Σεπτεμβρίου 16, 2020

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία διεθνών και σερβικών ιδρυμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, από την απόσυρση του σερβικού στρατού και της αστυνομίας τον Ιούλιο του 1999 μέχρι σήμερα, έχουν καταπατηθεί περισσότερα 10.000 σερβικά σπίτια και δεκάδες χιλιάδες εκτάρια αρόσιμης γης που ανήκουν σε Σέρβους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Ένωση Δημοσιογράφων Σερβίας (UNS) ζήτησε από την EULEX, και τον ΟΑΣΕ να ξεκινήσουν έρευνα για την παράνομη και διακριτική συμπεριφορά της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, η οποία απαγόρευσε χθες σε ομάδες δημοσιογράφων να κάνουν ρεπορτάζ για την βεβήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μπάμπιν Μοστ κοντά στο Όμπιλιτς. 

 ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει κανένα λόγο για τη συμμετοχή του Κροατικού Στρατού στη φύλαξη των συνόρων από παράνομες διελεύσεις μεταναστών. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σέρβων στη Βόρεια Μακεδονία, Ιβάν Στόιλκοβιτς, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στο μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ ο Κεντρικός εορτασμός της 15ης Σεπτεμβρίου της Ημέρας της Σερβικής Ενότητας, Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας να γίνει το επόμενο έτος. στην Καϊμακτσαλάν. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αστυνομικοί της Κρατικής Υπηρεσίας Ερευνών και Προστασίας (SIIPA) συνέλαβαν επτά Σέρβους στην περιοχή του Σόκολατς σήμερα το πρωί οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.Συνελήφθηκαν  ο πρώην διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας της Δεύτερης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ρομανίας   του Στρατού της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μόμτσιλο Πάιτς και ο υποδιοικητής   Άλεκσα Γκόρντιτς με την κατηγορία   ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Νοβοσεότσι κοντά στο Σόκολατς
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ την Τετάρτη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον Πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σεφίκ Τζαφεροβιτς δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη συμμετοχή στην περιφερειακή πρωτοβουλία του Μίνι Σένγκεν λόγω του κινδύνου απώλειας της κυριαρχίας, της. Η Γαλλίδα βουλευτής Τζούλι Λεχάντ κατέθεσε Πρόταση Ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της της Βοσνίας Ερζεγοβίνης τερματίζοντας την παρουσία των διεθνών δικαστών. Ο επικεφαλής του Γραφείου Εκπροσώπησης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στην Ουάσινγκτον, Όμπράντ Κέσιτς, πιστεύει ότι η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ήταν συμβολική, και ότι τα περισσότερα από όσα είπε έχουν ήδη ειπωθεί. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ  Ο Δήμαρχος του Γκλάμος δήλωσε ότι είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας του καντονιού Λίβνο δεν είναι έτοιμο να ξεπεράσει τη μακροχρόνια κατάσταση επιβολής διδασκαλίας στη «Βοσνιακή» και κροατική γλώσσα στα παιδιά των Σέρβων, και επομένως είναι απαραίτητο να επιλυθεί το πρόβλημα σε υψηλότερο επίπεδο. Οι Σέρβοι στην Ομοσπονδία απειλούνται με εξαφάνιση επειδή δεν έχουν δικαίωμα σε δουλειά και τη σερβική γλώσσα, οι μετανάστες τοποθετούνται σε Σερβικά χωριά και τα σερβικά ακίνητα θα μπορούσαν να πωληθούν για το τίποτα, επεσήμαναν εκπρόσωποι της ένωσης Σέρβων από την FBiH στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Μπάνια Λούκα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε την Τετάρτη τα διαπιστευτήρια του νέου Ισραηλινού πρεσβευτή στη Σερβία, Τζαχέλ Βιλάν, και του είπε ότι η Σερβία στηρίζει την καθιέρωση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αννιέλκοβιτς πιστεύει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με την άποψη ότι η προηγούμενη επίλυση της σύγκρουσης Βελιγραδίου-Πριστίνας διεξήχθη με λάθος τρόπο, καταδίκασε σαφώς την αμερικανική πολιτική για το θέμα αυτό την προηγούμενη περίοδο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα από 579 εργαστηριακά δείγματα που ελέγχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν   74 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό , Ανακοινώθηκαν και δύο θάνατοι  ηλικιωμένων ασθενών  από το Ζβόρνικ και το Κνέζεβο.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας,, δήλωσε ότι τρεις γιατροί του Ινστιτούτου  μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Αρχηγός του SDA Μπακίρ Ιζέμπεγκοβιτς δήλωσε  μετά από τη συνάντηση με τον Αρχηγό της  HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς ότι ήταν πρώτα απαραίτητο να εφαρμοστούν τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια, και μόνο τότε να συζητηθούν τροποποιήσεις στον Εκλογικό Νόμο που προβλέπεται από τη Συμφωνία Μόσταρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου