Δεκεμβρίου 14, 2020

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Ο διάσημος Αλβανός ράπερ Αρχιμήδης Λουσάϊ , γνωστός ως Στρέσι, τον οποίο η αστυνομία τον έψαχνε παντού ως διοργανωτή των διαδηλώσεων και ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής διέφυγε με νεκροφόρα στο Κοσσυφοπέδιο επέστρεψε στα Τίρανα και ηγήθηκε των διαδηλώσεων για 5η συνεχόμενη νύχτα . 
Ο ράπερ απάντησε από το «Instagram» και στην Αμερικανική Πρεσβεία αλλά και στην οικογένεια Ράσα που προφανώς πιεζόμενη υπέγραψε ανοιχτή επιστολή η οποία ακολουθούσε της οδηγίες της «Ανθυπάτης» Κιμ, και τόνιζε ότι «η πολιτική που επιδιώκει το χάος και τη καταστροφή δεν φέρνει δικαιοσύνη, αλλά θέτει σε κίνδυνο και άλλες ζωές», ότι προσεύχεται , «όλα τα παλικάρια να μην χειραγωγηθούν από την πολιτική». Ο Ράπερ είπε ότι ο Κλόντιαν Ράσα δεν ανήκει πλέον μόνο στην οικογένεια, αλλά σε όλους τους Αλβανούς που δεν χρησιμοποιούν το Kλόντιαν, αλλά αντίθετα, προστατεύουν αγωνιζόμενοι για την μνήμη του το μέλλον των Αλβανών. Οι διαδηλωτές και χθες απαίτησαν την αποπομπή του Διοικητή της Κρατικής Αστυνομίας, Άρντι Βέλιου, «που είναι στυλοβάτης του καθεστώτος» επειδή, «χειραγωγεί την προανάκριση και καταστρέφει τα αποδεικτικά στοιχεία για τη δολοφονία του Κλόντιαν Ράσα από την αστυνομία». Οι διαδηλωτές αφού συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού. κατευθύνθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση των Τιράνων, όπου η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει σταματήσει με αντλίες νερό και δακρυγόνα. 
 Η αστυνομία έκανε πολλές προσαγωγές .Ταυτόχρονα με τη διαμαρτυρία στα Τίρανα, έγινε διαδήλωση στη Λούσνια που εξελίχθητε ειρηνικά με κεντρικό σύνθημα «Κάτω η Κόκκινη Δικτατορία». Μεγάλη και ειρηνική διαδήλωση έγινε και στον Αυλώνα. Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη κατά της Δημάρχου της Σκόδρας, Βολτάνας Αντέμι, και άλλων 21 ατόμων για την καταστροφή των Γραφείων του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η Εισαγγελία κατηγορεί την Δήμαρχο ως οργανωτή της διαδήλωσης. 

 ΣΚΟΠΙΑ. Στις αναπληρωματικές δημοτικές εκλογές στον Δήμο του Στιπ τις οποίες μποϋκοτάρισε το VMRO-DPMNE εξελέγη ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος που έλαβε 11,668 ψήφους ή 80,31% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων, Το 2017 ο Σοσιαλδημοκράτης είχε εκλεγεί στον δεύτερο γύρο με 15.078 ψήφους έναντι 13.363 του υποψήφιου του VMRO-DPMNE. Στο Στιπ ήταν για να πανηγυρίσει την «Νίκη» και ο Ζάεφ. Ο τοπικός , βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιβάν Ιορδάννοφ δήλωσε ότι «ολόκληρο το Στιπ ήταν μάρτυρες εκλογών μαφίας που διοργανώθηκαν από τον Ζόραν Ζάεφ» , και κατήγγειλε ότι «η τιμή μιας ψήφου έφτασε πάνω από 200 ευρώ», και ότι. « πολίτες πιέστηκαν και απειλήθηκαν να πάνε να ψηφίσουν για να μην ακυρωθούν οι εκλογές λόγω της αποχής». 

 ΣΟΦΙΑ. Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαάριεβα δήλωσε ότι το κύριο ζήτημα της διαφοράς με την Σεβερνοματσεντόνιγια σχετίζεται με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και Φιλίας, η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο του 2017. Η Ζαχάριεβα είπε ότι η διαφορά δεν έχει καμία σχέση με τις προσεχείς βουλγαρικές εκλογές και ότι τα Σκόπια ψεύδονται όταν λένε ότι η «τους στερεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης». «Δεν αρνούμαστε το δικαίωμα των βουλγάρων πολιτών στην αυτοδιάθεση, ούτε θα το αρνηθούμε στους αλλοδαπούς πολίτες» δήλωσε ο Ζαχάριεβα, που επανέλαβε ότι η Βουλγαρία, «εχει συμφέρον η Δημοκρατία της Σεβερνοματσεντόνιγια να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», αλλά «δεν μπορούμε να παραβλέψει την προστασία των εθνικών της συμφερόντων». 
 Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ δήλωσε ότι «η ταυτότητα των γειτόνων βασίζεται στο μίσος προς τους Βούλγαρους, τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Σεβερνοματσεντόνιγια», και αναρωτήθηκε, «τι γίνεται με τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Σεβερνοματσεντόνιγια» , ενώ τόνισε ότι «η ιστορία είναι μια ακριβής επιστήμη, και δεν είναι ρεαλιστική μια «πολυεπίπεδη» στάση απέναντί της». «Αύριο μπορεί να ανακαλύψουν ότι ο Τσάρος Σαμουήλ κατέβηκε από τον Άρη», είπε. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα σήμερα. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι , «η συνεργασία μεταξύ Ρεπούμπλικας Σέρπσκα και Ρωσίας θα συνεχιστεί σε πολιτική, οικονομική και κάθε άλλη μορφή, ανεξάρτητα από τις πιέσεις τόσο από τη Δύση όσο και από το Σεράγεβο», ενώ επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση για αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη η οποία υποστηρίζεται από Αμερικανούς βουλευτές, και από το Σεράγεβο. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Με καθυστέρηση 48 ωρών αντέδρασαν το Γραφείο του Υπάτου και η Αμερικανική Πρεσβεία στις δήλωσες στην τηλεόραση του Υπουργού Εξωτερικών στο Μπισέρα Τουρκόβιτς, που ζήτησε την κατάργηση της Ρεπούμπλικα Σερπσκα και συνέκρινε τον Ντόντικ με τον Χίτλερ . «Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα άτομα που τα εκπροσωπούν σε επίσημες θέσεις θα μπορούν να εργάζονται σε πνεύμα συμβιβασμού αντί να χρησιμοποιούν αυτές τις θέσεις για να κάνουν δηλώσεις που πάνε τη χώρα προς τα πίσω» δήλωσε το Γραφείο του Υπάτου , ενώ η αμερικανική πρεσβεία δήλωσε ότι «η εμπρηστική ρητορική υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για την περαιτέρω αναβάθμιση 25 ετών ειρήνης». Ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ μετά την αναχώρηση του Λαβρώφ θα προγραμματίσουν συνάντηση με τους αρμοδίους για να συζητήσουν τις τελευταίες δηλώσεις της Μπισέρα Τουρκόβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η σελίδα του Υπουργείου Παιδείας του Μαυροβουνίου στο Facebook άλλαξε από το Λατινικό αλφάβητο στο Κυριλλικό, τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα υπουργό Βέσνα Μπράτιτς. Αν και τα Κυριλλικά αναφέρονται στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου ως ένα από τα ισότιμα αλφάβητα η χρήση τους ήταν πολύ σπάνια επί των ημερών των Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου