Οκτωβρίου 24, 2020

Η 24η Οκτωβρίου στην Ιστορία

1071. Μετά την καταστροφή του Μαντζικέρτ η δυναστεία  των Δουκών ανέβασε στον βυζαντινό θρόνο τον Μιχαήλ Παραπινάκη ενώ η  μητέρα του  Ευδοκία κλείστηκε με την βία σε μοναστήρι.

1260 . Παρουσία του Λουδοβίκου Θ' της Γαλλίας εγκαινιάστηκε ο Καθεδρικός Ναός της Σαρτρ ενώ στην Αίγυπτο δολοφονήθηκε ο Μαμελούκος σουλτάνος Κουτούζ. 


1273. Ο Αψβούργος Ρούντολφ Α, που είχε μεγάλες εκτάσεις γης στον Άνω Ρήνο μεταξύ της Βασιλείας και του Στρασβούργου κέρδισε στην ψηφοφορία των ευγενών τον Ότοκαρ της Βοημίας και στέφθηκε στο Ααχεν βασιλιάς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εγκαινιάζοντας την δυναστεία των Αψβούργων. Το ζήτημα της διαδοχής έληξε με τη νίκη του Ρούντολφ κατά του Ότοκαρ μάχη της Marchfeld .(26 Αυγούστου 1278).

1360. Ο Κάρολος Ε΄ ο Σοφός του Οίκου των Βαλουά υπέγραψε τη Συνθήκη του Μπρετινί, (κοντά στο Καλέ) ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που ειχε καταλάβει η Αγγλία στην πρώτη φάση του εκατονταετούς πολέμου.

1596. Κατα τον Μεγάλο Πόλεμο, ο τουρκικός στρατός υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ ΙΙΙ νίκησε στη μάχη του Κερέστζες στην Ουγγαρία τα αυστριακά στρατεύματα του αρχιδούκα Μαξιμιλιανού.

1625. Στέφτηκε αντιβασιλέας της Ουγγαρίας, (Ναντοράβα), ο Μίκος Εστερχάζυ. Miklos Esterhazy.

1641. Ο ηγέτης της Ιρλανδικής επανάστασης Σεε Φέλιμ Ο’ Νέιλ εξέδωσε τη διακήρυξη πίστης προς τον Κάρολο Α.


1648.Η ειρήνη της Βεστφαλίας. Υπογράφηκαν στις πόλεις του Όσναμπρυκ και του Μύνστερ οι επί μέρους συνθήκες που είχαν ως αποτέλεσμα τη λήξη του Τριαντακονταετούς Πολέμου (1618-1648) και την ειρήνη της   Βεστφαλίας. Στο  Μύνστερ υπογράφηκε η Συνθήκη, (Instrumentum Pacis Monasteriensis), μεταξύ Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Γαλλίας, καθώς και των αντίστοιχα συμμαχικών τους δυνάμεων, και στο Όσναμπρυκ , (Instrumentum Pacis Osnabrugensis),  η Συνθήκη του μεταξύ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας και των αντίστοιχων συμμαχικών τους δυνάμεων. Αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Ελβετίας και της Ολλανδίας.
Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνωρίζουν τη Συνθήκη του Άουγκσμπουργκ (1555), κατά την οποία ο άρχοντας κάθε κράτους έχει το ελεύθερο να καθορίζει την επίσημη θρησκεία του. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι ο Καθολικισμός, ο Λουθηρανισμός και ο νεότευκτος Καλβινισμός.

Σε περίπτωση που η επίσημη θρησκεία δεν συμπίπτει με αυτή των διαμενόντων σε κάθε περιοχή, εξασφαλίζεται δια νόμου ότι έχουν το δικαίωμα να τηρούν τα θρησκευτικά τους έθιμα τόσο εν κοινώ, όσο και κατ' οίκον.


1658. Στην αίθουσα φρουράς του παλατιού του Λούβρου, ο θίασος του Μολιέρου έδωσε παρουσία του Λουδοβίκου ΙΔ παράσταση με το έργο , «Ένας ερωτευμένος Γιατρός» που  ήταν το πρώτο έργο που ανέβασε  ο θίασος του Μολιέρου μετά την επιστροφή του Μολιέρου  στο Παρίσι. Το κείμενο δεν τυπώθηκε ποτέ και μετά χάθηκε. Βρέθηκε πολύ  αργότερα  και τυπώθηκε το 1862.

1795. Ο τρίτος διαμελισμός της Πολωνίας. Το πολυεθνές μόρφωμα της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, διαμοιράστηκε τελικά, μεταξύ της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας. Έπαψαν να υπάρχουν ελεύθερα Πολωνικά εδάφη. 


1798. Ο Χαλασμός της Πρέβεζας. Μετά τη νίκη στον ισθμό της Νικοπόλεως, οι 7.000 Τουρκαλβανοί του Αλή Πασά, εισήλθαν νικητές στην απροστάτευτη πλέον Πρέβεζα στις 13//24 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι από τους 12000 κατοίκους της,  την είχαν ήδη εγκαταλείψει  καταφεύγοντας  στο Άκτιο και στα Ακαρνανικά Όρη. Συνελήφθησαν οι Πρεβεζάνοι προεστοί, που είχαν παραμείνει, και αποκεφαλίστηκαν στην παραλία της Πρέβεζας, μαζί με τους Γάλλους αιχμαλώτους γρεναδιέρους . Η πόλη λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε ενώ όσοι Χριστιανοί δεν πρόλαβαν να την εγκαταλείψουν, σφάχτηκαν ανηλεώς. Κατά τον Αραβαντινό οι εκτελεσμένοι στην παραλία, ήταν συνολικά 400. O Πρόξενος των Γάλλων στα Ιωάννινα  Πουκεβίλ ανέφερε ,«σφαγή 170 Ελλήνων στην Πρέβεζα». Νεότερες εκτιμήσεις κατέληξαν  ότι οι αποκεφαλισθέντες ανήλθαν  στους 500.
Ο ναύαρχος Νέλσον που διοικούσε τον αγγλικό στόλο στη Μεσόγειο ,μετά τη Μάχη της Νικοπόλεως έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Αλή Πασά στην οποία ανέφερε: «Εξοχότατε, παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια, για τη μεγαλειώδη νίκη σας εναντίον των Γάλλων».

1812. Η μάχη του Μαλογιαροσλάβετς, 90 χλμ από τη Μόσχα. Ο Ναπολέων και 
η Μεγάλη Στρατιά έφυγαν από τη Μόσχα στις 19 Οκτωβρίου, ακολουθώντας τη νοτιο-δυτική οδό προς την Καλούγκα .Τέσσερεις ημέρες μετά η προφυλακή του από 20.000 άνδρες υπό τον Beauharnais προσέγγισε το Μαλογιαροσλάβετς. 
Οι ανιχνευτές του Κουτούζωφ ανέφεραν την κίνηση των Γάλλων και ο Ρώσος στρατηγός έστειλε 12.000 πεζούς, 3.000 ιππείς και 84 κανόνια για να στήσουν ενέδρα στους Γάλλους. Όταν αντιλήφθησαν ότι επρόκειτο για τη Μεγάλη Στρατιά σταλθήκαν ενισχύσεις10.000 ανδρών και στις 24 Οκτωβρίου έγινε η μάχη για την πόλη Μαλογιαροσλάβετς, που την κατείχαν οι Ρώσοι αλλά έπρεπε να την καταλάβουν οι Γάλλοι για να περάσουν. Κατά τη διάρκεια της μάχης η πόλη άλλαξε χέρια οκτώ φορές και η μάχη κρίθηκε από τηξν επίθεση της Ιταλικής μεραρχίας που διοικούσε ο Ντομένικο Πίνο , Υπουργός Πολέμου του Βασιλείου της Ιταλίας. Οι «Γαλλικές» απώλειες ήταν περίπου 5.000, ενώ οι Ρώσοι έχασαν 6.000. Η νίκη των Γάλλων ουσιαστικά οφειλόταν στο θάρρος των Ιταλών στρατιωτών, που επαινέθηκαν από τον Ναπολέοντα, για τον οποίο η μάχη αυτή ήταν η «Μάχη των Ιταλών». Ο Ναπολέων όμως παρά τη Νίκη, αποφάσισε να αλλάξει δρόμο και να υποχωρήσει βόρεια μέσω Σμολένσκ ακολουθώντας έναν μακρύτερο δρόμο και με περισσότερο χιόνι.

1813. Με τη Συνθήκη Ειρήνης του Γκουλιστάν, με την οποία έληξε ο ρωσο-ιρανικός πόλεμος που διήρκεσε από το 1804-1813, η Περσία αναγνώρισε την προσάρτηση της Γεωργίας  του  Βόρειου Αζερμπαϊτζάν και του Νταγκεστάν. από τη Ρωσία.

1817. Στη Μόσχα στις 12/24 Οκρωβρίου  ο Τσάρος Αλέξανδρος Α έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ναού του Σωτήρος.

1822.Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης αναχώρησαν για την Ιταλία ως αντιπρόσωποι του Έθνους για να ζητήσουν την υποστήριξη του Πάπα για την επανάσταση.

 1848. Εκτέλεση 800 Ούγγρων επαναστατών από τον αυτοκρατορικό στρατό.

1849. Ο στρατηγός Ιούλιος-Ιάκωβος φον Χανάου , η "Ύαινα της Μπρέσια "και 
ο "δήμιος του Αράντ", αφού εκτέλεσε στις 6 Οκτωβρίου τους 13 αρχηγούς της Ουγγρικής Επανάστασης εξέδωσε το διάταγμα σχετικά με την προσωρινή στρατιωτική διοικητική οργάνωση της Ουγγαρίας.

1877. 12 /24 Οκτώβριου στη Βουλγαρία, έγινε κατά τον ρωσο-Τουρκικό πόλεμο η μάχη του Γκόρνι Ντόμπινικ στα δυτικά του Πλέβεν, που ήταν νικηφόρα για τους Ρώσους.

1882. Ο Γερμανός βακτηριολόγος  Ρόμπερτ Κοχ ανακάλυψε το βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση, που αργότερα ονομάστηκε «βάκιλος του Κοχ ».

1909.Η Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αγόρασε από την Ιταλία το θωρηκτό «Αβέρωφ», αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προήλθαν από κληροδότημα του Γεωργίου Αβέρωφ.

1912. Κατά τον  Α΄ Βαλκανικό πόλεμο ο Ελληνικός στρατός διέβη τον ποταμό Αξιό και άρχισε την πορεία  προς τη Θεσσαλονίκη, προς την οποία κατευθύνονταν και ο βουλγαρικός στρατός. Πιο βόρεια έληξε  η μάχη του Κουμάνοβο με νίκη του πρώτου Σερβικού  Σώματος Στρατού, που διοικούσε ο αντιβασιλέας Αλέξανδρος  Καρατζώρτζεβιτς,  επί του τουρκικού Σώματος  του Βαρδάρη που διοικούσε ο Ζέκι Πασάς. Οι Τουρκοι υποχώρησαν στο Μοναστήρι. 
Την ίδια ήμερα οι Βούλγαροι υπό τους στρατηγούς Ράντκο Ντιμίτριεφ και Ιβάν Φίτσεφ νίκησαν  στις Σαράντα Εκκλησιές, (Kırkkilise), τον τουρκικό στρατό που διοικούσαν Μαχμούντ Μουχτάρ Πασά και ο Αμπντουλάχ Πασά. Μετά από αυτή τη βουλγαρική νίκη ,ο τότε Υπουργός Πολέμου της Γαλλίας Αλεξάντρ Μίλεραντ, δήλωσε ότι ο βουλγαρικός στρατός ήταν ο καλύτερος στην Ευρώπη και ότι προτιμούσε 100.000 Βούλγαρους ως συμμάχους από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαϊκό στρατό.

1917. Εκδηλώθηκε στο Κομπαρίντ   της σημερινής Σλοβενίας, (Ιταλικά Καπορέττο) η συνδυασμένη επίθεση δύο αυστροουγγρικών στρατιών και της 14ης γερμανικής. Οι Ιταλοί υποχώρησαν και μπόρεσαν με την ενίσχυση 11 αγγλογαλλικών μεραρχιών, να σταθεροποιήσουν το μέτωπό στο ύψος του ποταμού Πιάβε,στις 9 Νοεμβρίου 1917. Οι απώλειες του ιταλικού στρατού ήταν 130.000 νεκροί ή τραυματίες, και 355.000 αιχμάλωτοι. Την ίδια ημέρα, οι μπολσεβίκοι στην αγία Πετρούπολη άρχισαν την κατάληψη των δημοσίων κτηρίων (24 Οκτωβρίου/6 Νοεμβρίου) 

1918 . Άρχισε η ένδοξη και νικηφόρα για του Ιταλούς, Μάχη του Βιττόριο Βένετο που διεξήχθη από τις 24 Οκτώβριος μέχρι τις 3 Νοέμβριου, και σήμανε το τέλος του πολέμου στο ιταλικό μέτωπο, ενώ οριστικοποίησε τη διάλυση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και συνέβαλε στο τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου δύο εβδομάδες αργότερα. Πολλοί Ιταλοί θεωρούν τη μάχη του Vittorio Veneto ως την τελική κατάληξη του Ριζορτσιμέντο.

1929. Η «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κατάρρευσε ο δείκτης τιμών και πουλήθηκαν 19.000.000 μετοχές. Η «Χρηματιστηριακή αγορά» των ΗΠΑ έχασε το 11% της αξίας της. Μέσα σε λίγες ώρες εξαερώθηκε υπεραξία 23 δις δολαρίων, και έκλεισαν 50.000 επιχειρήσεις. Μέσα στον πανικό πολλοί τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ συναντήθηκαν για να βρουν (προσωρινή) μία λύση για το πρόβλημα. 

1930. Με αναίμακτο πραξικόπημα στη Βραζιλία ανατράπηκε ο πρόεδρος Ντε Σόουζα και ως «μεταβατικός πρόεδρος» ανέλαβε ο Γκ. Βάργκας. 

1937.Ο Φράνσις Σάλαζι ίδρυσε το ουγγρικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

1939. Η ΕΣΣΔ υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια σιτηρών και πετρελαίου στη Γερμανία. Την ίδια ημέρα έφτασε στο Παρίσι ο Πολωνικός Χρυσός. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο πληθυσμός της Ελλάδος στις 31 Δεκεμβρίου 1938 αριθμούσε 7.107.472 κατοίκους.

1941. Ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το Χάρκοβο.

1943. Η Προσωρινή Κυβέρνηση της Ινδίας (Αζάντ Χίντ) που δημιούργησαν στην Σιγκαπούρη οι Ιάπωνες κήρυξε τον πόλεμο στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες .
Στη Μεσσηνία ο υπολοχαγός πεζικού Γιώργος Ταβερναράκης που είχε σταλεί από τη Μέση Ανατολή για σαμποτάζ μαζί με την ομάδα του ανατίναξε τη γέφυρα ανάμεσα στο Διαβολίτσι και στο Ίσαρι. Στην Αλεξάνδρεια το ελληνικό Ναυτικό , παρέλαβε την κορβέττα «Αποστόλης», (F-10).

1945. Στη Νορβηγία εκτελέστηκε από απόσπασμα ο καταδικασμένος για εσχάτη προδοσία κατοχικός πρωθυπουργός Βίντκουν Αβραάμ Κουίσλιγκ. Την ίδια ημέρα τέθηκε σε ισχύ ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στην Τσεχοσλοβακία εθνικοποιήθηκαν οι μεγάλες βιομηχανίες και οι τράπεζες. Στα ανοιχτά της Πρέβεζας προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε το ναρκαλιευτικό «Πηνειός ΙΙ», και παρέσυρε στον υγρό τάφο 24 από τα 25 μέλη του πληρώματος.

 1947. Μουσουλμάνοι αυτονομιστές ανακηρύξαν το Κασμίρ σε ανεξάρτητο κράτος. 

1955. Οι τουρκικές αρχές απόδωσαν τιμές στη Γαλανόλευκη μετά τα έκτροπα σε βάρος των ελλήνων αξιωματικών  (που υπηρετούσαν στο κλιμάκιο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη) και των  βιασθεισών συζύγων τους,

1956. Ενώ τα σοβιετικά τεθωρακισμένα εισήλθαν Βουδαπέστη, ο Ίμρε Νάγκι, διορίστηκε πρωθυπουργός και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού στις 28 Οκτωβρίου. 

1958 . Στην Κύπρο, στο Τρίκωμο, σκοτώθηκαν ενώ τοποθετούσαν νάρκη για ενέδρα κατά των στρατιωτικών οχημάτων των  Άγγλων, ο Νίκος Καραντώνης 24 ετών από το Τρίκωμο και ο Ιωάννης Στυλ. Γιαννή 28 ετών από το Τρίκωμο.

1961. Η Γερμανική Βουλή  στη Βόννη επικύρωσε τη συμφωνία για τις Γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων της Κατοχής στην Ελλάδα για το  ποσό των 28.700.000 δολαρίων.

1962 . Η Σοβιετική Ένωση κατήγγειλε το εμπάργκο κατά της Κούβας, που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

1963. Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι έδωσε στον Γιώργο Σεφεριάδη (Σεφέρη) το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες». 

1964. Η Βόρεια Ροδεσία έλαβε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε η Δημοκρατία της Ζάμπια , Η Νότια Ροδεσία, (Ζιμπάμπουε) παρέμεινε αποικία και ο Ιαν Σμίθ ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της, 18 ημέρεςμετα  μετά. (11 Νοέμβριου).


1970. Ο Χρήστος Παπανικολάου σε διάρκεια ειδικής ημερίδας στο στάδιο Καραϊσκάκη πέρασε τα 5,49 μ, στο άλμα επί κοντώ καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ, του μεγάλου  ανατολικογερμανού αντίπαλου του Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ που ήταν 5,46. Την ίδια ημέρα ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της Χιλής. 

1975. Η Αρμένικη οργάνωση «Νέμεσις» εκτέλεσε τον Πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι Ισμαήλ Ερέζ και τον οδηγό του. 

1980 . Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας επέτρεψε τη λειτουργία του Ανεξάρτητου Συνδικάτου «Αλληλεγγύη». 

1990. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι αποκάλυψε στο ιταλικό κοινοβούλιο την ύπαρξη της παράνομης παραστρατιωτικής οργάνωσης του ΝΑΤΟ, «Gladio», η οποία έκανε τρομοκρατικές επιθέσεις ως μέρος της στρατηγικής της έντασης, από το τέλη του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, τις οποίες τις απέδιδαν σε κομμουνιστές και αναρχικούς.

1991.Στο Σεράγεβο, συνεδρίασε η πρώτη συνέλευση του σερβικού λαού στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος ήταν ο Μόμτσιλο Κράισνικ. Η Συνέλευση ενέκρινε τη διακήρυξη για το δικαίωμα του σερβικού λαού στην αυτοδιάθεση.

1995. Πέθανε ο Δημήτρης Μαρούδας, δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ύστερα από πολύμηνη ασθένεια.

2000. Το σερβικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (Ντράσκοβιτς) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, (Μιλοσεβιτς) που θα οργάνωνε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 23 Δεκεμβρίου.

2013. Ξέσπασε το σκάνδαλο της παρακολούθησης  από τους αμερικανούς του κινητού τηλέφωνου της καγκελαρίου Μέρκελ. Η Γερμανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ και η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η κατασκοπεία μεταξύ φίλων

2016.Το πρωί της 24ης Οκτωβρίου έληξαν οι μάχες για την απελευθέρωση του Κιρκούκ με την εξάλειψη των τελευταίων εστιών αντίστασης των μαχητών του ισλαμικού Κράτους σε γειτονιές στα νότια και ανατολικά της πόλης.

2018. Δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική και την Κυπριακή  Βουλή οι 4 (λογοκριμένοι) τόμοι του Φακέλου της Κύπρου, τρεις δεκαετίες μετά τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων το 1985.       Στις ΗΠΑ. οι Δημοκρατικοί λιγότερο από 2 εβδομάδες πριν διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές έστειλαν στον εαυτό τους  εκρηκτικά πακέτα.  Στον Τζορτζ Σόρος, στον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του, Μισέλ, στη Χίλαρι Κλίντον, στον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, στο CNN (το οποίο εκκενώθηκε) και στον πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν.

2019. Η Ισπανική δημοκρατία εκδικήθηκε τον Φράνκο 44 χρόνια μετά τον θάνατό του.  Τον ξέθαψαν από την Κοιλάδα των Πεσόντων και τον μετέφεραν  σε ιδιωτικό μαυσωλείο, μαζί με τη συζύγου του, της Κάρμεν Πόλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου