Νοεμβρίου 02, 2020

Επί τροχάδην

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου Αμφιλοχίας, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κηδεύτηκε την Κυριακή στον Μητροπολιτικό ναό της Αναστάσεως στην Ποντγκόριτσα, χοροστατούντος του Παναγιότατου Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου και ετάφη στην κρύπτη του Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα. Ο Αμφιλόχιος πέθανε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Στην κηδεία παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που έφτασε στο Ναό της Αναστάσεως μαζί με τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου (DF) Αντρίγια Μάντιτς και Μίλαν Κνέζεβιτς και το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Σέρβων από την Περιοχή της τέως Γιουγκοσλαβίας Μίοντραγκ Λίντα δήλωσε ότι η Κροατία εκφοβίζει συστηματικά τους Σέρβους στο χωριό Νεγκοσλάβτσι, κοντά στο Βούκοβαρ, για χρόνια, προκειμένου να τους απομακρύνει από τις εστίες τους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Ημέρα της Απελευθέρωσης του Βελιγραδίου στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο σημαδεύτηκε στο Βελιγράδι με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των γενναίων Σέρβων στρατιωτών, αποτίνοντας φόρο τιμής. 

ΜΟΣΤΑΡ .Η Κροατική Εθνοσυνέλευση (HNS) εξέδωσε ψήφισμα υποστήριξης της Γαλλίας και του αγώνα του προέδρου τηςΜακρόν ενάντια στην Ισλαμική τρομοκρατία. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη «είναι λάθος χώρα» και ότι οι πολίτες της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες και μετά από όλες τις εκλογές, είναι σίγουρα αποφασισμένοι να επιδιώξουν να ζήσουν έξω από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη . Ο Ντόντικ., είπε ακόμα ότι οι Κροάτες «ετοιμάζονται να μποϊκοτάρουν τις γενικές εκλογές στη Βοσνία Ερζεγοβίνη σε δυο χρόνια». Η Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή είναι ακατανόητα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το DEMOS αναμένει να γιορτάσει την εκλογή 70 συμβούλων και τουλάχιστον τριών δημάρχων στις 16 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το κόμμα. ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρωθυπουργός Λουντοβίκ Όρμπαν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, σεισμός 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Ρουμανία σε βάθος 144 χιλιομέτρων. Τον Οκτώβριο η Ρουμανία είχε 43 σεισμούς μεγέθους μεταξύ 2 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η 1η Νοεμβρίου ήταν η ημέρα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, καθώς το 1928, η χώρα εγκαινίασε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό της. 

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφραστεί με δημοψήφισμα και κάλεσε Βουλή υιοθετήσει την δράση της «Εθνικής Πρωτοβουλίας Δημοψηφίσματος». Η Υπουργός Οικονομικών, Ανίλα Ντενάι ανακοίνωσε την αύξηση των Πιστώσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον προϋπολογισμό του 2021 κατά 5,3%. Δυο βόμβες εξερράγησαν στην κατοικία ενός δημοσιογράφου στη Λέζα και ενός ηλικιωμένου άνδρα στον Αυλώνα.Προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Και στις δύο περιπτώσεις, τα θύματα ανέφεραν ότι δεν έχουν συγκρούσεις με κανένα άτομο. Οι υπάλληλοι του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Μπαλς αρνούνται να διακόψουν την απεργία πείνας, χωρίς να λάβουν τις ανεξόφλητες αποδοχές που κέρδισαν στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2017. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, καθένας από τους 505 υπαλλήλους του διυλιστηρίου δεν έχει λάβει περίπου 11.000 δολάρια. (Σε Λεκ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου