Νοεμβρίου 26, 2020

Η 26η Νοεμβρίου στην Ιστορία

1335.Η πρώτη Σύνοδος στο Βίσεγκραντ, μεταξύ των βασιλέων της Πολωνίας Κάζιμιρ ΙΙΙ, του Καρόλου Α της Ουγγαρίας , και του Καρόλου της Βοημίας για την συγκρότηση της Αντι-Αψβουργικής Ένωσης. 

1346. Ο Κάρολος Δ΄, κόμης του Λουξεμβούργου και βασιλιάς της Βοημίας που είχε εκλεγεί  βασιλιάς των στέφθηκε βασιλιάς της Γερμανίας στη Βόννη .

1402. Ο 26χρονος Αραγωνέζος Μαρτίνος Α' της Σικελίας ο αποκαλούμενος «Ο Νέος»,  (ισπανικά:Martín el Joven),  νυμφεύτηκε στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο την Μπιάνκα, (Λευκή) των Καπετιδών-Εβρέ και  μέλλουσα βασίλισσα της Ναβάρρας.

1461. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τη Λ' Άκουίλα.

1553. O Ερρίκος β ́ του Μπράoyνσβάικ-Βολφενμπούτελ ο καθολικός, που πολεμούσε με τον Μαργράβο του Βρανδεμβούργου-Κούλμμπαχ  Αλβέρτος Αλκιβιάδης τον  πολεμοχαρή  κατέλαβε του Κούλμμπαχ και διέταξε την εκτέλεση όλων των ανδρών   κατοίκων.

1580 . Στη Γαλλία, έληξε ο έβδομος θρησκευτικός πόλεμος με τη συνθήκη που υπέγραψαν ο Ερρίκος Γ της Γαλλίας με τον Δούκα του Ανζού που σε γενικές γραμμές, αναγνώρισε όλες τις προηγούμενες συνθήκες για τα δικαιώματα των Ουγενότων.

1648. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Χ κατήγγειλε τη Συνθήκη της Βεστφαλίας.

1713.Ξεκίνησαν στο Ράστατ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας για τον διακανονισμό του πολέμου της ισπανικής διαδοχής.

1715.Στην Πολωνία σχηματίστηκε στο Τάρνογκριντ η Συνομοσπονδία της  πολωνική αριστοκρατίας εναντίον   του βασιλιά Αυγούστου Β και των μεταρρυθμίσεων του.

1741.Κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου της Σιλεσίας , στον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής, κατελήφθη η Πράγα  από τους Γάλλους, και τους Σάξονες.
1764. Οι Ιησουίτες εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία.


1812. (14 /26 Νοεμβρίου) . Άρχισε η τριήμερη Μάχη του Μπερεζίνα μεταξύ της υποχωρούσης Γαλλικής Στρατιάς και της ρωσικής Στρατιάς του Δούναβη του ναυάρχου Πάβελ Βασίλιεβιτς Τσιτσαγκόφ στο επιτελείο του οποίου βρισκόταν ο Καποδίστριας. Ο Τσιτσαγκόφ στις 21 Νοεμβρίου, κατέλαβε το Μπορίσοφ, όπου ο Ναπολέοντας σκόπευε να φθάσει μέσω του ποταμού Μπερεζίνα. Στις 24 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας με το κύριο γαλλικό σώμα πλησίασε τον Μπερεζίνα, καταδιωκόμενος από τις στρατιές του Βίτγκενσταϊν και του Κουτούζοφ. Στις 25 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας κατάφερε να εκτρέψει την προσοχή του Τσιτσαγκόφ στα νότια της πόλης Μπορίσοφ όπου Τσιτσαγκόφ θεωρούσε ότι ο Ναπολέοντας σκόπευε να μεταφέρει τον στρατό του και μετά να κινηθεί προς το Μινσκ. Ωστόσο οι Γάλλοι μηχανικοί έφτιαξαν 2 γέφυρες στα βόρεια του Μπορίσοφ κοντά στο χωριό Στουντένκα ,και στις 26-27 Νοεμβρίου, ο Ναπολεόντας πέρασε τις δύο γέφυρες και βρέθηκε στη δυτική ακτή του ποταμού Μπερεζίνα.

1822. Πέθανε στον  Ακροκόρινθο ο Δράμαλης

1823 .Το Νομοτελεστικό έστειλε  στο Άργος τον Νικηταρά, τον Τσόκρη και τον Πάνο Κολοκοτρώνη για να διαλύσουν βίαια τους βουλευτές των δανειοληπτών  που κατέφευγαν  στο Κρανίδι.

1850. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ιονίων Νήσων, υιοθέτησε  ψήφισμά για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1878 . Στη Σόφια άνοιξε η Σχολή Ευελπίδων.

1880 . Οι Μεγάλες Δυνάμεις με διάβημα τους ζήτησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να παραδώσει το Ούλτσινιε στο Μαυροβούνιο.

1912. Η Μάχη του Δρίσκου. Σώμα Ελλήνων Ερυθροχιτώνων, κατόπιν σφοδρής μάχης προς τούς Τούρκους, κυρίευσε  το όρος Δρίσκος και Τμήματα Ερυθροχιτώνων, καταδιώκοντα τούς εχθρούς κατήλθαν μέχρι της ανατολικής όχθης της λίμνης των Ιωαννίνων. Στη μάχη του Δρίσκου συμμετείχαν και τμήματα Κρητών καί Μανιατών εθελοντών και ένα τάγμα πεζικού με  μιά πυροβολαρχία υπό τον συνταγματάρχη Ματθαιόπουλον. Στην Κωνσταντινούπολη πέθανε ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ Μεγαλοπρεπής, με καταγωγή από το Κρούσοβο της Πελαγονίας.


1913 .Ο Βούλγαρος Έξαρχος Ιωσήφ μετέφερε την έδρα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Κωνσταντινούπολη στη Σόφια.

1914.Στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ανατινάχτηκε ,από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του το βρετανικό θωρηκτό «HMS Bulwark» . Από τα 750 μέλη του πληρώματος επέζησαν μόνο 12.

1917. Μετά τη  Ρωσογερμανική ανακωχή στο Μπρεστ Λιτόφσκ που υπεγράφη στις 22 Νοεμβρίου 1917.

υπογράφηκε  στη Φωξάνη η ανακωχή μεταξύ της Ρουμανίας και των Κεντρικών Δυνάμεων.

1918. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Ποντγκόριτσα αποφάσισε να καθαιρέσει από το θρόνο τον βασιλιά Πέτροβιτς-Νιέγκος και να ενώσει το Βασιλείο του Μαυροβουνίου με το Βασιλείο της Σερβίας.

1922. Ο αρχαιοκάπηλος Χάουαρντ Κάρτερ μπήκε στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.


1924.   Μετά το θάνατο του θρησκευτικού ηγέτη και βασιλιά Μπογκντ Χαν, η Κρατική Μεγάλη Χουράλ ανακήρυξε (με την υποστήριξη της ΕΣΣΔ) τη  Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας.
1925.  Η γερμανική Βουλή με ψήφους 271 υπέρ και 159 κατά, επικύρωσε  τη συμφωνία του Λοκάρνο ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο της Γερμανίας στην Κοινωνία των Εθνών. Στη Γαλλία λόγω διφωνιών των  Σοσιαλιστών   με τους Ριζοσπάστες, διαλύθηκε , ο κεντροαριστερός  συνασπισμός 


1933. Στη Γαλλία ο Καμίλ Σοτάν, (Camille Chautemps), σχημάτισε τη δεύτερη κυβέρνηση του.

1939. Ο βομβαρδισμός του χωριού Μαϊνίλα στην Καρέλια. Στις 26 Νοεμβρίου 1939, η Νικαβεντέ βομβάρδισε το χωριό Μαϊνίλα, κοντά στο Μπελοόστροβ.
Οι σοβιετικοί ανακοίνωσαν ότι επλήγη με πυρά πυροβολικού από αγνώστους, ένα συνοριακό φυλάκιο και ότι σκοτώθηκαν τέσσερεις και τραυματίστηκαν εννέα σοβιετικοί στρατιώτες. Το επεισόδιο ήταν το casus belli για την επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά της Φιλανδίας τέσσερις ημέρες αργότερα.

26 Νοεμβρίου 1940. 30η ημέρα του πολέμου Το Ανοιχτό Γράμμα του Ζαχαριάδη.«Ολόκληρος ό λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τά σχέδια τον φασισμού. Με το αίμα του ό λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Εξω άπ΄ αυτά ή Ελλάδα δεν έχει καμμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ίταλία-Γερμανία. Αφού ό λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μοναχά πράμα θέλει: Ειρήνη και ουδετερότητα μέ τούτους τους όρους: 1) Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 του Όχτώβρη 1940 δίχως καμιά έδαφική-οίκονομική-πολιτική ζημία σε βάρος της Ελλάδας. 2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας νά φύγουν όλες άπ΄ τά χώματα και τά νερά της Ελλάδας. Με βάση τους δύο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως από την κυβέρνηση της Ε.Σ.Σ.Δ. να μεσολαβήσει για να γίνει έλληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό σήμερα είναι το μοναδικό έθνικολαϊκό συμφέρον. Και ή πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον ή Ε.Σ.Σ.Δ. σήμερα έσωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας - Τουρκίας. Ν. Ζαχαριαδης Υ.Γ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ειρήνη έντιμη και δίχως κυρώσεις και για να ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά τόσο τον έθνικό-άμυντικό-άπελευθερωτικό χαρακτήρα τοϋ πολέμου πού κάνουμε, όσο και ότι είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πού κάνουν οι πλουτοκρατικες μεγάλες δυνάμεις. Αν σήμερα δεν δουλέψουμε για μια έντιμη ειρήνη, ό πόλεμος θα χάσει για μας τον εθνικό αμυντικό χαρακτήρα του, θα γίνει κατακτητικός και τότε θά έχει αντίθετο το λαό.»

Στο μέτωπο: Το 5/42 Σύνταγμα συνέχιζε την επίθεση του στην ζώνη Αργυροχωρίου-Κακαβιάς Διαδοχικές επιθετικές ενέργειες του Συντάγματος για κατάληψη των υψωμάτων που υπεράσπιζαν οι Ιταλοί . Έπεσαν μαχόμενοι στις 26 Νοεμβρίου 1940 ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Τσατσάνης και ο Στρατιώτης Γεώργιος Κουτσούκης, και οι δύο του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Πιο δυτικά, η ΙΙΙ Μεραρχία Πατρών υπό τον Γεώργιο Μπάκο, με το12ο Σ.Π. Πατρών και το 6ο Σ.Π. Κορίνθου, προωθήθηκε στη περιοχή Καστάνατης – Βαλτίστης έχοντας διανύσει σε 25 ημέρες 450 χιλ, με νυκτερινές πορείες, υπό βροχή. Στο χώρο ευθύνης του Γ ΣΣ ,η IX Μεραρχία κατάφερε µετά από διαδοχικές καταλήψεις υψωµάτων να φτάσει στο υψ. 1548 (Γκούρι Κάµιας) στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές ιταλικές δυνάµεις.Οι Ελληνικές δυνάμεις κατέλαβον τις διαβάσεις Κορυτσάς-Λίμνης Μαλίκης, το ύψωμα 1468, το Μπουράτο και τα αντερίσματα ΝΑ του Αργυροχωρίου.

Στη Ρουμανία, η σφαγή της φυλακής Γίλιαβα , κοντά στο Βουκουρέστι. Εκτελέστηκαν από μέλη της Σιδηρά Φρουράς 64 στελέχη τους καθεστώτος  του βασιλιά Καρόλου που είχαν συλληφθεί μετά πραξικόπημα Αντονέσκου.


1941. Στις 26 Νοεμβρίου του 1941, η ιαπωνική δύναμη κρούσης με τα έξη αεροπλανοφόρα Akagi, Kaga, Sōryū, Hiryū, Shōkaku, και Zuikaku απέπλευσε υπό την αρχηγία του Αντιναυάρχου Nagumo Tyuiti από τον κόλπο Hitokappu στις Κουρίλες και κατευθύνθηκε με σιγή ασυρμάτου προς το Περλ Χάρμπορ.

1943. Τερματίστηκε τη διάσκεψη του Καΐρου του Φράνκλιν Ρούσβελτ, του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του κινέζου αρχιστράτηγου Τσιάνγκ Κάι-Σεκ που έφερε την κωδική ονομασία «Εξάντας». Συμφωνήθηκε ότι ο ότι ο πόλεμος με την Ιαπωνία θα συνεχιζόταν μέχρι την άνευ όρων παράδοσή της, ότι η Ιαπωνία θα έπρεπε να παραιτηθεί από κάθε αξίωση σε όσες νήσους και εδάφη είχε καταλάβει από τη Κίνα από το 1914 που θα επιστραφούν στη Κίνα και ότι το έδαφος της Κορέας θα αποτελούσε «εν καιρώ» ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.
Στη διάσκεψη είχε προσκληθεί και ο Στάλιν ο οποίος όμως αρνήθηκε να παραστεί διότι δεν αναγνώριζε τον Τσαγκ Κάι Σεκ.

1943. Την ίδια ημέρα στον ελληνικό χώρο οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους σε αντίποινα για την επίθεση που έκανε την προηγουμένη (25 Νοεμβρίου) ο ΕΛΑΣ σε φάλαγγα αυτοκινήτων που μετέφερε Γερμανούς στρατιώτες και στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 30 Γερμανοί .

1945. Στις 26 Νοεμβρίου 1945 εισήλθαν στην Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη οι ακόλουθοι υπουργοί: Νικόλαος Μανούσης υπουργός Εργασίας , Ευστάθιος Μαλαμίδας υπουργός Υγιεινής, Γεώργιος Μπουρδάρας υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων, Πέτρος Ευριπαίος υπουργός Αεροπορίας, Ηρακλής Πετιμεζάς υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Ιωάννης Πελτέκης υπουργός Εμπορικης Ναυτιλίας, Νικόλαος Καζαντζάκης υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου , Γεώργιος Παππάς υφυπουργός Εφοδιασμού, Δημήτριος Μαρσέλος υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Γεώργιος Μαύρος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ , Μανούσος Βολουδάκης υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης. Την ιδια ημέρα παραιτήθηκαν οι ακόλουθοι γενικοί διοικητές : Χαράλαμπος Φραγκίστας υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Διογενόπουλος υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας, Χριστόφορος Ναλτσάς, υφυπουργός Γενικός Διοικητής Δυτικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Ρουχωτάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης, Ιωάννης Τσιμπούκης υφυπουργός Γενικός Διοικητής Νήσων Αιγαίου, Άγγελος Τσουκαλάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ιονίου Πελάγους .

1946. Συμμοριτοπόλεμος . Επίθεση των ενόπλων κομμουνιστών στο Μάνδαλο Γιαννιτσών, του οποίου οι κάτοικοι ήσαν εθνικόφρονες. ( Ο «Δημοκρατικός Στρατός» ονομάστηκε έτσι ένα μήνα μετά, στις 27 Δεκεμβρίου). Την υπεράσπιση του Μανδάλου και των κατοίκων του είχε αναλάβει ο 8ος Λόχος Κυνηγών Χωροφυλακής, με δύο διμοιρίες και 65 άνδρες. Διοικητής τους ήταν ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υπολοχαγός πεζικού. (Οι Λόχοι Κυνηγών Χωροφυλακής συγκροτούνταν από χωροφύλακες άνευ θητείας, και είχαν σχεδιαστεί αρχικά ως κινητοί σχηματισμοί με καθήκοντα καταδίωξης των ανταρτών. Με την πάροδο του χρόνου έμειναν οχυρωμένοι και αδρανείς στα χωριά). Τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 1946 οι συμμορία των κομμουνιστών, αφού κατέλαβε τους γύρω λόφους και περικύκλωσαν το χωριό, εξαπέλυσε άγρια επίθεση κατά της φρουράς . Οι χωροφύλακες οχυρώθηκαν στο σχολείο και σε ένα μικρό λόφο πάνω από το δημόσιο δρόμο. Αρχικά δεν είχε γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δυνάμεων ανταρτών, και θεωρήθηκε πως μόνο 100 . Έτσι ο διοικητής Χωροφυλακής Γιαννιτσών έσπευσε μόνο με μία διμοιρία για βοήθεια και καθηλώθηκε από το πυρ των κομμουνιστών στη θέση Λάκκα. Με τους υπερασπιστές του χωριού απομονωμένους οι κομμουνιστές έγιναν κύριοι του χωριού. Συνολικά 24 πολίτες, (4 άνδρες, 5 γυναίκες και 15 ανήλικοι, οι 11 μεταξύ 3-9 ετών) βρήκαν φρικτό θάνατο. Της Δέσποινας Βασιλειάδου, που ήταν έγκυος 8-9 μηνών, της έσχισαν την κοιλιά και έβγαλαν το έμβρυο, ενώ έπειτα τουφέκισαν τα 8 ανήλικα παιδιά της. Στις 14:30 έγινε έξοδος της διμοιρίας του σχολείου, που ενώθηκε με την άλλη και συντεταγμένοι υποχώρησαν προς το χωριό Δροσερό. 12 χωροφύλακες σκοτώθηκαν. Οι αντάρτες έκαψαν 45 σπίτια και 40 αχυρώνες. Οι απώλειες τους ήταν 12 νεκροί που τους βρήκε μετα ο Στρατός. Οι κομμουνιστές ανακοίνωσαν 50 περίπου νεκρούς αντιπάλους και για τις δικές τους απώλειες ανέφεραν 5 νεκρούς . Στα έγγραφα των κομμουνιστών το χωριό δεν αναφέρεται ως Μάνδαλο, αλλά Μαντάλοβο, που είναι ένδειξη της σλαβικής επιρροής (ΣΝΟΦ). Οι κομουνιστές έμειναν στο χωριό ως τις 20:30 το βράδυ, οπότε ο στρατός άρχισε να τους βομβαρδίζει, ενώ μονάδες του Γ’ Σώματος Στρατού έσπευδαν. Οι αντάρτες δεν επέστρεψαν στο Παίκο , αλλά κινήθηκαν προς το χωριό Αμπελιές, όπου στρατολόγησαν 40 αριστερούς χωρικούς και έκλεψαν εφόδια. Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στο Μάνδαλο το πρωί της 27ης Νοεμβρίου.

1949. Η ινδική Συντακτική Συνέλευση υιοθέτησε το Σύνταγμα της Ινδίας.

1955. Ο Χάρντιγκ κήρυξε την Κύπρο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.



1956. Ο  Γιώργος Ρουμπάνης κατέκτησε στο άλμα επί κοντώ, το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, με επίδοση 4,50 μ.

1957. Η ΕΟΚΑ επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου .Την επιχείρηση προσβολής του αεροδρομίου, ανέλαβε ομάδα που αποτελούταν από έφηβους με επικεφαλή τον δεκαεπτάχρονο τότε μαθητή του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, Ανδρέα Βασιλείου. Τοποθετήθηκαν δύο βόμβες σε ισάριθμα αεριωθούμενα βομβαρδιστικά τύπου Canberra. Το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου, ακούστηκαν δύο εκκωφαντικές εκρήξεις από το υπόστεγο. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις στις δεξαμενές καυσίμων των αεροσκαφών. Στο υπόστεγο, βρίσκονταν τέσσερα βομβαρδιστικά Canberra και ένα τύπου Venom. Καταστράφηκαν και τα πέντε.

1959. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα διορίστηκε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας.

1962. Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Σένι.

1963. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου (Ένωση Κέντρου), ανακοινώσε την δωρεάν εγγραφή των μαθητών και φοιτητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την δωρεάν έκδοση των τίτλων σπουδών.

1965. Θύελλα στη Βουλή μετά τις καταγγελίες βουλευτών της Ένωσης Κέντρου για τις προσπάθειες εξαγοράς τους ώστε να αποσκιρτήσουν από το κόμμα.

1967. Μετά από 128 χρόνια της βρετανικής κατοχής στο Άντεν, ανακηρύχτηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης.

1970 .Βομβιστική επίθεση στο άγαλμα του Χάρυ Τρούμαν, στην Αθήνα.Δύο άλλες βόμβες, στους ραδιοθαλάμους του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και στο Ζάππειο, εξουδετερώθηκαν  πριν εκραγούν. Οι βόμβες αποδόθηκαν στη Δημοκρατική Άμυνα και το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ).Ακολούθησε   κύμα συλλήψεων.

1978. Γενική Απεργία στο Ιράν για την ανατροπή του Σάχη Ρεζά Παχλαβί.

1979.Στη Βενεζουέλα, εντοπίστηκε  κοίτασμα πετρελαίου ανάλογο με τα συνολικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

1983.Κλάπηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου  ράβδοι χρυσού, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

1986. Πόλεμος Ιράκ-Ιράν. Ιρανικές ρουκέτες που έπεσαν στην Βαγδάτη. Σκοτώθηκαν 48 άμαχοι.

1990. Στην Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, έλαβε το 40,45% των ψήφων συντρίβοντας τον κομμουνιστή πρωθυπουργό Ταντέους Μαζοβιέτσκι, που συγκέντρωσε μόλις το 16,46%.

1994. Στην Τσετεσνία οι υποστηρικτές του Ντουντάεφ απέκρουσαν την επίθεση στο Γκρόζνυ των αντιπάλων τους στην οποία συνέπραξαν  και Ρώσοι στρατιώτες.


2000. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος.
Στη Ρουμανία  διεξήχθησαν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές . Στον πρώτο γύρο, των προεδρικών  ο Ίον Ιλιέσκου, έλαβε το 36,35% των ψήφων.

2004. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο Ύπατος Πάντυ Άσνταουν ακύρωσε το νόμο περί Χάρτος  επειδή απειλούσε το κράτος δικαίου.
2008. Τρομοκρατικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Βομβάης στην Ινδία.174 νεκροί και τουλάχιστον 239 τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου