βρίσκεται στα πρόθυρα της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας και ότι μοιάζει περισσότερο με πολιτικό εργαλείο για την προώθηση μιας ατζέντας που δεν έχει καμία σχέση με την εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας. 
 ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ. Ο Σερβικός Συνασπισμός «Μαζί για τη Σρεμπρένιτσα» δήλωσε ότι οι αποτυχημένοι Βόσνιοι πολιτικοί Σαντίκ Αχμόβιτς και Καμίλ Ντουράκοβιτς, οι οποίοι ηγήθηκαν της προεκλογικής εκστρατείας του Βοσνιακού Συνασπισμού , χρησιμοποιούν υπαινιγμούς, ψεύδη και πιέσεις για να δραματοποιήσουν την κατάσταση και να ποινικοποιήσεων την εκλογική διαδικασία και να προκαλέσουν την ακύρωση των εκλογών προκειμένου να δικαιολογήσουν την εκλογική και πολιτική αποτυχία τους. Ο Δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα Μλάντεν Γκρούτζιτσιτς απηύθυνε έκκληση στους Σέρβους και τους Κροάτες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να βασιστούν αποκλειστικά σε αποδεικτικά στοιχεία. 
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές προοπτικές είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την περιοχή και ότι η δυναμική των τελευταίων 25 ετών είναι στενά συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. 397.628 ξένοι τουρίστες διέμειναν στη Σερβία του δέκα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τουρισμού της Σερβίας, τονίζοντας ότι η μείωση σε σχέση με το 2019 είναι 75%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου