Οκτωβρίου 01, 2020

Επί τροχάδην

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση  κρουσμάτων κορωνοϊού από τότε που ξέσπασε η Πανδημία  στα τέλη Φεβρουαρίου. Τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιωθήκαν  2.158 νέες λοιμώξεις, και 33 νέοι θάνατοι . Μέχρι στιγμής, 4.825 ασθενείς με Κορωνοϊό έχουν πεθάνει στη Ρουμανία και περισσότεροι από 127.500 άνθρωποι έχουν δοκιμαστεί θετικά. Ο Πρωθυπουργός Λουντοβίκ Όρμπαν δήλωσε την Τετάρτη ότι κάλεσε τις επιτροπές έκτακτης ανάγκης στις  Κομητείας να επιδείξουν μεγαλύτερο ζήλο στην εφαρμογή των μέτρων που υιοθέτησαν οι αρχές, και να πραγματοποιήσουν  ελέγχους για να συμμορφωθούν οι πολίτες με τα μέτρα προστασίας της υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, συναντήθηκε, την Τετάρτη, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης  Καταλίν Πρεντόιου και με τον Πρωθυπουργό Λουντοβίκ Όρμπαν. Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε νομοσχέδια για τη διόρθωση των νόμων περί δικαιοσύνης. Ο Κλάους Γιοχάνις είπε ότι η δίκαιη δικαιοσύνη και η ισότητα ενώπιον του νόμου αποτελούν τους βασικούς πυλώνες μιας πραγματικής δημοκρατία και είπε  ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε «αντιμεταρρύθμιση» η οποία είχε «αναστατώσει» το δικαστικό σύστημα. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε  δημόσια συζήτηση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, σχετικά με τις προτάσεις για την τροποποίηση των νόμων για το καθεστώς των δικαστών και των εισαγγελέων, για τη δικαστική οργάνωση και  για το Ανώτερο Συμβούλιο της Δικαιοσύνης.

 ΤΙΡΑΝΑ. Οι πολίτες της Αλβανίας παίρνουν τα παιδιά τους στην Ιταλία και στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν εκεί για να έχουν καλύτερη εκπαίδευση και υγεία Οι Αλβανοί  «ασυνόδευτοι» είναι πρώτοι στον κατάλογο των παραμελημένων ανηλίκων  στην Ιταλία και ο  αριθμός των Αλβανών υπερβαίνει τον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων που προέρχονται από το Αφγανιστάν.

 ΤΙΡΑΝΑ. Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 842 τεστ από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 131 νέες λοιμώξεις.  3 ασθενείς με Κορωνοϊό  έχασαν τη ζωή τους .Ένας 47χρονος από τη Σκόδρα και δύο γυναίκες από το Ελμπασάν 72 ετών και τα Τίρανα 75 ετών.  Στα δύο νοσοκομεία στα Τίρανα νοσηλεύονται  επί του παρόντος 189 ασθενείς

 ΤΙΡΑΝΑ. Η απεργία πείνας των υπαλλήλων του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Μπαλς, συνεχίζεται παρά την θεσμική αδιαφορία. Την τρίτη ημέρα της απεργίας, οι απεργοί, οι οποίοι πάσχουν και από άλλες ασθένειες λόγω του επαγγέλματος, παρουσίασαν σημάδια κόπωσης. Στην πραγματικότητα, ο Γολγοθάς των περίπου 900 υπαλλήλων του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Μπαλς, ξεκίνησε από το 2008, όταν ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην ARMOS.

 ΤΙΡΑΝΑ. Η νέα  υπουργός Παιδείας , ανακοίνωσε ότι το ακαδημαϊκό έτος για τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου και όχι στις αρχές Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

 ΣΚΟΠΙΑ. Η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE, μετά από πρόταση του Προέδρου Χριστιάν Μίτσκοσκι εξέλεξε χθες τον Γκιόργκιγια Σατκόσκι, ως νέο Γενικό Γραμματέα του VMRO-DPMNE. Ο Γκιόργκιγια Σατκόσκι γεννήθηκε στο Κίτσεβο και έχει διδακτορικό στην ιστορία. Το Σάββατο το VMRO-DPMNE ξαναβγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί «κατά της αδικίας, του ρεβανσισμού  και της πολιτικής βίας».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας σε τηλε-συζήτηση   με τον ομόλογό του της Σεβερνομακεντόνιγια  Μπουγιάρ Οσμάνι, επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Γερμανίας  στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Σεβερνομακεντόνιγια και της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, και Διακυβερνητική Διάσκεψη, αισιοδοξία για την επίλυση ανοικτών διμερών ζητημάτων και είπε ότι το Βερολίνο επιθυμεί την  εξεύρεση λύσεων μεταξύ της Σεβερνομακεντόνιγια   και της Βουλγαρίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία ανεξάρτητα από τις πιέσεις της οποίες δέχεται  δεν θα μεταβάλει την πολιτική φιλίας με την Κίνα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτων της Σερβίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς δήλωσε ότι οι πρώτες εγγυητικές επιστολές  από την Αμερικανική Οικονομική Εταιρεία Ανάπτυξης για δάνεια προς τους Γεωργούς, συνολικού ύψους  60 εκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσαν να αναμένονται σε ένα ή δύο μήνες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το εξωτερικό εμπόριο της Σερβίας ανήλθε τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σε 25,08 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι 7% λιγότερο από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε η Σερβική Στατιστική Υπηρεσία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Δικηγόρος Νεμπόισα Βλάιτς δήλωσε  ότι το Ειδικό Δικαστήριο  για τα εγκλήματα  του ΟΥΤΣΕΚΑ και το γραφείο του εισαγγελέα του Δικαστηρίου στη Χάγη πρέπει να προστατεύσουν  τους μάρτυρες, διότι διαφορετικά οι κατηγορούμενοι  θα απαλλαγούν λόγω  έλλειψης μαρτυριών. (Σε εφαρμογή της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον)  απαγορεύτηκε η είσοδος  στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι του Υπουργού  Παιδείας της Σερβίας Μλάντεν Σάρτσεβιτς. Η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου άσκησε δίωξη εναντίον μια γυναίκας  για  «Υποκίνηση σε διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», μέσα από τα Κοινωνικά δίκτυα.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Τζουκάνοβιτς σε συνέντευξη στην τηλεόραση «Η1» της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης εξέφρασε την «σταθερή πρόθεση»  να εξαντλήσει την θητεία του  «μέχρι τέλους» και υπενθύμισε ότι η προεδρική θητεία του διαρκεί άλλα τρία χρόνια. «Δεν έχασα τις εκλογές, και δεν θα φύγω από το αξίωμα μου», είπε, προσθέτοντας ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, (DPS), παρέμεινε μακράν το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Μαυροβούνιο μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές».


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου