Ο Πρώην (τσιγκούνης) υπουργός Οικονομικών, και νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Φλορίν Τσίτου, ξεκίνησε την θητεία του με αποφάσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει την προβλέψιμη οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, παγώνουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων το 2021 και όπως και τα κάθε είδους επιδόματα .Οι λεγόμενες ειδικές συντάξεις των δημάρχων θα ανασταλούν καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), της συμμαχίας USR - PLUS και της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων στη Ρουμανία (UDMR), υπόσχεται να επεκτείνει τη στήριξη που παρέχεται στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021. Ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος θα βασίζεται σε έλλειμμα 7% του ΑΕΠ και θα εκτελεί, μέχρι τις 30 Ιουνίου, τα προγράμματα στήριξης που ξεκίνησαν φέτος, όπως η επιδότηση που χορηγείται στους εργαζόμενους για την περίοδο κατά την οποία αναστέλλονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας τους και η στήριξη των εργοδοτών καλύπτοντας το 41,5% του ακαθάριστου μισθού του προσωπικού που διατηρούν. Ο Τσίτου ανακοίνωσε επίσης πακέτο στήριξης για την τουριστική βιομηχανία και τα ταξιδιωτικά γραφεία με την χορήγηση των κουπονιών διακοπών, προκειμένου να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προβλέπει αύξηση 10% στα επιδόματα τέκνων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, και κατά άλλο 10% από την 1η Αυγούστου.
Μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, εξέφρασε την αποδοκιμασία της για την αύξηση 15 ευρώ στον ελάχιστο ακαθάριστο μισθό. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο ο πρωθυπουργός λέει ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά το οποίο οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων θεωρούν πολύ μικρό για να καλύψει ακόμη και το κόστος των προστατευτικών μασκών. Κατά τη γνώμη τους, η νέα πολιτική λιτότητας, του Τσίτου ρίχνει το κόστος της οικονομικής κρίσης στους ώμους των εργαζομένων και των φτωχών.Από την 1η Ιανουαρίου, όταν ελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, η τιμή της ενέργειας θα αυξηθεί έως και κατά 26%, προκαλώντας γενική αύξηση των τιμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου