Ιουλίου 30, 2020

Η πρεσβεία των ΗΠΑ «ευλόγησε» την σημερινή τροποποίηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι το «κολοβό» Κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να εξετάσει και να εγκρίνει νομοθεσία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Αλβανία αποκάλυψε σήμερα λεπτομέρειες από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε η Πρέσβης Γιούρι Κιμ με τον Πρόεδρο Μέτα, τον Πρωθυπουργό Ράμα και τον Αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλαζιμ Μπάσα, μετά τη σύγκρουση για  τις συνταγματικές αλλαγές. 
 Σύμφωνα με την πρεσβεία, υπάρχουν τρία σημεία που υπογράμμισε η πρεσβευτής. 1)Τήρηση του συμφώνου της 5ης Ιουνίου, όπως συμφωνήθηκε 2) .Η πρεσβεία δήλωσε  ότι το (κολοβό)Κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να εξετάσει και να εγκρίνει νομοθεσία. 

 Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πρεσβευτής Κιμ είχε πολλαπλές συζητήσεις σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση με τον Πρόεδρο Μέτα, τον Πρωθυπουργό Ράμα, και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μπάσα, καθώς και μια σειρά εμπειρογνωμόνων και άλλων. Τόνισε τρία σημεία: Πρώτον, ότι η συμφωνία της 5ης Ιουνίου, η οποία επιτεύχθηκε μέσω μιας διαφανούς και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίας, πρέπει να τηρηθεί όπως συμφωνήθηκε. Δεύτερον, το Κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να εξετάζει και να εγκρίνει νομοθεσία. Τρίτον, την ίδια στιγμή, ενώ εκείνοι που "έκαψαν τις εντολές τους" έχουν, εξ ορισμού, κάψει την αξίωσή τους για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του Κοινοβουλίου, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι αντιπροσωπεύουν ωστόσο ένα σημαντικό μέρος των αλβανών ψηφοφόρων. Για τους λόγους αυτούς, επαινέσαμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 5 Ιουνίου μέσω διακομματικές συνομιλίες· Η κ. Κιμ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση από το Κοινοβούλιο, στις 23 Ιουλίου, της κωδικοποίησης της συμφωνίας της 5ης Ιουνίου· και υπογράμμισε ότι η ένταξη και η διαφάνεια μέσω της οποίας τα μέρη κατέληξαν στη συμφωνία της 5ης Ιουνίου πρέπει να είναι ο κανόνας για την ανάληψη σημαντικών εθνικών δράσεων. 
Τα κόμματα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο με καλή πίστη. Οι αρμόδιοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε κοινοβουλευτική ενέργεια αύριο δεν τερματίζει τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στο Πολιτικό Συμβούλιο σχετικά με τον ανοικτό κατάλογο και τους συνασπισμούς. 
Θα κρατήσουμε τους ηγέτες στο λόγο τους. Όλα τα κόμματα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν, έτσι ώστε οι νόμοι που τελικά εγκρίνονται να είναι αποτέλεσμα μιας διαφανούς και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίας, προς όφελος όλου του αλβανικού λαού και να συνεχίσουν να προωθούν τη χώρα στη δημοκρατική της πορεία – αυτή είναι μια υποχρέωση που οφείλουν οι ηγέτες στον αλβανικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου