Αυγούστου 21, 2020

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Η επανεκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι επρόκειτο να γίνει χθες αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αργά χθες, ο κ. Τζαφέρι προγραμμάτισε συνεδρίαση της Ολομέλειας για σήμερα στις 12. Ο Ζάεφ αποκατέστησε την ισονομία και ισοτιμία των Αλβανών στην Σεβερνομακεντόνιγια. Από τους 18 υπουργούς, οι εννέα θα είναι Αλβανοί και οι 9 Σεβερνομακεντόνσκι. 50-50. Ο Ζάεφ είναι ο 19ος. 
Οι αντιπροσωπείες ΝΤΟΥΙ και Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζουν τις συζητήσεις για την «εναρμόνιση» των προγραμματικών δηλώσεων και την κατανομή των διευθυντικών θέσεων των ΔΕΚΟ. Χθες το βράδυ ο αρχηγός του ΝΤΟΥΙ Αλί Αχμέτι δεν αποκάλυψε ποιες δημόσιες εταιρείες και οργανισμούς θα διαχειριστεί το Κόμμα του αλλά οι δημοσιογραφίες πληροφορίες ομιλούν για τέσσερεις βασικές θέσεις μεταξύ των οποίων η Εθνική Οδοποιία και ο Οργανισμός Φαρμάκων. Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Κέιτ Μαρί Μπερνς δήλωσε πως αναμένει ότι «η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την Ευρωατλαντική πορεία της Σεβερνομακεντόνιγια». Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ που αναζητά τον νέο αρχηγό, είπε κάτι για «διεφθαρμένους» και «κακοποιούς» που αποτελούν το προσωπικό της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποιήθηκαν 1.653 εξετάσεις από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν 118 νέα κρούσματα της λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Στο ίδιο διάστημα τρεις ασθενείς πέθαναν.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. «Η Σερβία είναι εγγυητής της Συμφωνίας Ντέιτον και η Ρεπούμλικα Σέρπσκα έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον Βούτσιτς για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας», δήλωσε το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ που ανακοίνωσε ότι η Σέρπσκα διαβίβασε έγγραφα στον Πρόεδρο της Σερβίας που αποδεικνύουν τη συμπεριφορά του ύπατου εκπροσώπου κατά του Ντέιτον και αποκαλύπτουν ότι οι Δυτικές χώρες έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και το Κοσσυφοπέδιο με το Μετόχι. Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Σίνισα Κάραν αξιολόγησε τη δήλωση του Πρεσβευτή των ΗΠΑ Έρικ Νέλσον ότι η Συμφωνία Ντέιτον και το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβινης πρέπει να μεταρρυθμιστούν, κρύβει μια νέα επιχείρηση εξαπάτησης από τη Δύση. Ο πολιτικός επιστήμονας Αντζέλκο Κοζομάρα, δήλωσε, ότι «οι ΗΠΑ τροποποιώντας το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , προσπαθούν να ξεφορτωθούν το βέτο της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, προκειμένου να επιτύχουν την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ. Η Ένωση Πολιτών «Ανατολική Αλτερνατίβα» δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού Πρεσβευτή Έρικ Νέλσον για μεταρρύθμιση της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον και του Συντάγματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα επιταχύνει τη διάλυση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και θα επιτρέψει στον Σέρπσκα το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. 

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα καταρτίζει σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού και τόνισε ότι «οι ομάδες υψηλού κινδύνου» θα είναι οι πρώτες που θα τα λάβουν. Το Ρωσικό Επιστημονικό Κέντρο «Γκαμαλάγια» δημοσίευσε οδηγίες για την χρήση του εμβολίου «Σπούτνικ 5». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα από τα 647 δείγματα που ελέγχθηκαν επιβεβαιώθηκαν 146 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Τις τελευταίες 24 ώρες η Σέρπσκα επιβεβαίωσε και τέσσερεις θανάτους ασθενών.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το νέο Σερβικό Κοινοβούλιο θα αντιμετωπίσει τον αγώνα για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια και άλλες μεγάλες προκλήσεις. Ο Γενικός Γραμματέας της Σερβικής Προεδρίας , Νίκολα Σελάκοβιτς, ανακοίνωσε ότι μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης της Σερβίας θα συσταθεί ειδική ομάδα για την προστασία της Σερβικής και χριστιανικής πνευματικής κληρονομιάς στις περιοχές όπου ζει ο σερβικός λαός. Η Σερβία, να καθορίσει ποια είναι η περιουσία της Σερβίας και τα ιστορικά και θρησκευτικά της μνημεία , τόσο στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, και οπουδήποτε αλλού, δήλωσε ο δικηγόρος Τόμα Φίλα μετά τις τελευταίες επιθέσεις στην ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος επισκέφθηκαν τον Ι.Ν. του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες, και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι αυτός ο τόπος λατρείας, ο οποίος αποτελεί το αποκορύφωμα της βυζαντινής τέχνης, θα λάμψει πλήρως σε δύο μήνες μετά από 100 χρόνια κατασκευής.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το υπουργείο Υγείας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι από τα 10.764 τεστ που έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες, βρέθηκαν 161 άτομα «θετικά» στον κορωνοϊό. (Ποσοστό 1,5%), Στο ίδιο διάστημα πέντε ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Μηχανισμός της Χάγης παραβλέπει το γεγονός ότι ο Στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς είχε πυρετό για επτά συνεχείς ημέρες, δήλωσε ο γιος του στρατηγού, Ντάρκο Μλάντιτς. 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Άρχισε στην κοινή έκτακτη συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατά της Φιλελεύθερης κυβέρνησης. Οι Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν την εκτελεστική εξουσία για την διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, για τις έκτακτες αγορές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τόνισαν ότι το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού έχει καταρρεύσει. Ο πρωθυπουργός Λουντοβίκ Όρμπαν απάντησε ότι η πρόταση μομφής είναι και μια απλή «συλλογή ψεμάτων» και ανακοίνωσε ότι οι Φιλελεύθεροι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι πρόταση μομφής δεν μπορεί να συζητηθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Η συζήτηση επί της πρότασης θα διεξαχθεί εντός 3 ημερών αλλά η ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας δεν έχει καθοριστεί ακόμα. O Γιοχάνις σε συνέντευξη Τύπου για τη Λευκορωσία είπε ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες επιδεικνύουν κυνισμό και ανευθυνότητα», ότι «η πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής , ήταν ακατάλληλη» και υποστήριξε και αυτός ότι η πρόταση εγείρει «υποψίες αντισυνταγματικότητας».

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Στη Ρουμανία τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφηκαν 48 θάνατοι ασθενών που έπασχαν από τη λοίμωξη του Κορωνοϊό (31 άνδρες και 17 γυναίκες). Μέχρι σήμερα, 3.154 άτομα που διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη έχουν πεθάνει. Από τα 24.323 τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες , επιβεβαιώθηκαν 1.346 νέα κρούσματα. Στα νοσοκομεία , ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται είναι 7.198 και από αυτούς, οι 489 σε ΜΕΘ. 

ΣΟΦΙΑ. Κατά την 43η ημέρα των διαδηλώσεων, ο Μπορίσοφ και οι Σύμμαχοί του κατάφεραν να συγκεντρώσουν 5000 υπογραφές, «από κατοίκους της Σόφιας», οι οποίοι «απαιτούν την άρση των αποκλεισμών στην πρωτεύουσα». Έκαναν και μια συγκέντρωση μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση Σόφιας.
 Οι «Πολλοί», μαζεύτηκαν ξανά στην Πλατεία Ανεξαρτησίας απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ. Το κόμμα, «Ναι, Βουλγαρία», ζήτησε από την εισαγγελία το άνοιγμα των φακέλων της περιόδου της Μεταπολίτευσης. Μεγάλη διαδήλωση έγινε χθες στην Φιλιππούπολη ενώ στην Βάρνα όπου είναι και η έδρα των επιχειρήσεων του κ. Μάρεσκι έγινε μια πορεία διαμαρτυρίας με τίτλο «Αυγά για τον Μαρέσκι». 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Χθες έγινε η πρώτη τηλεμαχία εκπροσώπων των κομμάτων στην Τ/Ο «Βιέστι». Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού «η ειρήνη είναι το έθνος μας», στον οποίο μετέχουν οι «Δημοκρατικοί» είπε ότι «η μόνη αδύνατη συνεργασία είναι με το DPS». Ο Μίλο στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας πήγε στην Πλέβλια όπου τον αποδοκίμασαν, και εκείνος απάντησε στους συγκεντρωμένους που φώναζαν «κάτω τα χέρια από τους Αγίους», με την γνωστή χειρονομία των γηπέδων, με το μεσαίο δάχτυλο. Η εφημερίδα «Βιέστι» δημοσίευσε έρευνα με βάση τα στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία, το Ταμείο Συντάξεων , το Ινστιτούτο Απασχόλησης και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, από την οποία προκύπτει ότι υπάρχουν περισσότεροι συνταξιούχοι από τους εργαζόμενους σε 12 δήμους του Μαυροβουνίου. Περισσότεροι εργαζόμενοι υπάρχουν σε, έξι παράκτιους δήμους και την Ποντγκόριτσα. Τα Εργαστήρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ολοκλήρωσαν την ανάλυση 393 δειγμάτων από τα οποία το 14% ήταν «Θετικά» και επιβεβαίωσαν 55 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Το τελευταίο 24ωρο υπήρξε και ένας θάνατος από τη λοίμωξη.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 λεπτών με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να αποδεχθεί την μεσολάβηση του ΟΑΣΕ».

 ΤΙΡΑΝΑ. Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 4 θάνατοι και επιβεβαιώθηκαν 155 νέα κρούσματα από τα 847 τεστ που έγιναν. Επί του παρόντος υπάρχουν 3.743 ενεργά κρούσματα στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου