Νοεμβρίου 03, 2020

Επί τροχάδην

 

ΣΟΦΙΑ. Η «Φαρμακερή – τριανδρία» της Κοινωνίας των Πολιτών  ανακοίνωσε το τέλος των καθημερινών διαδηλώσεων.  «Στόχος μας οι εκλογές», δήλωσαν.          Ο συγγραφέας Ζαχάρι Καραμπασλίεφ, είπε ότι  είναι ήδη σαφές ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. « Είναι ώρα για όλους να πάνε σπίτι και να προετοιμαστούν για τις εκλογές. Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για διαμαρτυρίες. Δεν υπάρχει ανάγκη για  ανθρώπους που κρυώνουν στους δρόμους και μεταδίδουν τη λοίμωξη» δήλωσε ο συγγραφέας. Η χθεσινή 116η βραδιά διαδηλώσεων πέρασε ως συνήθως με μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας στην Γέφυρα των Αετών.

 ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Rego»  εάν οι εκλογές είχαν γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, το 27,1% των Βουλγάρων θα είχε ψηφίσει το  ΓΚΕΡΜΠ  GERB ενώ το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα το 26,3%. Το νέο κόμμα του τηλε-Αστέρα  Σλάβι Τρίφονοφ «Υπάρχει τέτοιος λαός», θα εισέπραττε το 18,6%. Το Φιλελεύθερο Κόμμα Δικαιωμάτω ν και Ελευθεριών το 8,3%, ενώ για τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» θα ψήφιζε  το 7,6%, και για το «Σήκω Βουλγαρία » το 3,9% των ψήφων.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  της Σεβερνομακεντόνιγια για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι πραγματοποιούν επίσκεψη στο Βερολίνο, μετά από πρόσκληση του  γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χέικο Μάας που οργανώνει συνάντηση  με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχάριεβα για την επίλυση της Ιστορική διαφοράς Σόφιας και Σκοπίων για την «γλώσσα» το «Έθνος» και τους «ήρωες».   Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε ότι εξήγησε με σαφήνεια τη θέση της Βουλγαρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλουμε η Σεβερνομακεντόνιγια να σταματήσει την παραποίηση της βουλγαρικής ιστορίας και την αντιβουλγαρική αγωγή μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, η οποία είναι μη ευρωπαϊκή. 

 ΤΙΡΑΝΑ. Η ολλανδική κυβέρνηση καταψήφισε οριστικά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, μη εγκρίνοντας τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης τον Δεκέμβριο. Ο Πρεσβευτής της ΕΕ στα Τίρανα, Λουίτζι Σορέκα είπε ότι η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου και η πολιτική πόλωση κρατούν την Αλβανία μακριά από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και κάλεσε τα κόμματα της χώρας να εκπληρώσουν αυτές τις δύο προϋποθέσεις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν το ζωτικό ρόλο δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. Αποτελούν πηγή ευθύνης και ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι έχουν ουσιώδη ρόλο στις δημοκρατίες. Δεν πρέπει να τους επιτίθενται  ή να τους απειλούν επειδή κάνουν δύσκολες ερωτήσεις», δήλωσε η Ανθύπατος Κιμ.

Ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αλβανία Νόα Γκαλ Γκέλντεχρ δήλωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο μέσα σε λίγες εβδομάδες.»

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει μεταξύ Ισραήλ και Κοσσυφοπεδίου, αλλά και μεταξύ Ισραήλ και Σερβίας.  Θα χρειαστούν αρκετές ακόμα εβδομάδες για να επιτευχθεί συμφωνία και θα ακολουθήσει το άνοιγμα πρεσβειών Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε. Οι υπουργοί των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπέγραψαν στην τρίτη Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, υπομνήματα κατανόησης γ»ια το σχέδιο δικτύου 5G για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις περιφερειακές υπηρεσίες διαλειτουργικότητας και εμπιστοσύνης για ηλεκτρονικές συναλλαγές».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε  ότι ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για την εξεύρεση τελικής λύσης είναι «εντελώς ανούσιος» εάν δεν οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώρισή τους.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών κινητήρων αυτοκινήτων της Ιαπωνίας «Nidek» θα δαπανήσει περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων οχημάτων στη Σερβία, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ευρώπη και βρίσκεται στα τελικά στάδια των συνομιλιών με τις τοπικές αρχές σχετικά με την επιλογή του χώρου εγκατάστασης του εργοστάσιου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε ειδική κυβερνητική συνεδρίαση για το Κοσσυφοπέδιο, τον Κορωνοϊό  και την οικονομία δήλωσε ότι ακούει συνεχώς  «για οκτώ χρόνια ότι θα παραδώσει το Κοσσυφοπέδιο», αλλά , «καθημερινά αγωνιζόταν για να διορθώσει τη θέση του σερβικού λαού  εκεί».        Ο Πρόεδρος της Σερβίας  δήλωσε ότι η περιοχή της τέως Γιουγκοσλαβίας  μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα μόνο μέσω της συνεργασίας και επεσήμανε ότι όλες οι προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας κορωνοϊού, μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μέσω κοινών προσπαθειών.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο σχηματισμός κοινότητας Σερβικών δήμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση  για το Βελιγράδι και το Σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι για την επιβίωση και την ασφάλεια των Σέρβων, δήλωσαν ο νέος διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το  Μετόχι  Πετάρ Πέτκοβιτς και ο  απερχόμενος Μάρκο Τζούριτς που διορίστηκε  Πρεσβευτής της Σερβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Ο εντολοδόχος  πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς δήλωσε ότι, η νέα (επαγγελματική) κυβέρνηση που θα παρουσιάσει στην Βουλή θα έχει 12 υπουργεία για να συμβολίζει τους 12 Αποστόλους της Μεταρρύθμισης.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία της Ποντγκόριτσα βρήκε 6,7 κιλά μαριχουάνας κατά τη διάρκεια έρευνας σε διαμέρισμα στην Ποντγκόριτσα.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι η απόλυτη υποκρισία της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης φαίνεται από το γεγονός ότι ακόμα και τώρα κανείς δεν θα σχολιάσει το ρόλο του Υπάτου και των διεθνών δικαστών που αποτελούν  εμπόδια στην πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  προς την ΕΕ . Η κ. Τσβιγιάνοβιτς είπε ακόμη ότι η πυρπόληση του σπιτιού του Σέρβου επαναπατριζόμενου Σάβα Μπιλάνοβιτς στη Μπουσοβάτσα είναι ένα πολύ  κακό μήνυμα ακαι ότι οι αρμόδιες αρχές της Ομοσπονδίας  θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στους υπεύθυνους.

ΜΟΣΤΑΡ.  Ο αρχηγός της κροατικής HDZ  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε  ότι ο Μίλοραντ Ντόντικ, ορθώς επεσήμανε ότι  πολλά πράγματα  δεν λειτουργούν σε μια διαιρεμένη κοινωνία, και τόνισε  ότι μιλούσαν για χρόνια για το πώς θα καταστήσουν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη πιο λειτουργική, ώστε και οι τρεις λαοί να αισθάνονταν σαν πατρίδα τους σε κάθε μέρος της χώρας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Ο καθαρός μέσος μισθός στη  Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Δημοκρατία  το Σεπτέμβριο ανήλθε σε 956 BAM, ανέφερε  η Ομοσπονδία Συνδικάτων της Σέρπσκα.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αναθεώρηση του προϋπολογισμού  που ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή  τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε  ο υπουργός Δημόσιας Οικονομίας της Ρουμανίας Φλορίν Τσίτου. Σύμφωνα με τον υπουργό, η διατήρηση του ελλείμματος που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, είναι μεταξύ των κύριων στόχων και τα έσοδα του προϋπολογισμού αποτελούν απόδειξη του γεγονότος ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Η υγειονομική περίθαλψη, και οι επενδύσεις, θα είναι οι βασικές προτεραιότητες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών του Βουκουρεστίου, η πανδημία θα ωθήσει το έλλειμμα στο 8,6% του ΑΕΠ, ενώ η οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 4%.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου