Νοεμβρίου 24, 2020

Επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς δήλωσε ότι η πλήρης σύνθεση της κυβέρνησης θα γίνει γνωστή μέχρι την Παρασκευή και ότι θα τηρήσει τις συνταγματικές προθεσμίες. Ο Κριβοκάπιτς επανέλαβε ότι υπάρχουν τρεις υποψήφιοι για υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών αλλά δεν θέλησε να επιβεβαιώσει εάν ο αρχηγός του Κινήματος πολιτών URA, Ντριτάν Αμπάζοβιτς, εξακολουθεί να είναι υποψήφιος για υπουργός Εσωτερικών. Πάντως είπε ότι θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Ο νέος του ρόλος θα είναι ο συντονισμός όλων των τομέων της ασφαλείας. Της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), της Αστυνομίας και τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε ο Κροβοκάπιτς. Ο αρχηγός της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας ,(NSD) Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν για τη νέα κυβέρνηση καθώς «η τελική ανατροπή του καθεστώτος του Μίλο Τζουκάνοβιτς είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο», αλλά τόνισε ότι περιμένει και αυτός να μάθει όλα τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου. Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε τροποποίηση του Κανονισμού που ορίζει ότι οι βουλευτές που βρέθηκαν θετικοί σον Κορωνοϊό θα μπορούν να ψηφίζουν εξ αποστάσεως. 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν επέτρεψε στον Αναπληρωτή Δήμαρχο Βελιγραδίου Γκόραν Μπέσιτς να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο. Σε κοινή δήλωση, ο ασκών χρέη υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Γκεντ Τσακάι και η υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς της Πρίστινα , Μελίζα Χαραντινάι Στουμπλα, εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τη διαδικασία διαγραφής των διευθύνσεων των απόντων Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου χθες διαπίστωσε ότι εντός της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, υπήρξε απορροφητικότητα μόλις 35%. Τωμ ευρωπαϊκών πόρων από τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης εφαρμόστηκε . Στη χθεσινή συνεδρίαση, εγκρίθηκε η πλατφόρμα διαπραγματεύσεων για την κατάργηση της διπλής φορολογίας με το Μαυροβούνιο. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Ταχίρι και η υπουργός Εξωτερικών Μελίζα Χαραντινάι-Στουμπλα συναντήθηκαν χθες στο Ζάγκρεμπ με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. 
Η ασκούσα χρέη Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι απέλυσε τον εκπρόσωπο της Σερβικής Λίστας στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή την Νέναντ Ρικάλο διότι διορίστηκε σε κυβερνητική θέση στη Σερβία.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αναπληρωτής δήμαρχος του Βελιγραδίου Γκόραν Μπέσιτς, στον οποίο απαγορεύτηκε από τις Αρχές της Πρίστινα η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι χθες το πρωί, δήλωσε ότι η Πρίστινα προκαλεί επεισόδια και δεν επιθυμεί την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων στα σπίτια τους. Το Γραφείο της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου του Αναπληρωτή Δημάρχου Βελιγραδίου Γκόραν Μπέσιτς που πήγαινε να παραστεί στην Ημέρα του Δήμου της Κόσοβσκα Μιτροβίτσα είναι η πιο κατάφωρη παραβίαση των συμφωνιών που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα της Σερβίας και βασικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής. Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Ολιβερ Βάρελι εκτίμησε σήμερα ότι το μόνο μέλλον για τη Σερβία και ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ένταξη στην ΕΕ, και το ευρωπαϊκό σύστημα δημοκρατίας. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, σε συνάντησή του με τον Πρεσβευτή της Ισπανίας στο Βελιγράδι Ραούλ Βαρθολομαίο Μολίνα, ευχαρίστησε την Ισπανία για τη στάση της σχετικά με τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, και τόνισε ότι το Βελιγράδι στηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας Ο Μολίνα ανέφερε ότι η Ισπανία στηρίζει τη συμμετοχή της UNMIK και της ΚΦΟΡ στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και επαίνεσε τον επαγγελματισμό των μελών του Σερβικού Στρατού που συμμετείχαν στο ισπανικό άγημα στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Αποστολή του ΟΑΣΕ παρουσίασε σήμερα την τρίτη έκθεσή της για την παρακολούθηση των υποθέσεων διαφθοράς ενώπιον δικαστηρίων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , στην οποία επισημαίνει «την αποτυχία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, η οποία ντε φάκτο είχε ως αποτέλεσμα την ατιμωρησία των δραστών πολλών σοβαρών εγκλημάτων» Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου Μίλαν Τεγκελτίγια δήλωσε οτι η Αποστολή του ΟΑΣΕ δεν έχει την εντολή κρίνει ή να σχολιάζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων και των πειθαρχικών οργάνων. 

ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ. Ο αρχηγός του Συνασπισμού «Μαζί για τη Σρεμπρένιτσα» Ράντομιρ Πάβλοβιτς δήλωσε ότι όλα τα μέλη των εφορευτικών Επιτροπών υπέγραψαν τα πρακτικά και δήλωσαν ότι οι εκλογές στη Σρεμπρένιτσα ήταν δημοκρατικές, ειρηνικές και σε δίκαιο κλίμα, και επεσήμανε ότι το αίτημα της «Βοσνιακής Πρωτοβουλίας» να επαναληφθούν οι εκλογές είναι απαράδεκτο διότι επικαλούνται ανύπαρκτες παραλείψεις. 

ΜΌΣΤΑΡ. Η Προεδρία  της HDZ εξέφρασε ικανοποίηση για τη νίκη του Κόμματος σε 20 Δήμους και την εκλογή περισσότερων από 300 δημοτικών συμβούλων ΜΟΣΧΑ. Η Εταιρεία «Ρωσική Ελικόπτερα» παρέδωσε επίσημα στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα με το πρώτο ελαφρύ ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων «Assat». ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η συνολική παραγωγή δασικών προϊόντων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το τρίτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερη κατά 8,44% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. 
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το εξωτερικό εμπόριο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τους τελευταίους δέκα μήνες, ήταν 8,7% λιγότερο από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής .Ο μέσος μισθός στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τον Οκτώβριο ανήλθε σε 964 BAM μετά τη φορολογία, και ήταν πραγματικούς όρους, λιγότερος κατά 1,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. ΣΟΦΙΑ. Ο κυβερνών συνασπισμός του ΓΚΕΡΜΠ και Ενωμένων Πατριωτών άλλαξε τον κανονισμό της Βουλής λόγω των προβλημάτων με την απαρτία και την πλειοψηφία που προκαλούν τα κρούσματα κορωνοϊού, αφού υπάρχουν βουλευτές σε καραντίνα. Το ΒΣΚ όμως θεωρεί αντισυνταγματικό, οι «βουλευτές σε καραντίνα λόγω κορονοϊού να συμμετέχουν στις ονλάιν συνεδριάσεις της Βουλής» και ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει αντισυνταγματικό τον νέο κανονισμό . Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίψει τις τροποποιήσεις στον κανονισμό τότε θα ακυρωθούν οι αποφάσεις της Βουλής που έχουν ψηφιστεί με ψήφους εξ αποστάσεως. 
 ΤΙΡΑΝΑ. Η Επιτροπή Αξιολόγησης απέλυσε οριστικά τον δικαστή Αλμπάνο Τσέπελε που εργάστηκε ως επί το πλείστον ως δικαστής στο Δικαστήριο της Σκόδρας. Τον Απρίλιο του 2014, ο Τσέπελε απολύθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχει παραβιάσει το νόμο και κρατούσε σε εκκρεμότητα 34 δικαστικές υποθέσεις. Ο Τσεπέλε επέστρεψε το 2016, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απόλυση του. Η Εισαγγελία ολοκλήρωσε τις έρευνες, για τις ευθύνες των εργολάβων και των κρατικών υπηρεσιών για τις καταστροφές του σεισμού της 26ης Νοεμβρίου 2019, και ο φάκελος παραδόθηκε στο Δικαστήριο του Δυρραχίου. Εν τω μεταξύ, συνελήφθησαν 16 άτομα ως υπεύθυνοι για τις ζημιές και τους θανάτους που προκλήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου