Ιουλίου 30, 2020

Το (Κολοβό) Αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις συνταγματικές τροποποιήσεις σχετικά για την εκλογική μεταρρύθμιση

Το Αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τις συνταγματικές τροποποιήσεις στο πλαίσιο της εκλογικής μεταρρύθμισης. Υπήρχαν 116 βουλευτές στην αίθουσα, 106 εκ των οποίων ψήφισαν υπέρ. 
Με αυτές τις αλλαγές στα άρθρα 64 και 68 του Αλβανικού Συντάγματος, οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν όχι μόνο για τα κόμματα, αλλά και για τους υποψηφίους τους, ενώ καταργήθηκε η πρόβλεψη για το σχηματισμό προεκλογικών συνασπισμών. 
 Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, εκ μέρους της ενωμένης (εξωκοινοβουλευτικής) αντιπολίτευσης, μετά την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων και την κατάργηση των προεκλογικών Συνασπισμών, εκτίμησε ότι το «κολοβό κοινοβούλιο ψήφισε προς το συμφέρον του Ράμα» και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν θα εμποδίσει τον λαϊκό συνασπισμό εναντίον αυτής της κυβέρνησης». 
«Σήμερα, η κολοβή Βουλή έδειξε και πάλι ότι δεν καθοδηγείται από τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά είναι μόνο υπηρέτης των πολιτικών συμφερόντων του Έντι Ράμα. 
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και οι υφισταμένοι του σήμερα ξεπέρασαν το ενδιαφέρον των πολιτών. «Οι πολίτες δεν έχουν πλήρως ανοιχτούς καταλόγους, επειδή ο Έντι Ράμα απέρριψε την πρότασή μας και κατήργησε τους συνασπισμούς», είπε ο Μπάσα, και πρόσθεσε ότι στο κολοβό και παράνομο κοινοβούλιο , ο Έντι Ράμα και οι υφιστάμενοι του παραβίασαν τους νόμους, και το Σύνταγμα, ποδοπατώντας την ιστορία.
 «Ποτέ πριν στα 30 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας το Σύνταγμα δεν έχει αλλάξει μονομερώς και χωρίς συναίνεση με την αντιπολίτευση. 
Ποτέ πριν σε αυτά τα 30 χρόνια οι κανόνες της εκλογικής διαδικασίας δεν έχουν τεθεί αποκλειστικά από το κυβερνών κόμμα», είπε ο Μπάσα. 
 Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι, οι συνταγματικές αλλαγές είναι και παράνομες και απαράδεκτες και τόνισε: «Η σημερινή πράξη μονομερούς και επείγουσας, αδικαιολόγητης αλλαγής του Συντάγματος της Αλβανίας από ένα Κοινοβούλιο με περιορισμένη νομιμότητα είναι αντισυνταγματική και απαράδεκτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου