Αυγούστου 24, 2020

Αλβανία: Το δεύτερο τρίμηνο ενισχύθηκαν τα κέρδη του τραπεζικού τομέα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «αντιστέκονται» στο 8,1%

Ο τραπεζικός τομέας έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους με καθαρά κέρδη 7,15 δισ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το αποτέλεσμα του τραπεζικού συστήματος αυξήθηκε σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο, με αύξηση των καθαρών κερδών κατά πάνω από 6 δισ.
 Αν και το ετήσιο προοδευτικό κέρδος του συστήματος είναι περίπου 32% χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος, μέχρι στιγμής οι οικονομικές επιδόσεις μπορούν να διαβαστούν θετικά στο πλαίσιο μιας περιόδου κατά την οποία η οικονομία έχει πληγεί από τη χειρότερη κρίση από το 1997. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020, τα κέρδη του τραπεζικού συστήματος ήταν περίπου 5,8 δισεκατομμύρια, ή σχεδόν 5% υψηλότερα από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Η μείωση για το εξάμηνο προκλήθηκε από τις χαμηλές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, όπου τα κέρδη του συστήματος συρρικνώθηκαν κατά 72%. Για το εξάμηνο, τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, ενώ τα έξοδα τόκων μειώθηκαν κατά 4,8%. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, υπολογιζόμενη σε ετήσια βάση, στο τέλος Ιουνίου έφθασε το 9,1%, αυξάνοντας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. ωστόσο, ακόμη και για τον εν λόγω δείκτη, τα στοιχεία είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, όταν η απόδοση εκτιμήθηκε σε 14,3%. Τα στοιχεία για τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις του συστήματος εξακολουθούν να μην περιλαμβάνουν πραγματική επίδραση της κρίσης στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων. Στις 13 Μαρτίου, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παγώσει προσωρινά την ανακατάταξη και την τροφοδότηση των αναδιαρθρωμένων δανείων, αρχικά μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά στη συνέχεια ανέβαλε την απόφαση αυτή μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Παρ' όλα αυτά, για τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους, οι τράπεζες έχουν υπολογίσει προβλέψεις για επισφαλή δάνεια τέσσερις φορές περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό δείχνει ότι ορισμένοι από αυτούς μπορεί να έχουν ακολουθήσει μια πιο συντηρητική προσέγγιση για την παροχή. Η αύξηση των προβλέψεων για δάνεια ήταν ο παράγοντας με κύριο αντίκτυπο στη μείωση των καθαρών κερδών σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ ο μικρότερος αντίκτυπος και η αύξηση των λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο, μια σαφέστερη ιδέα για τον αντίκτυπο της κρίσης στους ισολογισμούς των τραπεζών θα αρχίσει να εμφανίζεται μόνο μετά τον Σεπτέμβριο, όταν θα καταργηθούν τα προσωρινά μέτρα. Ακόμη και για τον Ιούνιο, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν σταθερός στο 8,1%, ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 ετών. Αν και η αύξηση των προβλέψεων σηματοδοτεί αύξηση του ποσού των επισφαλών δανείων, η επίδραση αυτή αντισταθμίζεται από την αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, καθιστώντας αμετάβλητο το ποσοστό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Πρωτοβουλίας της Βιέννης (σχέδιο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης), αναμένεται ότι το πρώτο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα θα εμφανιστεί το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου