Σεπτεμβρίου 14, 2020

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Η Κορνηλία Νίνοβα παραμένει πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η νυν αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος επανεξελέγη από τη λαϊκή βάση με ποσοστό 81,5%. Το «δηλητηριώδες τρίο» που συντονίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις προγραμμάτισε μια νέα μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία στη Σόφια στις 22 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Σήμερα συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες για 68η ημέρα. Ο τέως πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, δηλωσε οτ ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι κοινός ήρωας τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για την Σεβερνομακεντόνιγια.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Μίλα Πεγιάνοβιτς Τζούρισιτς, ένα από τα συνιδρυτικά μέλη του DPS, μαζί με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον Σβέτοζαρ Μάροβιτς, εγκαταλείπει το κόμμα μετά από 30 χρόνια και σχεδιάζει νέο κόμμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με τον επικεφαλής του συνασπισμού «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου», Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, με τον οποίο είναι γνωστή από το Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου. Η κ. Τζούρισιτς προωθείτο από τους Συμμάχους ως διάδοχος του Τζουκάνοβιτς αλλά ο Μίλο προτίμησε να μην αποσυρθεί. 
 Στο Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών εκφράζονται φόβοι και για αποχωρήσεις βουλευτών. Ο δυτικός παράγων προειδοποίησε με άρθρο του «καλά πληροφορημένου» «δημοσιογράφου» Μάρκους Τάνερ, τον κ. Κριβοκάπιτς, ότι «η νέα πλειοψηφία στο Μαυροβούνιο θα πρέπει να θυμάται πόσο γρήγορα ανατράπηκε η κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι στο Κοσσυφοπέδιο». «Το Μαυροβούνιο, για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία του , αρχίζει να αποκτά το πλαίσιο ενός σοβαρού, δημοκρατικού και υπεύθυνου κράτους το οποίο απελευθερώθηκε από τα ιδιωτικά συμφέροντα του DPS και επέστρεψε στους πολίτες», δήλωσε η βουλευτής του Δημοκρατικού Μαυροβουνίου Νεβένκα Τσίροβιτς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, τις τελευταίες 24 ώρες αναλύθηκαν 569 δείγματα και έχουν επιβεβαιωθεί 128 νέες λοιμώξεις από Κορωνοϊό στο Μαυροβούνιο. Ποσοστό 22,5% .Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στο Μαυροβούνιο είναι 1.715. «Η επιδημιολογική κατάσταση στο Μαυροβούνιο είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Μπόμπαν Μογκούσα, σημειώνοντας ότι το «κλείδωμα» του πληθυσμού θα είναι αναπόφευκτο εάν συνεχιστεί η αύξηση του αριθμού των ασθενών».
 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Επισκοπή Ράσκας- Πριζρένης της Σερβικης Ορθόοδξης Εκκλησίας ζήτησε να εκδηλωθεί η αμερικανική εγγύηση της σερβικής θρησκευτικής περιουσίας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου των Βρυξελλών μετά την δημοσίευση στην καθημερινή εφημερίδα της Πρίστινα «Κόχα Ντιτόρε» άρθρου με τίτλο , «Η ιδιοποίηση των μεσαιωνικών αλβανικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο από τους Σέρβους», το οποίο «διαδίδει ανοιχτά το μίσος προς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά τους». Ο πρώην επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γουίλιαμ Γουόκερ ανακοίνωσε ότι θα είναι σύμβουλος του προέδρου Χασίμ Θάτσι στο Δικαστήριο για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ. Η εταιρεία του Γουόκερ θα λαμβάνει 7.000 ευρώ το μήνα για να βοηθήσει τον Θάτσι. 
 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Άλλα 70 άτομα μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στις αλβανικές περιοχές στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και επιβεβαιώθηκαν τρεις θάνατοι, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στην Πρίστινα. 

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. «Η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (OBA) της Βοσνίας Ερζεγοβίνης της οποίας ηγείται τώρα ο Οσμάν Μεχμεντάκιτς, ένα άτομο χωρίς προσόντα, που ηγείτο της μυστικής υπηρεσίας του αρχηγού του SDA Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς είναι ο φορέας της μελλοντικής σύγκρουσης», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφαλείας Τζεβάντ Γκαλιιάσεβιτς που τόνισε ότι ότι Ιζετμπέκοβιτς απειλεί συνεχώς σε όλες τις συγκεντρώσεις του κόμματος και στις δημόσιες επικοινωνίες με πόλεμο, αν και αυτό προκαλεί μεγάλη έκπληξη στο βοσνιακό κοινό, και ότι στο μελλοντικό στρατό του σε έναν τέτοιο πόλεμο βασίζεται κυρίως στην OBA. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι αναμένει από τη Σερβία να προστατεύσει τη Σέρπσκα από τις ολοένα αυξανόμενες απειλές για πόλεμο από το Σεράγεβο και τόνισε δήλωσε ότι είναι καλό το γεγονός ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Ανάπτυξης θα ανοίξει το γραφείο της στο Βελιγράδι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι διαθέσιμη και στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. 
 Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η πολιτική σκηνή στο Σεράγεβο αναστατώθηκε λόγω της υπογραφής της Συμφωνίας της Ουάσινγκτον και ότι οι Βόσνιοι αισθάνθηκαν ότι απειλούνται. Η βουλευτής της HDZ Στάντα Μπούριτς δήλωσε ότι οι Κροάτες δεν θα επιτρέψουν στους Μπακίρ Ισετμπέγκοβιτς, Ζέλικο Κόμσιτς και Ρεούφ Μπαΐροβιτς να αποφασίσουν για την τύχη του κροατικού λαού, και επεσήμανε ότι η ενίσχυση του βοσνιακού εθνικισμού στη Βοσνία Ερζεγοβίνη αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. 

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και η Σερβία θα περάσουν πανομοιότυπους νόμους οι οποίοι θα ρυθμίζουν το χαρακτήρα της Σερβικής Ημέρας Ενότητας, Ελευθερίας και Εθνικής Σημαίας της 15ης Σεπτεμβρίου, Ο Πρόεδρος του NDP Ντράγκαν Τσάβιτς πιστεύει ότι η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Σέρβων αποτελεί υποχρέωση της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Σερβίας, και ότι έχουν συμφωνηθεί πολλά πράγματα με τις αρχές του Βελιγραδίου, όπως το συμπέρασμα ότι η 15η Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται ως Ημέρα Σερβικής Ενότητας. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Εισαγγελία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας τη Οσμάν Μεχμεντάγκιτς, μετά τη μήνυση που υποβλήθηκε από ομάδα υπαλλήλων της εν λόγω υπηρεσίας. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ένα άτομο που κρύβει το δίπλωμά του καιγια το οποίο υπάρχουν πολλές εικασίες είναι ακατάλληλο για διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας. 
 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Από τις αρχές του έτους, η Συνοριακή Αστυνομία έχει επιστρέψει από τα σύνορα περίπου 9.000 άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , δήλωσε ο Διευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας Ζόραν Γκάλιτς. ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ρεπούμπλικα Σερπσκα ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα και τρεις θανάτους ασθενών. 
 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Ομοσπονδία επιβεβαίωσε τρεις θανάτους και 194 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό από τα 1.526 εργαστηριακά δείγματα που ελέγχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες , ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της FBiH. 
ΜΟΣΤΑΡ. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς θα επισκεφθεί το Μόσταρ σήμερα και θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Λαών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία επιθυμεί τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη , και θέλει σεβασμό της Συμφωνίας Ντέιτον και ειρήνη στην περιοχή. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να έχει ισχυρό στρατό στον σημερινό κόσμο της ανασφάλειας, των προκλήσεων και του απρόβλεπτου και ότι θα είναι έτοιμη να ανταποδώσει εναντίον οποιουδήποτε τολμήσει να της επιτεθεί και ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και ότι «δεν συζητείται η αμοιβαία αναγνώριση».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία χαιρετίζει την πρόθεση των ΗΠΑ να είναι πιο παρούσες στην περιοχή, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, ιδιαίτερα καθώς προσπαθούν από κοινού να διατηρήσουν την ειρήνη και να οικοδομήσουν ευημερούσα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς. Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπεγράφη στην Ουάσινγκτον , ως, «μια μικρή πράξη σιωπηρής αναγνώρισης». 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία έχει τρόφιμα για τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Μπράνισλαβ Νεντιμόβιτς. 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. 72 νέα κρούσματα του Κορωνοϊού και ένας θάνατος επιβεβαιώθηκαν στη Σερβία το Σάββατο και την Κυριακή , 108 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι ασθενών.
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το συνολικό εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Σερβίας το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο ήταν κατά 250% πάνω από ό,τι το 2009, όταν τέθηκε σε ισχύ η Προσωρινή Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, ανακοίνωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Σερβία.
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ένα τζιπ εξερράγη στην οδό «Ομλαντίνσκι Μπριγκάντα» στο Νέο Βελιγράδι και σκοτώθηκε ο Στραχίνια Στογιάνοβιτς 30 ετών που εμπλεκόταν συμφωνα με την εισαγγελία στην δολοφονία του δικηγόρου σκοτώθηκε σε δολοφονία το 2018 του δικηγόρου Ντράγκοσλαβ, Μίσα Ογκνιάνοβιτς.

 ΣΚΟΠΙΑ. «Ο Ντέλτσεφ ήταν μαχητής της κοινωνικής δικαιοσύνης, και ο Μίτσκοσκι είναι υπερασπιστής του εγκλήματος και της αδικίας. Οι δυο τους δεν πάνε μαζί», σχολίασε έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την ανακοίνωση από τον ηγέτη του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Χριστιάν Μίτσκοσκι νέου αντικυβερνητικού Συλλαλητηρίου, «Για την ΕΕ, για την Μακεδονία , για τον Ντέλτσεφ». Ο Μίτσκοσκι δήλωσε στην τηλεόραση ότι οι διαδηλώσει υα συνεχιστούν «μέχρι να φύγει η μαφία από την εξουσία». «Χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, και η κυβέρνηση ακολουθεί λάθος οικονομικές πολιτικές»,είπε. Τις επόμενες ημέρες, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης θα πρέπει να συμπληρωθεί με τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, και οι εταίροι του συνασπισμού θα συμφωνήσουν για τις θέσεις διευθυντών στους Κρατικούς Οργανισμούς δήλωσε ο Αλβανός αντιπρόεδρος Αρτάν Γκρούμπι που είπε ότι «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση», (ΝΤΟΥΙ) θα προτείνει αναπληρωτές σε πέντε υπουργεία. Το Υπουργεί Υγείας της Σεβερνομακεντόνιγια ανακοίνωσε δυο νεκρούς και 98 νέα κρούσματα την Κυριακή. Το Σάββατο ανακοίνωσε τέσσερεις νεκρούς και 140 κρούσματα κορωνοϊού 

 ΤΙΡΑΝΑ. Πέθαναν από τον Κορωνοϊό ο διακεκριμένος Αλβανός Χειρουργός Αργκόν Μενζέλχιου και ο ιστορικός Λάμπρο Φίλο .Πέθαναν και δυο «ανώνυμοι» .Τις τελευταίες 24 ώρες και έχουν εντοπιστεί 168 πολίτες που προσβλήθηκαν από τον Κορονοϊό. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά στην Αλβανία στις 14 Σεπτεμβρίου για 480.000 μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας, κατά τους πρώτους 6 μήνες του έτους τα έσοδα της Αλβανίας από τον τουρισμό ανήλθαν σε 91 εκατομμύρια ευρώ. 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα απόφαση για παράταση της κατάστασης συναγερμού στο έδαφος της Ρουμανίας. Το νέο σχολικό έτος πρόκειται να ξεκινήσει στη Ρουμανία σήμερα υπό συνθήκες περιορισμού. Τα περισσότερα σχολεία της χώρας, πάνω από 12 χιλιάδες, έχουν θεωρηθεί ότι βρίσκονται στην πράσινη ζώνη όπου επιτρέπεται στους μαθητές να πηγαίνουν σε μαθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου