Σεπτεμβρίου 24, 2020

Επί τροχάδην

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τις τελευταίες 24 ώρες, 6.663 άτομα υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον κορωνοϊό στη Σερβία,  και καταγράφηκαν 83 νέα κρούσματα ενώ  ένας ασθενής πέθανε. 22 ασθενείς είναι σε αναπνευστήρα και 294 είναι στο νοσοκομείο
.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε για άλλη μια φορά τις αλβανικές αρχές να θεσουν  σε λειτουργία το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει κλείσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια εν όψει της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Ο Επίτροπος Πολιτικής Διεύρυνσης και Γειτονίας Όλιβερ Βάρελι δήλωσε ότι χαιρέτισε την έναρξη των διαδικασιών για τις δύο κενές θέσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές θα πρέπει να υποστηρίξουν τη διαδικασία αυτή χωρίς καθυστέρηση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε ότι συνεργάστηκε ποτέ με τον Τζουκάνοβιτς και  κάλεσε τον πρωθυπουργό σε αναμονή του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς  να τον ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν για όλα τα στοιχεία της υποτιθέμενης επιχειρηματικής  συνεργασίας του με τον  Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Τις τελευταίες 24 ώρες, έγιναν στο Κοσσυφοπέδιο 592  τεστ και βρέθηκαν 63 νέα  κρούσματα . Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στην Πρίστινα. Ανακοίνωωσε ότι δεν υπήρξε θάνατος ασθενούς και ότι 87 ασθενείς έχουν θεραπευτεί. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα υιοθέτησε με επείγουσα διαδικασία, το Νόμο για την Ειδική Διαδικασία Απαλλοτρίωσης για την Κατασκευή του Αεροδρομίου στο Τρέμπινιε.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η υπουργός Οικογένειας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Σόνια Νταβίντοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πρόγραμμα για την κατασκευή σπιτιών για νεαρά παντρεμένα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες σε αγροτικές περιοχές, με στόχο τη δημογραφική ανανέωση και την αποτροπή της αποχώρησης του πληθυσμού από τη Σέρπσκα.
 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ρεπούμπλικας Σέρπσκα επιβεβαίωσε άλλα 81 κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό από 544 εργαστηριακά δείγματα που ελέγχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Ανακοινώθηκε και ο θάνατος ενός μεσήλικα από την Μπανταλούκα. 
 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε την αναθεωρημένη Στρατηγική για τις Υποθέσεις Εγκλημάτων Πολέμου σε έκτακτη συνεδρίαση , δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης , Γιόζιπ Γκρούμπεσα. ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της FBiH, η Ομοσπονδία επιβεβαίωσε 11 θανάτους από τη λοίμωξη του Κορωνοϊού και 154 νέα κρούσματα από τα 1.487 εργαστηριακά δείγματα που ελέγχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

ΣΚΟΠΙΑ. Τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποιήθηκαν 1.630 τεστ  και καταγράφηκαν 152 νέα Κρούσματα. Δύο άτομα πέθαναν στο νοσοκομείο, ένας 77χρονος ασθενής από την Αχρίδα  και ένας 62χρονος από το Ράντοβιτς . Τις τελευταίες 24 ώρες, 5 ασθενείς εισήχθησαν στην κλινική μολυσματικών ασθενειών. Συνολικά 72 νοσηλεύονται, και 45 ασθενείς βρίσκονται σε υποστήριξη οξυγόνου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου Σαλίχ Μουσταφά, ο οποίος συνελήφθη στην Πρίστινα την Πέμπτη, θα μεταφερθεί στο κέντρο κράτησης του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης, ανακοίνωσε η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η βαλκανική βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για περισσότερες από 4.000 σπάνιες ασθένειες έχει αρχίσει να λειτουργεί, και καλύπτει τη Σερβίας, τη Σέρπσκα, τη Κροατίας, το Μαυροβουνίου και τη Σεβερνομακεντόνιγια.
   ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το πρώτο μεταπολεμικό δημοψήφισμα με την ερώτηση: «Υποστηρίζετε τον εορτασμό της 9ης Ιανουαρίου ως ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα» πραγματοποιήθηκε στη Σέρπσκα στις 25 Σεπτεμβρίου 2016, με αποτέλεσμα το 99,81 τοις εκατό των πολιτών που ψήφισαν υπέρ. 
 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Μίλοραντ Ντόντικ συναντήθηκε με τον νεοδιορισμένο Πρεσβευτή της Ελλάδος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Δημήτριο Παπανδρέου. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής του Γραφείου Εκπροσώπησης της Δημοκρατίας Σέρπσκα στις ΗΠΑ, Ομπράντ Κίσιτς, δήλωσε ότι πολλοί, από το Σεράγεβο μέχρι την Πρίστινα, φοβήθηκαν για αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και ΗΠΑ, και εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Σέρβου μέλους της Προεδρίας της Μίλοραντ Ντόντικ στο Ζάγκρεμπ ήταν μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. 
 ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ. Ο αρχηγός του SBB Φαχρουντίν Ράντοντσιτς χαρακτήρισε τις επερχόμενες τοπικές εκλογές στη ως «ηθική σφαγή», και είπε ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν είναι ανεξάρτητη. 
 ΣΕΡΒΙΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου - Πριστίνας είναι ο σωστός τρόπος για να επιτευχθεί διαφωνία, αλλά ότι το σημείο εκκίνησης, η αποκαλούμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορεί να είναι ταπεινωτικό και απαράδεκτο για τη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου