Δεκεμβρίου 11, 2020

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών. Η δεύτερη στη σειρά διαδήλωση στα Τίρανα για τη δολοφονία από αστυνομικό του 25χρονου Κλοντάιαν Ράσα που παραβίασε το «Λόκντάουν» και δεν σταμάτησε για έλεγχο , το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου ήταν και αυτή επεισοδιακή. Εξελίχθη σε πόλεμο διαδηλωτών και αστυνομίας που χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα, Οι διαδηλωτές φώναζαν αντικομουνιστικά συνθήματα ενώ κυριαρχούσαν το «Κάτω η δικτατορία», και «Φασίστες αστυνόμοι ». Οι διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα και έβαλαν φωτιά σε εμπορευματοκιβώτια στο κέντρο των Τιράνων. Μεγάλες διαδηλώσει οργανώθηκαν επίσης στην Κορυτσά, στον Αυλώνα το Δυρράχιο και το Μπεράτι και σε άλλες πόλεις. Κατά τη διαμαρτυρία στην πόλη Λέζα, εκτός από αυτούς που εζήταγαν να φύγει η Κόκκινη χούντα του Ράμα, εμφανίστηλκε και πανό που έγραφε «Νομιμοποίηση του χασίς». Οι διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις ήταν βίαιες. Ο Ράμα που επέστρεψε στη Τίρανα σε διάγγελμα του στις 6 χθες το απόγευμα ανακοίνωσε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Λεσάι από ευθιξία, Ο Ράμα είπε ότι ο Λεσάι δεν έχει καμία σχέση με την ειδεχθή πράξη της δολοφονίας ενός 25χρονου νέου και καταδίκασε την δολοφονία λέγοντας πράξη που ότι η δολοφονία ήταν εντελώς ανεξήγητη, «Ήταν μια παράλογη πράξη που δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αστυνομική αποστολή». Ο Ράμα είπε ότι η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τον δράστη, «Η αστυνομία πρέπει να ερευνήσει τα πάντα» είπε και πρόσθεσε ότι « Η δικαιοσύνη χρειάζεται το χρόνο της». 

 ΣΟΦΙΑ. Ο ειδικός απεσταλμένος Βλάντο Μπουτσκόφσκι έδωσε χθες το πρωί στην Σόφια στον Μπόικο Μπορίσοφ ένα non-paper με εγγυήσεις ότι η Σεβερνοματσεντόνιγια δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις από τη Βουλγαρία και ότι τα Σκόπια δεν θα παρέμβουν σε θέματα που απασχολούν τη βουλγαρική κοινωνία όπως στο ζήτημα των μειονοτήτων . Ο Μπόικο Μπορίσοφ στη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια για τις σχέσεις με τη Βουλγαρία δήλωσε: «Πάντα θεωρούσα ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να βρεθούν λύσεις. Οι νυν και οι μελλοντικές γενιές δε θα συγχωρέσουν ούτε τη Βουλγαρία, ούτε τη Δημοκρατία της Βόρειας για το ότι δεν βρήκαμε συμβιβασμό, που να δώσει προοπτική». Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι για τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι σημαντική η επιστροφή στην αυστηρή εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, η οποία υπογράφηκε το 2017. «Η Βουλγαρία κατέβαλε όλες τις προσπάθειες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της χώρας μας του Συμβουλίου της ΕΕ θέσαμε επί τάπητος το θέμα», είπε . Αργότερα, 
ο Μπουτσκόφσκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ. 
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σεβερνοματσεντόνιγια δεν απαιτεί απόπειρες πίεσης μέσω τρίτων χωρών, αλλά πραγματικά αποτελέσματα στον διμερή διάλογο με τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον Ράντεφ, η εγκατάλειψη της ρητορικής του μίσους προς τη Βουλγαρία και η αλλαγή του περιεχομένου των ιστορικών βιβλίων θα αποτελέσουν πραγματική συμβολή στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο κρατών.  

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ έστειλε μήνυμα στη Σόφια , ότι «δεν έχουμε μίσος για τον βουλγαρικό λαό, και θέλουμε να είμαστε φίλοι με τον βουλγαρικό λαό». «Για το παρελθόν πρέπει να μιλάμε μέσα από το πρίσμα της φιλίας, και όχι μέσα από το πρίσμα της αρνητικής άποψης» τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη . «η Βουλγαρία παραμένει φίλος μας, και ο Μπορίσοφ ο αδελφός μου», είπε και σημείωσε ακόμα ότι , « όπως η Βουλγαρία έχει τουρκικό πληθυσμό, εχουμε και εμείς πολίτες που είναι Βούλγαροι από επιλογή, και αισθάνονται επίσης Μακεδόνες». 
 Ο Πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας Δημήτρη Γιανακάκη, , ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του . Ο Ζάεφ ευχαρίστησε τον κ. Γιανακάκη για την εποικοδομητική συμβολή του στη Συμφωνία Πρεσπών, καθώς και για τις ειλικρινείς του προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

 ΣΚΟΠΙΑ. Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι ο Ζάεφ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός στον ελεύθερο χρόνο του, αποφασίζει ποιος θα πάει στην φυλακή και ποιος όχι, τονίζοντας ότι δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα γύρω από τον Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή αποκάλυψη συνομιλίας με «σύντροφο στέλεχος» Γιάσνα Μάντι, στον οποίο είπε. «Θα δω τι μπορώ να κάνω ... Σύντροφε, δεν θα πάς φυλακή» . Το VMRO-DPMNE τόνισε ότι «ο Ζάεφ υποσχέθηκε ένα κράτος δικαίου, και έχουμε ένα εισαγγελικό γραφείο και ένα δικαστικό σώμα όπου χωρίς αυτόν δεν μπορεί να αποφασιστεί αν ένας εγκληματίας θα πάει στη φυλακή ή όχι. Σε ποια χώρα στον κόσμο ο πρωθυπουργός αποφασίζει ποιος θα πάει στην φυλακή και ποιος όχι». ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση ενέκρινε 18 τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των μισθών των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 
 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Το κείμενο του Νόμου για την Ελευθερία της Θρησκείας έχει τροποποιηθεί, και τα αμφισβητούμενα άρθρα έχουν διαγραφεί .Το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στο κοινοβούλιο για ψηφιση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, και Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου Βλάντιμιρ Λεποσάβιτς επιβεβαίωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στο νόμο. «Η πρόταση είναι έτοιμη και θα εγκριθεί σύμφωνα με την κατεπείγουσα νομοθετική διαδικασία, οπότε η διοργάνωση δημόσιας συζήτησης δεν είναι υποχρεωτική, δήλωσε ο Λεποσάβιτς στην εφημερία «Νταν» της Ποντγκόριτσα και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαυροβούνιο για το κείμενο των αλλαγών και τους εκπροσώπους της Μητρόπολης Μαυροβουνίου, της Ισλαμικής Κοινότητας και εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. Ο υπουργός Οικονομικών του Μαυροβουνίου, Μίλοικο Σπάιτσιτς, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο απέφυγε χθες την πτώχευση εκδίδοντας ομόλογα ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) και το Φιλελεύθερο Κόμμα (LP), καθώς και το «Ηνωμένο Μαυροβούνιο» και το «Κίνημα Αλλαγής», τα οποία αποτελούν μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επέκριναν έντονα το νέο χρέος των 750 εκατομμυρίων ευρώ . Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Κατά της Διαφθοράς σημείωσε ότι η μηδενική ανοχή στη διαφθορά είναι ένα από τα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Τζώρτζε Ραντουλοβιτς ανακοινώσε ότι αρκετοί εκ προσωπικοτήτων πρεσβευτές θα ανακληθούν σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Κυβέρνησης, προκειμένου να αντικατασταθούν από διπλωμάτες καριέρας. 
 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ρουμανίας αυξήθηκε κατά 827 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο δεκάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι,, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Ως την 31η Οκτωβρίου, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 51 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 66 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 12% και οι εισαγωγές κατά 8,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση των κρατών μελών της ΕΕ να επιλέξουν το Βουκουρέστι ως έδρα του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας. 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Κοινοβούλιο της Σερβίας ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2021. Τα έσοδα θα είναι ύψους 1,336 δισεκατομμυρίων δηναρίων (περίπου 11,36 δισεκατομμύρια ευρώ) .Ο προϋπολογισμός για το 2021 προέβλεψε συνολικές δαπάνες ύψους 1,514 δισεκατομμυρίων δηναρίων, (12,88 δισεκατομμύρια ευρώ), και θα είναι μειωμένες σχεδόν 15% σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο φετινό προϋπολογισμό που περιέλαβε της έκτακτες δαπάνες λόγω της Πανδημίας. Το προβλεπόμενο έλλειμμα είναι 178 δισεκατομμύρια δηνάρια ή 1,51 δισεκατομμύρια ευρώ, και αναλογεί στο 3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.201 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού και τέσσερεις κατά.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας εταιρείας «Srbijagas», ως πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης και της αναδιοργάνωσης του τομέα του φυσικού αερίου στη Σερβία για την εκπλήρωση των υποτιθέμενων διεθνών υποχρεώσεων με σκοπό να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα να θεσπίσει μέτρα κατά της Σερβίας.
  ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλαν Τεγκελτίγια δήλωσε ότι θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας και θεσμικών εγγυήσεων για την εκτέλεση των καθηκόντων του στο Σεράγεβο και λόγω των συνεχών παράνομων δραστηριοτήτων πληροφοριών με σκοπό την απομάκρυνσή του από το αξίωμα. Η Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς εξέφρασε πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς, δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η απαρτία για τις εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών δεν αμφισβητούνται καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου