Ιουλίου 14, 2020

Επί τροχάδην

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας ανακοινώσε ότι από τις επτά χιλιάδες εξετάσεις επιβεβαιώθηκαν 413 νέα κρούσματα. Ποσοστό 5,9%. Σε σύγκριση τα κρούσματα ήταν 456 την Κυριακή και 689 το Σάββατο. Το Σύνολο των λοιμώξεων έφτασε τις 32.948 . 21.692 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και 1.860 ασυμπτωματικοί πήραν εξιτήριο 10 ημέρες μετά την ανίχνευση. Χθες πέθαναν 17 ασθενείς και οι συνολικοί θάνατοι από τον κορωνοϊό έφτασαν τους 1.901. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι από η νυχτα της Κυριακής ως το απόγευμα της Δευτέρας , έξι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 108.. Τη Δευτέρα, ελέγχθηκαν 424 δείγματα και επιβεβαιώθηκαν 187 νέα κρούσματα. Σχεδόν τα μισά , (τα 92), βρέθηκαν στην Πρίστινα .Το ποσοστό των κρουσμάτων ως προς τα τεστ είναι 44,1%. Ο αριθμός των αποθεραπευμένων κατά τις τελευταίες 24 ώρες είναι 103. Τα ενεργά κρούσματα είναι 2640. Ο Υπουργός Υγείας, Άρμεντ Ζεμάι, δήλωσε στη συνέλευση του Κοσσόβου ότι το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εργάζεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και «δεν έχει την ικανότητα να κάνει περισσότερες από 500-600 δοκιμές το 24ωρο». 
 Ο Διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Αριάν Ζέκα δήλωσε ότι το 45% των επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο έχουν σταματήσει να λειτουργούν ή έχουν επηρεαστεί άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και ανέφερε επίσης ότι οι επιχειρήσεις χάνουν έως και 10 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι Διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι επανελήφθησαν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, αλλά εμφανίζονται στους δρόμους όλο και λιγότεροι διαδηλωτές Χθες εμφανίζονταν κάποιοι για να δουν τι συμβαίνει, και μετά έφευγαν .Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότεροι (δεξιοί) των «ΝΤΒΕΡΙ» ενώ οι «ΑΝΤΙΦΑ» του Τριφούνοβιτς αποσυρθήκαν. Έγινε και μια διαδήλωση στις φυλακές για την αποφυλάκιση των κρατουμένων «μπαχαλάκηδων». Στην κεντρική πλατεία του Ζρένιανιν, στην πέμπτη διαδήλωση του λαού εμφανίστηκαν κάτι περισσότεροι από 60 άνθρωποι Στη Νις, βγήκαν στους δρόμους περίπου 200 για έκτη συνεχόμενη ημέρα και διέκοψαν την κυκλοφορία. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Φαντίλ Νόβαλιτς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Αισθάνθηκε τα πρώτα συμπτώματα κατά την πορείας για την 25η επέτειο της σφαγής της Σρεμπρένιτσα. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους και ναυτία χθες. Όλοι οι υπάλληλοι στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Ομοσπονδίας θα πρέπει να μπουν σε αυτοαπομόνωση, εγραψε η «Ντνέβνι Αβάζ» του Σεράγεβο. Τις τελευταίες 24 ώρες, 421 άτομα υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στην Ομοσπονδία (FBiH), εκ των οποίων 71 βρέθηκαν θετικά για τον κορωνοϊό, αναφέρει δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της FBiH. 

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το σερβικό μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η συμφωνία της Προεδρίας για τους διορισμούς απέτυχε και ότι κατόπιν τούτου δεν γνωρίζει πότε θα εγκριθεί ο Προϋπολογισμός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή απέστειλε επιστολή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση αναφέροντας ότι δεν έχουν ακόμη παρασχεθεί κονδύλια για τις επερχόμενες εκλογές. Το Συμβούλιο του SDA με ανακοίνωση του κάλεσε τη Δευτέρα για την επείγουσα εφαρμογή της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι αρχηγοί των κομμάτων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ανατολικό Σεράγεβο, και την οποία τορπίλισαν οι Υπουργοί του SDA και την οποία οι άλλοι δυο εταίροι την θεωρούν πλέον ως μη γενόμενη. Οι μουσουλμάνοι ζήτησαν την υιοθέτηση του προϋπολογισμού , καθώς επίσης το διορισμό νέου υπουργού Ασφαλείας και των επικεφαλής των υπηρεσιών όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος (SDSS) Μίλοραντ Πούποβατς δήλωσε ότι το κόμμα θα αναλάβει ένα υπουργείο και ο αρχηγός του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου, Μπόρις Μιλόσεβιτς, θα διοριστεί αντιπρόεδρος της νέας Κροατικής κυβέρνησης, που θα σχηματίσει η Κροατική Δημοκρατική Ένωση.(HDZ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου