969.Οι στρατιώτες του Βυζαντινού στρατηγού Μιχαήλ Βούρτζη εισήλθαν στην Αντιόχεια. Η άλωση της πόλης ολοκληρώθηκε τρεις ημέρες αργότερα.
1061. Είκοσι δύο ημέρες μετά την εκλογή του Αλεξάνδρου Β΄ μια συνέλευση Γερμανών και Λομβαρδών επισκόπων, συνήλθε στην Βασιλεία με πρόσκληση της αυτοκράτειρας Αγνής, ως αντιβασιλέα του υιού της, αυτοκράτορα Ερρίκου Δ,΄ στην οποία προέδρευσε ο αυτοκρατορικός καγκελάριος Ουίλμπερτ και εξέλεξαν Αντιπάπα, τον επίσκοπο της Πάρμα, Καντάλους, ο οποίος πήρε το όνομα Ονώριος Β΄.
1488. Στην Περούτζια, άρχισαν οι μάχες μεταξύ της οικογένειας των Μπαλιόνι και της Οικογένειας των Όντι , για τον έλεγχο της πόλης .Οι επιζήσαντες των Όντι , δυο ημέρες μετά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Περούτιζα, που εμεινε στον έλεγχο των Μπαλιόνι μέχρι το 1534.
1533. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ ,Τζoύλιο ντι Τζουλιάνο ντε’ Μέντιτσι, εφαρμόζοντας τα σχέδιά του για να συμμαχήσουν ο Οίκος των Μεδίκων με τη γαλλική βασιλική οικογένεια , ευλόγησε στην Μασσαλία, τον γάμο της δεκατετράχρονης ανιψιάς Αικατερίνης των Μεδίκων με τον δεκατετράχρονο Δούκα της Ορλεάνης Ερρίκο, γιο του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α', στην Εκκλησία του Αγίου Φερεόλ στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας.
1628. Οι Ουγενότοι της Λα Ροσέλ αφού άντεξαν 14 μήνες πολιορκίας, παραδόθηκαν στον καθολικό Βασιλιά της Γαλλίας και τον Καρδινάλιο Ρισελιέ.
1806. Κατά τον Τέταρτο αντιγαλλικό Συνασπισμό διεξήχθη στο Βρανδεμβούργο η Μάχη του Πρεντσλάου , ανάμεσα σε 12000 Γάλλους υπό τον Ιωακείμ Μυρά και ένα πρωσσικό σώμα 12000 ανδρών υπό τον Φρειδερίκο Λουδοβίκο, Πρίγκηπα του Χοχενλόε-Ινγκελφίνγκεν. Οι Πρώσοι είχαν 2000 νεκρούς και τραυματίες και 10.000 παραδόθηκαν.
1822. Τα ξημερώματα , της 28ης Οκτωβρίου του 1822 ο Κωνσταντίνος Κανάρης έκαψε στην Τένεδο την υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. Οι Ψαριανοι στείλανε 2 πυρπολικά κατά του τουρκικού στόλου. Το ένα το κυβερνούσε ο Γεώργιος Βρατσάνος και το δεύτερο ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Τα πυρπολικά σήκωσαν τουρκική σημαία, και τα πληρώματα φορούσαν τουρκικές φορεσιές. Δυο άλλα ψαριανά παρίσταναν ότι τα κυνηγούσαν. Με αυτό το τέχνασμα τα πυρπολικά βρέθηκαν στο αγκυροβόλιο του τουρκικού στόλου έξω από το λιμάνι της Τενέδου. Ο Κανάρης επιτέθηκε στην υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, καθώς η ναυαρχίδα κατόρθωσε να μπει στα Στενά. Ο Κανάρης κατάφερε να κάψει την υποναυαρχίδα. Ο Βρατσάνος απέτυχε. Ο πανικός πού προκλήθηκε στο στόλο είχε ως παράπλευρη απώλεια τα τουρκικά πλοία, που εξόκειλαν στην προσπάθεια τους να αποφυγουν την φωτιά.
1850. Πέθανε στην Αγία Πετρούπολη σε ηλικία 81 ετών ο φιλογενής Ιωάννης Δομπόλης. Είχε γεννηθεί το 1769 στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν γιός του Τριαντάφυλλου Δομπόλη, που καταγόταν από το χωριό Κρετσούνιτσα ,τώρα Δεσποτικό, των Ιωαννίνων και ο οποίος μετανάστευσε στην πόλη Νίζνα της Ουκρανίας και ύστερα από λίγο καιρό πήγε στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης , όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο δερμάτων. Ο γιός του Τριαντάφυλλου Ιωάννης Δομπόλης ασχολήθηκε με το εμπόριο και με τραπεζικές επιχειρήσεις, από τις οποίες απέκτησε μεγάλη περιουσία .Το 1818 έγινε ταμίας της Φιλομούσου Εταιρίας που είχε ιδρυθεί στη Βιέννη από τον Ιωάννη Καποδίστρια.Το 1828 ο Δομπόλης ήρθε στην Ελλάδα με τη συνοδεία του Καποδίστρια και διορίστηκε ταμίας της Ελλάδας, θέση που διατήρησε χωρίς μισθό, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου του 1829 οπότε παραιτήθηκε για λόγους υγείας και επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη. Στις 4 Φεβρουαρίου 1849 συνέταξε στην Πετρούπολη τη διαθήκη του με την οποία άφησε στο ελληνικό δημόσιο ολόκληρη την περιουσία του με τον όρο ότι το ποσό που θα σχηματιζόταν στην αυτοκρατορική τράπεζα της Ρωσίας μαζί με τους τόκους μέχρι το 1906 θα χρησιμοποιούνταν για την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημίου στα Γιάννενα ή στην Αθήνα, που θα ονομαζόταν Καποδιστριακό. Το 1911 η ρωσική κυβέρνηση έδωσε στην ελληνική το ποσό 7.700.000 δρχ.
1912. Ο Ελληνικός Στρατός στην Ήπειρο κατέλαβε τα Πέντε Πηγάδια και την Κλεισούρα.
1918. H Τσεχοσλοβακία έγινε ανεξάρτητη.1922. Περίπου 40.000 Μελανοχίτωνες με επικεφαλής τον Μπενίτο Μουσολίνι της μεγάλης πορείας έφτασαν στη Ρώμη. Ο πρωθυπουργός Φάκτα παρουσίασε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, στον βασιλέα Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ' το διάταγμα κήρυξης της Ρώμης σε κατάσταση πολιορκίας, που του έδινε τη δυνατότητα αντιμετώπισης των μελανοχιτώνων με την αστυνομία και τον στρατό. Ο βασιλιάς αρνήθηκε να το υπογράψει, και ο Μουσολίνι έγινε πρωθυπουργός, δύο ημέρες αργότερα. Το Φασιστικό καθεστώς διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο του 1943.
1924. Η Γαλλία αναγνώρισε de jure τη σοβιετική κυβέρνηση.
Ο Ντόου Τζόουνς έπεσε κατά 12.82% , έχασε 38.33 μονάδες και έκλεισε στις 260.64.
1937. Στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, η δημοκρατική κυβέρνηση μεταφέρθηκε στην Βαρκελώνη.
1940.Το ΟΧΙ του Μεταξά και των Ελλήνων. Οι Ιταλικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί πριν εκπνεύσει το ιταλικό τελεσίγραφο.
1941.Ο λαός των Αθηνών τίμησε την πρώτη επέτειο του «ΟΧΙ», παρά τα τρομοκρατικά μέτρα των δυνάμεων κατοχής. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καλύφθηκε από δάφνες.
1946.Δημιουργήθηκε στην Τσούκα των Αντιχασίων το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών. 2 μήνες μετά μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.1949. O Ζώρζ Μπιντό έγινε πρωθυπουργός στη Γαλλία.
1958. Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Μόρφου, σκοτώθηκε από τις βρετανικές «δυνάμεις ασφαλείας» , ο Γεώργιος Χαραλάμπους 25 ετών από τη Φλάσου.
1971. Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΟΚ.
1982. Στις γενικές εκλογές στην Ισπανία , ο «Φελίππε» (Γκονζάλες), και το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα κέρδισαν τις εκλογές, με 48,1%.
1992.Στη Γενεύη , ο Σάιρους Βανς και ο Λόρδος Όουεν παρουσίασαν ένα σχέδιο λύσης για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το οποίο προέβλεψε αποκέντρωση και διαίρεση σε 10 Καντόνια.
2000 .Στο Κοσσυφοπέδιο, διοργανώθηκαν από τη Διοίκηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών , (UNMIK), αυτοδιοικητικές εκλογές τις οποιές κέρδισε η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μποϊκοτάρισαν τις εκλογές.
2006. Στη Σερβία άρχισε το διήμερο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος.
2008 . Ο πράκτορας Σαακατσβίλι εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νότιας Οσετίας. Άρχισε η εξαήμερη ρωσο-γεωργιανή σύγκρουση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου