Σεπτεμβρίου 17, 2020

Ο Ντόντικ στο Ζάγκρεμπ ενώ ο Ιζετμπέκοβιτς θεωρεί τους Κροάτες μειοψηφία που δεν μπορεί να τρομοκρατεί την μουσουλμανική πλειοψηφία

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ την Τετάρτη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον Πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς. Από το γραφείο του Προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς μετά τη συνάντησή με το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίστηκε ότι «Η Κροατία δεν υποστηρίζει τη μονομερή αναθεώρηση των Συμφώνων Ντέιτον και ότι η συνέχιση του διαλόγου των εκπροσώπων και των τριών συστατικών λαών είναι σημαντική για τη δημιουργία μιας σταθερής και λειτουργικής Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και η Κροατία, ως φιλική και γειτονική χώρα, είναι έτοιμη να συμβάλει προς το σκοπό αυτό».Δελτίο Τύπου της Κροατικής Κυβέρνησης ανέφερε ότι , «το κύριο θέμα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και του Μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας ΕρζεγοβίνηςΜίλοραντ Ντόντικ ήταν η ανάπτυξη των μεταφορικών συνδέσεων μεταξύ Κροατίας και Βοσνίας Ερζεγοβίνης με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή νέας γέφυρας έξω από τη Γκράντισκα και τους δρόμους πρόσβασης». 
Ο εκλεγμένος με τις ψήφους των Μουσουλμάνων ως Κροάτης στην τρισυπόστατη προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ζέλικο Κόμσιτς δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ντόντικ στο Ζάγκρεμπ ήταν ιδιωτική και είχε προσωπικούς στόχους. Ο Μίλοραντ Ντόντικ σημείωσε ότι η συνάντηση με την ηγεσία της Κροατίας ήταν «καλή και ανοικτή» δήλωσε ότι ενημέρωσε την Κροατική ηγεσία στο Ζάγκρεμπ για την κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και για τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων από την άποψη της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. «Η οικονομική συνεργασία και τα κοινά προγράμματα ήταν τα θέματα των συναντήσεών με τον Πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον Πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς», είπε ο Ντόντικ και τόνισε ότι στηρίζει «καλές και φιλικές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής». 

  ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Άκαρπη απέβη η συνάντηση Ιζετμπέκοβιτς –Τσόβιτς. Ο Πρόεδρος του SDA Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν στην πράξη τα εκλογικά αποτελέσματα με τον σχηματισμό κυβέρνησης και στη συνέχεια να συζητήσουν τις αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα που προβλέπονται στη συμφωνία για το Μόσταρ. Ο Ιζετμπέκοβιτς είπε ότι δεν αρκεί μια συμφωνία του SDA με την HDZ αλλά πρέπει να γίνει αποδεκτή η αλλαγή του εκλογικού Κώδικα από τα δύο τρίτα των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Βουλή των Λαών, και σημείωσε ότι ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ορντινάντσα του (Ζέλικο Κόμσιτς) και τον εχθρό του Φαχρουντίν Ράντοντσιτς. 
Ο Ιζετμπέκοβιτς είπε ότι «το SDA θα επιμείνει στη εφαρμογή του Συντάγματος». «Οι άνθρωποι, είπε, έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται και να προστατεύουν το ζωτικό εθνικό συμφέρον». Είπε ακόμα ότι «μια μειονότητα, (οι Κροάτες) «δεν μπορούν να τρομοκρατούν την πλειοψηφίας της FBiH». «Η διαφωνία φαίνεται άλυτη , όπως και η διαφωνία μεταξύ Ελλάδος και Μακεδονίας», είπε ο Ιζετμπέκοβιτς και τόνισε ότι η επανάληψη των συνομιλιών SDA-HDZ Β-Ε δεν είναι ρεαλιστική μέχρι να εφαρμοστούν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018. « Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε νέα κυβέρνηση στην FBiH και πλήρες Συνταγματικό Δικαστήριο της FBiH. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί πριν από τις τοπικές εκλογές. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σε επίπεδο FBiH δεν εφαρμόζονται για δύο χρόνια αποθαρρύνει τις ίδιες τις εκλογές. Γιατί κάνουμε εκλογές αν δεν εφαρμόζουμε τα αποτελέσματα τους ; Μια μειοψηφία δεν μπορεί να ανατρέψει τη βούληση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Εάν συμφωνήσουμε σε αυτό, θα καταλήξουμε σε μια λύση για να τους κάνουμε ευτυχισμένους» , πρόσθεσε ο ηγέτης του SDA. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες συνομιλίες μέχρι να σχηματιστεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο Ιζετμπέγκοβιτς απάντησε καταφατικά. 

. ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Λαών Ντράγκαν Τσόβιτς που ενημέρωσε τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Γιόχαν Σάτλερ για τις συνομιλίας του με τον Ιζετμπέκοβιτς είπε ότι οι τροποποιήσεις στον Εκλογικό Νόμο είναι απαραίτητες για να προστατεύεται πλήρως η ισότητα και η νόμιμη εκπροσώπηση όλων των συστατικών λαών και για ένα σταθερό μέλλον της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου