Αυγούστου 14, 2020

Ρουμανία: Έλλειμμα και ανασφάλεια


Ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας, Μπόγκνταν Αουρέσκου, είχε τηλεφωνική συνομιλία, την Πέμπτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θέμα το οποίο θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Έκτακτης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση με δείγμα 1300 ατόμων, σχεδόν το ένα τέταρτο των Ρουμάνων εργαζομένων αναζητούν μια νέα σταδιοδρομία, καθώς οι εταιρείες για τις οποίες εργάζονται επί του παρόντος έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την τρέχουσα οικονομική κρίση κατάσταση. Το 70%  των ρουμάνων  υπαλλήλων αναζητούν μια ασφαλή θέση εργασίας στο πλαίσιο της παρούσας πανδημίας .
  Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρουμανία μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στα 352 εκατομμύρια ευρώ, από 2,7 δις ευρώ την αντίστοιχη  περίοδο του 2019  όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Φλορίν Τσάτου δήλωσε ότι στην νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού. θα διατεθούν οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, αυξήθηκαν κατά περίπου 45%. Ο υπουργός ανακοίνωσε  ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί από 6,7% σε 8,6%. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τις δημόσιες  επενδύσεις  και τις συντάξεις.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ . Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν  1.454 νέα κρούσματα λοίμωξης από το νέο Κορωνοϊό .Από την έναρξη της πανδημίας πριν από περισσό από πέντε μήνες στη Ρουμανία έχουν επιβεβαιωθεί. 66.631 κρούσματα 31.547 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.860. Ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Νέλου Τατάρου δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί παράταση της κατάστασης συναγερμού. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις απηύθυνε και πάλι έκκληση στους πολίτες  να φορούν τις μάσκες τους και να κρατάνε τις αποστάσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου