Σεπτεμβρίου 11, 2020

Ταμπάκου: Η Αλβανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη

H εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Γιορίντα Ταμπάκου δήλωσε ότι η έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κατατάσσει την Αλβανία ως την πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ταμπάκου, η κυβερνητική διαφθορά είναι η αιτία της έλλειψης αμερικανικών στρατηγικών επενδύσεων στην Αλβανία.
 Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα αντέδρασε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το επενδυτικό κλίμα στην Αλβανία, η οποία κρίθηκε ως δυσμενής λόγω της διαφθοράς, ιδίως στη δικαιοσύνη, την έλλειψη διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και την κακή εφαρμογή των συμβάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι συγκλονιστικά και επισημαίνει ότι αυτή η έκθεση έρχεται σε μια στιγμή που οι επιχειρηματικές ενώσεις, τα εμπορικά επιμελητήρια, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εκφράζουν συνεχώς ανησυχία για το επιδεινούμενο επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις. 
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας τόνισε ότι σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα για εγχώριους και ξένους επενδυτές, όταν οι ΣΔΙΤ και οι προσφορές απευθύνονται σε λίγους ολιγάρχες, εν μέσω προσπαθειών για δημοσιονομική αμνηστία, καθώς και έλλειψης διαφάνειας στο σύστημα προμηθειών, είναι απαραίτητο να επανέλθει η οικονομία στην κανονική λειτουργία της αειφόρου ανάπτυξης. 
«Σας υπενθυμίζω τις δημόσιες εκκλήσεις μου προς την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, (SPAK), να ξεκινήσουν έρευνες για όλες τις συμβάσεις, προκειμένου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι ένοχοι» δήλωσε ο Μέτα που επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση και δυστυχώς δεν υπάρχει έρευνα. «Η κατάχρηση των νομικών διαδικασιών και τα πελατειακά συμφερόντα δεν μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τη διαδικασία ολοκλήρωσης και το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας. Είναι καιρός οι Αλβανοί να πάρουν το πεπρωμένο τους στα χέρια τους», δήλωσε ο Μέτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου