Νοεμβρίου 25, 2020

Επί τροχάδην

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Κίνημα  Ενωμένη Μεταρρυθμιστική Δράση  (Ura) κατήγγειλε  ότι ο αρχηγός του Κινήματος Ντριτάν  Αμπάζοβιτς δέχεται απειλές κατά τα ζωής του. Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς  ζήτησε η αστυνομία του Μαυροβουνίου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Η αστυνομία δήλωσε  ότι δεν έχει  πληροφορίες για απειλές κατά του Αμπάζοβιτς . Ο Αμπάζοβιτς και ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς  παρακάθισαν σε πρωινό εργασίας με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, Οάν Κριστίνα Ποπ. Συμφωνήθηκε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα είναι στις Βρυξέλλες. Αμπάζοβιτς και Κριβοκάπιτς ευχαρίστησαν την Πόπι για τη βοήθεια των  28 εκατομμυρίων ευρώ που έστειλε η ΕΕ στο Μαυροβούνιο για να ξεπεράσει τις συνέπειες της επιδημίας.

 ΣΚΟΠΙΑ. Η Σεβερνομακεντόνιγια θα κάνει τα πάντα για να επιλύσει τα θέματα  με τη Βουλγαρία, δήλωσε  Ζόραν Ζάεφ και είπε ότι όλα θα λυθούν  πριν από το δεύτερο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ  με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. «Πιστεύω ότι οι ομάδες εργασίας θα δημιουργήσουν μια κατάλληλη ατμόσφαιρα για αυτό» δήλωσε ο Ζάεφ. Ο Αλί Αχμέτι, ηγέτης της Αλβανικής Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη, είπε στην TV 21 ότι  ,  ελπίζει να βρεθεί λύση στη διαμάχη με τη Βουλγαρία έως το τέλος του έτους. Ο Αχμέτι είπε ακόμα ότι , «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» να δημοσιοποιήσει  «τις τελευταίες προτάσεις και έγγραφα που έχουν ανταλλαχθεί μεταξύ των δύο χωρών».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρώην βουλευτής Μουχαμέτ Ζακιρί τοποθετήθηκε ως  Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης. Η απόφαση ελήφθη στην κυβερνητική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες. Ο Ζεκιρί παραιτήθηκε πρόσφατα από το κοινοβουλευτικό αξίωμα . Κατά την  24η σύνοδο, του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η απόλυση των διευθυντών διαφόρων Κρατικών Οργανισμών και Υπηρεσιών και ο διορισμός νέων αρκετών. Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ταξινόμηση οχημάτων με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας με μειωμένους δασμούς έως και 50% που θα υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρτάν Γκρούμπι μετά από πολυήμερη σιωπή  αρνήθηκε  οποιαδήποτε ανάμειξη με το λεγόμενο  «Κίτρινο Σπίτι» και δήλωσε ότι εργάστηκε ως μεταφραστής για τους ανακριτές του Δικαστηρίου της Χάγης, και ότι  επίσης ότι δεν κλήθηκε ως μάρτυρας στη Χάγη.

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι σε απάντηση ερώτησης ευρωβουλευτή  ότι η Σερβία αναμένεται να εναρμονίσει την εξωτερική πολιτική της με αυτή της ΕΕ. «Η Σερβία διαπραγματεύεται ήδη την ένταξη στην ΕΕ και αναμένεται να εναρμονίσει σταδιακά τις πολιτικές της έναντι τρίτων χωρών με τις πολιτικές και τις στάσεις που υιοθέτησε η ΕΕ . Αυτό είναι   ένα σημείο που έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει στον τακτικό διάλογο με το Βελιγράδι», δήλωσε ο Μπόρέλ. «Η ΕΕ , ανέφερε,  αναμένει καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία  από τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, και καλύτερη και πιο εναρμονισμένη συνεργασία σε πολλά διεθνή ζητήματα, από το Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα μέχρι την Τουρκία».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει «ακραίες αλλαγές» στη στάση των ΗΠΑ προς το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, μετά από αλλαγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. «Δεν περιμένω ο Μπάιντεν να είναι ο Μπάιντεν από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης και ονομάτων που αναφέρονται ως πιθανοί διορισμοί» δήλωσε ο Ντάτσιτς και τόνισε: «Οι καιροί έχουν αλλάξει και είναι πλέον αδύνατο να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι  χωρίς τη συγκατάθεση και τη συμμετοχή της Σερβίας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Ρώσος Πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο εξέφρασαν την ελπίδα ότι ένας από τους υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους θα επισκεφθεί τη Σερβία μέχρι τα τέλη του έτους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα σκληρού νομίσματος της Σερβίας ανέρχονται σε 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 35,4 τόνων χρυσού, και οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 1,99 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το Νοέμβριο, δήλωσε η  Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς.

ΧΑΓΗ. Ο δικαστής  Νικολά Γκιτζού εξέδωσε  την απόφαση-πλαίσιο για τη σταδιακή δημοσιοποίηση από την εισαγγελία των  αποδεικτικών στοιχείων εναντίον των τεσσάρων πρώην διοικητών του ΟΥΤΣΕΚΑ που κρατούνται  στη Χάγη. Την  31η Μαΐου 2021 το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα υποχρεούται να παραδώσει  στην υπεράσπιση των τεσσάρων, κάθε αποδεικτικό στοιχείο που κατέχει. Δεν έχει οριστεί προθεσμία για το πόσους μήνες προθεσμία  η άμυνα θα έχει η υπεράσπιση στη διάθεσή της για να αμφισβητήσει τα αποδεικτικά στοιχεία.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Λίγκας Ίσα Μουσταφά δήλωσε στους δημοσιογράφους  ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί  με τα άλλα πολιτικά κόμματα για να συζητήσουν το το ζήτημα του Προέδρου και τάνυε:  «Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για τον Πρόεδρο, αλλά κατά τη γνώμη μας, το θέμα του Προέδρου θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να πάμε στις κάλπες. Θα συναντηθούμε με την προεδρία του Κόμματος μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου για να μιλήσουμε για τον πρόεδρο», δήλωσε ο Μουσταφά. Σχετικά με την υποψηφιότητα του Ραμούς Χαραντινάι, είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο αρχηγός του ΑΑΚ  έχει αποσυρθεί την υποψηφιότητα του και επανέλαβε ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και να μην διεξαχθούν νέες εκλογές. Αργότερα, ο αρχηγός του AAK  Ραμούς Χαραντινάι , που είναι ο μόνος πολιτικός που έχει υποβάλει δημόσια υποψηφιότητα για την  θέση του Πρόεδρου,  δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του RTK, «Συζήτηση», ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την εκλογή του στην θέση του πρόεδρου , η χώρα πρέπει να πάει στις κάλπες.

 ΤΙΡΑΝΑ. Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ ως το «Κράτος Δικαίου» δήλωσε ότι υποστηρίζει  σθεναρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, «που ενισχύουν το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην πρόληψη της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Είπε επίσης ότι «η κοινωνική επαναχρησιμοποίηση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αυτές οι προτεραιότητες αλληλοσυνδέονται και υποστηρίζουν η μία την άλλη».

Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ είπε ακόμα ότι , «ενώ η κυβέρνηση και τα όργανα επιβολής του νόμου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, η κοινωνία των πολιτών (δηλαδή οι ΜΚΟ) μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον ίδιο αγώνα με τον δικό τους τρόπο».

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Μίλοραντ Ντόντικ θα απευθύνει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  κατά τη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης στην 25η επέτειο από την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον.

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Οι  Εκπρόσωποι του SNSD και των εταίρων του συνασπισμού συμφώνησαν  την Τρίτη  ότι  ο συνασπισμός στην Μπάνια Λούκα  είναι  σταθερός, και ότι θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Συνέλευση της Πόλης και θα συνεχίσει να υλοποιεί σημαντικά έργα για τους πολίτες.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας  (OBA)  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης   Οσμάν Μεχμετάγκιτς θα εμφανιστεί  ενώπιον του Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στις , 2 Δεκεμβρίου, στην δίκη που είναι κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Κράτος Δικαίου είναι ο μόνος τομέας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη    που δεν προχώρησε αλλά  οπισθοχώρησε, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ  Γιόχαν Σάτλερ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ, Αντί για τις εξαγγελθείσες απελάσεις, το Υπουργείο Ασφαλείας, με επικεφαλής τον Σέλμο Τσίκοτιτς, εργάζεται για τη δημιουργία νέων κοινοτήτων μεταναστών όπου περίπου 3000 μετανάστες θα πρέπει να φιλοξενούνται σε 150 εμπορευματοκιβώτια, έγραψε η «Ντνέβνι Αβάζ».

 

ΣΟΦΙΑ. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, ο οποίος εξετάζεται από τη Βουλή. Την πρόταση έκανε η ηγέτιδα του κόμματος Κορνέλια Νίνοβα, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός   «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες», και δεν συμπεριλαμβάνει  κοινωνικοοικονομικά μέτρα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που θα πληγούν από το επικείμενο «Λοκντάουν» l Η Νίνοβα υπενθύμισε ότι από τις 22 Οκτωβρίου άρχισε προθεσμία 1 μηνός, που αποφάσισε  η Βουλή, εντός της οποίας  η κυβέρνηση θα έπρεπε να εκσυγχρονίσει το εθνικό σχέδιο δράσης σε συνθήκες πανδημίας, αλλά  όμως αυτό  δεν έγινε», είπε η κ. Νίνοβα. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της Αριστεράς και η Ολομέλεια συνέχισε την εργασία της πάνω στην επικύρωση του προϋπολογισμού για το 2021.

 

ΣΟΦΙΑ. Η νέα συνάντηση της κοινής βουλγαρικής- Σεβερνομακεδονικής  επιτροπής για υα αμφιλεγόμενα ιστορικά ζητήματα θα γίνει διαδικτυακά στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Μετά το βέτο της Βουλγαρίας, τα αρνητικά σχόλια στην κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ιστορικά θέματα εντάθηκαν. Υπάρχει ήδη πίεση στην επιτροπή να τερματίσει τις συνομιλίες. Το κοινό είναι απογοητευμένο και θυμωμένο για τη δράση της Βουλγαρίας, δηλώνει ο Σεβερνομακεντόνατς  συμπρόεδρος της επιτροπής Ντράγκι Γκεοργκίεφ. Ο καθηγητής θεωρεί τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας ως απολύτως απαράδεκτες, και πιστεύει ότι η πολιτική κατάσταση θα επηρεάσει το έργο της κοινής ιστορικής επιτροπής, αλλά η λειτουργία της πρέπει να συνεχιστεί.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη το εθνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ρουμανίας ύψους 216 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις  να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ρευστότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόγκνταν Αουρέσκου έλαβε μέρος την Τρίτη στην ηλεκτρονική τηλεδιάσκεψη για το Αφγανιστάν , η οποία συνδιοργανώθηκε από τη Φινλανδία, τα Ηνωμένα Έθνη και την αφγανική κυβέρνηση .Ο υπουργός Αουρέσκου τόνισε τη σημαντική συμβολή της Ρουμανίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν, που συμμετέχει   στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Ο Μπόγκνταν Αουρέσκου αναφέρθηκε επίσης στη συνεχή στήριξη της Ρουμανίας στον αφγανικό εκπαιδευτικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει υποτροφίες που χορηγούνται σε Αφγανούς πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου