Αυγούστου 26, 2020

H 26 Αυγούστου στην Ιστορία

1071. Η Καταστροφή στο Μάντζικερτ. Ο σουλτάνος των Σελτζούκων Αλπ Ασλάν μετά από προδοσία του Ιωσήφ Ταρχανειώτη και του Ανδρόνικου Δούκα νίκησε τον βυζαντινό στρατό και έπιασε αιχμάλωτο τον Ρωμανό Δ’ Διογένη, που ήταν τραυματισμένος στο στήθος και στο χέρι. Οι απώλειες των Βυζαντινών έφτασαν ίσως και τους 8.000. Νεκρούς τραυματίες και αιχμάλωτους . Η ήττα αυτή ήταν η αρχή της κατάκτησης της Μικράς Ασίας από τους Σελτζούκους.

1278. Ο Λαδίσλαος Δ΄ της Ουγγαρίας και ο Ροδόλφος Α΄ της Γερμανίας νίκησαν  στη μάχη του Μάρσφελντ στη Μοραβία. τον Ότακαρ Β΄ της Βοημίας 



1346 . Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου οι Άγγλοι του Εδουάρδου Γ’, που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά κανόνι σε μάχη, νίκησαν τους Γάλλους του Φίλιππου ΣΤ’ στη Μάχη του Κλεσύ. 



1382. Η Μόσχα παραδόθηκε στους Μογγόλους οι οποίοι την λεηλάτησαν.


1444 .Ο γαλλικός στρατός με επικεφαλής τον Δελφίνο Λουδοβίκο νίκησε τον στρατό της Ελβετικής Ομοσπονδίας στον Άγιο Ιάκωβο, στον ποταμό Μπιρς, κοντά στη Βασιλεία


1541. Ο Σουλεϊμάν Β’ ο Μεγαλοπρεπής κατέλαβε την Βούδα .
1542. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Νυρεμβέργης ,μεταξύ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τον Δούκα  Αντουάν ντε Λορέιν που αναγνώριζε ότι η Λωρραίνη θέλει έναν επαναπροσδιορισμό του αυτοκρατορικού σουζερεντέ στα φέουδα του. δεν υπέκειτο στην αυτοκρατορική φορολογία και στην διοίκηση της  Αυτοκρατορικής Αυλής. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Νυρεμβέργης, η Λωρραίνη απέκτησε την ανεξαρτησία της  από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1648. Εκδηλώθηκε στο Παρίσι η πρώτη εξέγερση κατά του Μαζαρίνου και των φόρων του. Η ημέρα των οδοφραγμάτων.

1652. Η μάχη του Βεζεκένι (σήμερα στη Σλοβακία) , κατά την οποία 1000 Ούγγροι κατατρόπωσαν 4000 Οθωμανούς που διοικούσε ο Μουσταφά Πασάς. Στην μάχη σκοτώθηκαν ο Τόμας Εστερχάζι μαζί με το νεώτερο αδελφό του Γκασπάρ και τον εξάδελφο του Λάσλο.Παράλληλα κατά τον πρώτο Αγγλο- Ολλανδικό πόλεμο έγινε  η ναυμαχία του Πλύμουθ.  


1676. Ο Αλοίζος Κονταρίνι εξελέγη 106ος  Δόγης της Βενετίας.


1696.Κατά τον μεγάλο τουρκικό πόλεμο οι Τούρκοι που είχαν 4000 νεκρούς και τους διοικούσε ο Σουλτάνος Μουσταφά νίκησαν τους Αυστριακούς που ειχαν 6000 νεκρούς, στη μάχη της Ουλάς στην Τομισοάρα.

1735 . Κατά τον πόλεμο της Πολωνικής διαδοχής το ρωσικό εκστρατευτικό σώμα  για πρώτη φορά στην ιστορία του έφτασε  στο Ρήνο.


1789 .Κατά την Γαλλική Επανάσταση η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε τη Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1792. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση με διάταγμα. Ανακήρυξε τον Τζορτζ Ουάσινγκτον Γάλλο πολίτη.
1810 . Κατά τον 8ο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1806-1812) ο στρατηγός Καμένσκι με 20.000 άνδρες συνέτριψε 30.000 Τούρκους, κοντά στο σημερινό χωριό Μπατίν της Βουλγαρίας κοντά στις εκβολές του ποταμού  Γιάντρα. Οι Τούρκοι είχαν 5000 νεκρούς. 5000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι Ρώσοι κατέλαβαν και 14 κανόνια.

1812. Στις 26 Αυγούστου/ 7 Σεπτεμβρίου η μάχη του Μποροντινό. 80.000 ψυχές χάθηκαν σε αυτόν τον τόπο.

1813. Η ενωμένη ρωσο-πρωσική στρατιά που διοικούσε ο Μπλύχερ νίκησε στη μάχη του ποταμού Κάτσμπαχ στη Σιλεσία τους Γάλλους που διοικούσε 
ο Στρατάρχης Μακντόναλντ. Οι Γάλλοι είχαν 10,000 νεκρούς και 20.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Παράλληλα άρχισε η μάχη της Δρέσδης με νίκη του Σεν Συρ επί των  στρατευμάτων του συνασπισμού, υπό την ηγεσία του Σβάρτσενμπεργκ.


1821 .Στις 26 Αυγούστου/7 Σεπτεμβρίου έγινε η δεύτερη Μάχη των Βασιλικών στη Φθιώτιδα.Ο  Μπαϊράμ Πασάς με  8.000 πεζούς, και με  πυροβολικό.  κινήθηκε με όλο του τον στρατό για να ανοίξει το πέρασμα των Βασιλικών. Οι Δυοβουνιώτηδες, ο Πανουργιάς  ο Γιαννάκης Γκούρας, ο Αντώνης Κοντοσόπουλος και ο Κωνσταντής Καλύβας κράτησαν το πέρασμα.  Ο Παπά-Ανδρέας Κοκοβιτσιανός  επιτέθηκε από τα νώτα. Οι Τούρκοι με την δύση του ήλιου τράπηκαν  προς την Πλατανιά, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης πάνω χίλιους νεκρούς . Μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν και ο Μεμίς Πασάς, τον οποίο σκότωσε ιδιοχείρως ο Γκούρας. Επίσης άφησαν 2 πυροβόλα και 18 σημαίες. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν δέκα και τραυματίστηκαν 30, μεταξύ των οποίων και ο οπλαρχηγός Κοντοστόπουλος.


1839.Ιδρύθηκε το πρώτο Γυμνάσιο του Βελιγραδίου.

1877. Κατά τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1877-1878 έληξε η δεύτερη μάχης της Σίπκα, με νικη των Ρώσων. 

1883. Ξεκίνησαν οι εκρήξεις του ηφαιστείου Κρακατόα μεταξύ της Ιάβας και της Σουμάτρας.

1896. Η 26η Αυγούστου , ήταν Τετάρτη.Περί ώρα 13:00 μια ομάδα 26 Αρμενίων της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (ΑΕΟ), με επικεφαλής τον Πάπκεν Σιούνι,, οπλισμένοι με πιστόλια, χειροβομβίδες και δυναμίτες εισέβαλαν στην Οθωμανική Τράπεζα της Κωνσταντινούπολης. Κατά εισβολή αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους Αλβανούς φύλακες της Τράπεζας. Σκοτώθηκαν εννέα άτομα μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της επιχείρησης, τον οποίο και αντικατέστησε αμέσως ο Αρμέν Καρό. Οι εισβολείς μετά την επικράτησή είπαν τους υπαλλήλους ότι δεν ήταν ληστεία αλλά ήθελαν να δώσουν ένα πολιτικό μανιφέστο, στους ξένους πρέσβεις οι οποίοι προσκλήθηκαν στη Τράπεζα για διαπραγματεύσεις. Οι πρέσβεις τους υποσχέθηκαν ότι ήδη το αίτημά τους εξετάζεται από τις Δυνάμεις θα επιλυθεί γρήγορα, και τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν την τράπεζα. Ο Άγγλος διευθυντής της Τράπεζας Βίνσεντ Έντγκερ τους έδωσε τη θαλαμηγό του για να φύγουν με προορισμό τη Μασσαλία.
Η κατάληψη διήρκεσε 14 ώρες, Την επομένη, ημέρα Παρασκευή, 28 Αυγούστου του 1896, ημέρα προσευχής των Μουσουλμάνων, ξέσπασε η μεγάλη σφαγή των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη που γενικεύτηκε στη συνέχεια και σ΄ άλλες περιοχές της Αυτοκρατορίας. Στην Κωνσταντινούπολη δολοφονηθήκαν 6000 Αρμένιοι. Τα θύματα σε όλη την αυτοκρατορία υπολογίστηκαν σε 50.000. 


1907. Οι Τούρκοι σκότωσαν στο χωριό Μοκρίνο της Κερκίνης τον Μακεδονομάχο  Παντελή Παπαϊωάννου και τρεις από τους άνδρες του.

1909. Βρέθηκε ο σκελετός του ανθρώπου του Κρο Μανιόν (ηλικίας 34.000 ετών)
από τον Ελβετό παλαιοντολόγο Ότο Χόιζερ.


1914. Στο μέτωπο της Ανατολικής Γερμανίας, ξεκίνησε η μάχη του Τάννενμπεργκ στην οποία μεταξύ Ρώσων και Γερμανών  στην οποία ενεπλάκησαν 350.000 άνδρες. Στο δυτικό μετωπο η μάχη της Λε Σατώ.


1919.Εξέγερση των Γερμανών στην Άνω Σιλεσία με αίτημα να παραμείνουν μέρος της Γερμανίας. Στην Αθήνα, πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο Γεώργιος Σουρής

1922. Στις 7 το βράδυ της 26ης Αυγούστου/8ης Σεπτεμβρίου ο Αρμοστής και πράκτορας Αριστείδης Στεργιάδης επιβιβάστηκε στη Σμύρνη στο αγγλικό θωρηκτό «Iron Duke», («Σιδερένιος Δούκας») που τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Εκκενώθηκε από τις Ελληνικές δυνάμεις η Μαγνησία της Μικράς Ασίας, κατόπιν διαταγής της Διοίκησης Στρατιάς. Στην  Αθήνα σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον  Νικόλαο Καλογερόπουλο , με τον  Νικολάο Τριανταφυλλάκο και τον Γεώργιο Μπούσιο, αλλά δεν ορκίστηκε. Στην ιταλική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης παρατίθεται επίσημο δείπνο προς τιμή της επιτυχίας των τουρκικών δυνάμεων του Κεμάλ Πασά.

1923. Η ελληνική κυβέρνηση με νομοθετικό διάταγμα  επικύρωσε τη Συνθήκη Ειρήνης με την Τουρκία. Δολοφονήθηκε στην Πράγα  από μέλος  της Εσωτερικής Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (IMRO), ο Ράικο Δασκάλωφ.
1926. Ο Γεώργιος Κονδύλης σχημάτισε κυβέρνηση. «Επί των Εξωτερικών υπουργός» ο Περικλής Αργυρόπουλος.«Επί των Εσωτερικών υπουργός»: ο Θρασύβουλος Πετιμεζάς.
1934. Μεγάλα επεισόδια του ΚΚΕ με σταφιδοπαραγωγούς στο Αίγιο.

1935. Μεγάλα επεισόδια του ΚΚΕ με σταφιδοπαραγωγούς στη Μεσσηνία.
Στην Αιθιοπία άρχισε η εκκένωση της Αντις Αμπέμπα.

1937. Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς και ο Υπουργός εργασίας Αριστείδης Δημητράτος υπέγραψαν την απόφαση για τη σύσταση γραφείων ευρέσεως εργασίας στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.

1939. Ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Ντραγκίσα Τσβέτκοβιτς και ο αρχηγός του Κροατικού Αγροτικού Κόμματος του Βλάτκο Μάσεκ υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ιδρύθηκε η Μπανοβίνα της Κροατίας, και ο Μάσεκ έγινε αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

1943. Ο Γκρομίκο αντικατάστησε τον εβραίο Λιτβίνοφ ως πρεσβευτής του Στάλιν στις ΗΠΑ.

1944 . Η Βουλγαρία, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον πόλεμο και ζήτησε κατάπαυση του πυρός από τους Συμμάχους. Ο Σαρλ ντε Γκωλ εισήλθε στο Παρίσι.

1945 . Στο Βελιγράδι άρχισε  η τρίτη  Σύνοδος  Αντιφασιστικού  Συμβουλίου Εθνικής Απελευθέρωσης (AVNOJ).


1947. Συνάντηση Τσαλδάρη-Σοφούλη στην Αμερικανική Πρεσβεία, που οδήγησε στην βραχύβιά  κυβέρνηση  Τσαλδάρη και μετά στην κυβέρνηση Σοφούλη.


1949. Συνεχίστηκε η επιχείρηση «ΠΥΡΣΟΣ Γ» για την συντριβή  των Κ/Σ στον Γράμμο.   Η 9η Μεραρχία με ευρύ ελιγμό στην κατεύθυνση Πόρτα Οσμάν-Γκούμπελ-Σακκούλι, ύψωμα 2.520 υπερκέρασε  τη γραμμή άμυνας των Κ/Σ και εισχώρησε στο μετόπισθεν κατά μήκος των αλβανικών συνόρων. Οραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων ανακοίνωνε ότι όποιος Έλληνας περνούσε τα σύνορα θα αφοπλιζόταν και θα «ετίθετο υπό περιορισμό».
 
1955. Στην Λευκωσία  στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ιωάννου συνεδρίασε  η Τρίτη Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση, που υιοθέτησε  ψήφισμά με το οποίο διακήρυξε  ότι «ο Κυπριακός Ελληνισμός ουδεμία άλλην λύσιν του ζητήματός του είναι διατεθειμένος να δεχθεί, πλην της αμέσου εφαρμογής του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως».

1957. Έγιναν τα εγκαίνια του αγωγού της Υλίκης για την υδροδότηση της Αθήνας. Το TASS ανακοίνωσε ότι η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

1961.Εγκαινιάστηκε  από τον  Παναγιώτη Κανελλόπουλο και κυβερνητικά στελέχη το πρώτο εργοστάσιο ζάχαρης  στη Λάρισα επίσης και ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός στη Λάρισα.Το κυβερνητικό κλιμάκιο εγκαινίασε  και ένα νέο ξενοδοχείο στο Βόλο και  την σήραγγα στη λίμνη Κάρλα.



1972. Άρχισαν οι 20οι Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.
1976 . Ο Ράυμον Μπαρ έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1978. Ο καρδινάλιος της Βενετίας Αλμπίνο Λουτσιάνι  εκλεχθηκε Πάπας ως Ιωάννης Παύλος Α'. Η Παποσύνη του θα διήρκεσε μόλις 33 ημέρες, καθώς πέθανε από (ύποπτη) από καρδιακή προσβολή.

1983. Στο τμήμα διακοπών της Ελληνικής Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το  το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

1991.Άρχισε η μάχη  για το Βούκοβαρ μεταξύ των κροατικών δυνάμεων και του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, που έληξε μετά από τρεις μήνες  στις 18 Νοεμβρίου. Η μάχη ξεκίνησε από  τις κροατικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που επιτέθηκαν στους  στρατώνες του JNA, ενώ ανατινάχτηκαν  εγκαταστάσεις που ανήκαν  σε Σέρβους  και εκτελέστηκαν πάνω  από επιλεγμένοι 100,


 1993. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν καταδίκασε την εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία το 1968 και υπέγραψε συνθήκη φιλίας με την Τσεχική Δημοκρατία. Στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι κατέστρεψαν το Ελληνικό νεκροταφείο της κοινότητας Νεοχωρίου

1994.Η ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε στην Αλβανία, εφόσον συνεχίζεται η δίκη των στελεχών της «Ομόνοιας» και η παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας.
1995. Τριμερής συνάντηση  με οικοδεσπότη τον Παπούλια των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στα Ιωάννινα.

1998. Κερδοσκοπική επίθεση των ιδιωτικών Τραπεζών στη Δραχμή. 
Η υποστήριξη της δραχμής στοίχισε στην Τράπεζα της Ελλάδας 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.


1999. Η Ρωσία ξεκίνησε τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας ως απάντηση στην εισβολή της Ισλαμικής διεθνούς  ταξιαρχίας στο Νταγκεστάν


2001. Στη δημοκρατία της Βόρειας, άρχισε η συλλογή από το ΝΑΤΟ των όπλων από τους αλβανόφωνους αντάρτες.

2008. Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στις 26 Αυγούστου του 2008, μετά την επίθεση της Γεωργίας και του πράκτορα Σαακατσβίλι στη Νότια Οσετία τη νύχτα της 8ης Αυγούστου 2008.
2014. Στη Γαλλία, ανακοινώθηκε  η σύνθεσης της νέας κυβέρνησης του Μανουέλ Βαλς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου