Ιουλίου 29, 2020

Η 29η Ιουλίου στην Ιστορία

563 .Οι Βυζαντινοί κατέστειλαν την εξέγερση των Βησιγότθων στην Βερόνα.
626. Στις 29 Ιουνίου άρχισε η συντονισμένη επίθεση κατά των τειχών της Κωνσταντινούπολης των Μογγόλων (Αβάρων) της Παννονίας, και των Βουλγάρων και Σλάβων συμμάχων τους . Μέσα στα τείχη, βρισκόταν 12.000 καλά εκπαιδευμένοι Βυζαντινοί στρατιώτες που με την βοήθεια των κατοίκων υπερασπίστηκαν την πόλη ενάντια στις δυνάμεις περίπου 80.000 Αβαροσλάβων.


 904. Ισχυρός αραβικός στόλος υπό το χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη, εμφανίστηκε έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες αργότερα με ρεσάλτο κατέλαβαν και λεηλάτησαν την πόλη.

1000 .Στην μάχη του Κερβέρα οι Σύμμαχοι, Γκαρθία Σάντσεθ Β΄ της Παμπλόνα,  Γκαρσία Γκομέζ της Σαλντάνα και ο  κόμης Σάντσο Γκαρσία της Καστίλης  νίκησαν  τον Αλμανζόρ, της  Κόρδοβα.


1014. Κοντά στο χωριό Κλειδί, στο Μπέλες, που σήμερα βρίσκεται στη Βουλγαρία, ο Βυζαντινός στρατός, περικύκλωσε τους Βουλγάρους του Σαμουήλ, ο οποίος είχε επιλέξει να δώσει τη μάχη εκεί. 
Την κύρια επίθεση έκανε από τα πλευρά ο στρατηγός Νικηφόρος Ξιφίας. Ο Σαμουήλ κατάφερε να διαφύγει. Αιχμαλωτίστηκαν πολλοί. Από 8-14000.

1018. Ο Κόμης της Ολλανδίας Θεοδώριχος ο Ιεροσολυμάτος , (Ντιρκ Γ)΄με μια πολύ μικρή δύναμη συνέτριψε τον αυτοκρατορικό στρατό που έστειλε εναντίον του ο Ερρίκος Β στη μάχη του Βλάαρντιγκεν.Από το γερμανικό στρατό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3000. 


1030. Ο Όλαφ Β΄ της Νορβηγίας  ή Άγιος Όλαφ  έπεσε μαχόμενος στην μάχη του Στίκλεσταντ, προωθώντας να ανακτήσει τον θρόνο του
.


1095.Απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών και τάφηκε στο αββαείο Σομογκυβάρ της Ουγγαρίας, ο βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας Λαδίσλαος Α΄ .Το 1192 αγιοποιήθηκε από τον πάπα Κελεστίνο Γ΄. 
1526. Ο τουρκικός στρατός μετά από πολιορκία τριών εβδομάδων κατέλαβε το φρούριο Πετροβαραντίν και στη συνέχεια κατέκτησαν τις γειτονικές πόλεις και έκτισαν τη γέφυρα στον ποταμό Ντράβα, από όπου πέρασαν στην Ουγγαρία και νίκησαν στις 29 Αυγούστου στο Μοχάκς, το στρατό του βασιλιά Λάγιος Β.


1567. Ο Ιάκωβος ΣΤ ́ στέφθηκε βασιλιάς της Σκωτίας στο Στέρλινγκ.

1588.Κατα τον Αγγλο-Ισπανικό Πόλεμο ο αγγλικός στόλος υπό τη διοίκηση του λόρδου Τσαρλς Χάουαρντ και του Φράνσις Ντρέικ νίκησε την Ισπανική Αρμάδα στην Ναυμαχία του ακρωτηρίου Γκράβελιν στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας.


1693. Κατά τον Εννεαετή Πόλεμο διεξήχθη στο έδαφος του σημερινού Βελγίου η πολύνεκρη μάχη του Λάντεν. 66.000 Γάλλοι υπό τον Δούκα του Λουξεμβούργου επιτέθηκαν στις 50.000. Αγγλους, Σκωτσέζους και Ολλανδούς του Γουλιέλμου Γ. Νίκησαν οι Γάλλοι που είχαν 9000 θύματα. Ανάμεσα τους και ο Ιωάννης-Παύλος δούκας του Ζουαγιέζ 21 ετών .Ο Γουλιέλμος είχε απώλεια 19 χιλιάδων. (Νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και αιχμαλώτους.)


1702. Κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο στις 18 /29 Ιουλίου έγινε η μάχη του Χούμελσοφ στη Σουηδική Λιβονία όπου θριάμβευσε ο ρώσος στρατηγός Μπόρις Σερεμέτεφ. Οι Σουηδοί είχαν 5.490 νεκρούς και τραυματίες ενώ αιχμαλωτίστηκαν 308. Οι Ρώσοι που έχασαν μόνο 400 πήραν και 16 κανόνια των Σουηδών. Ήταν η δεύτερη μεγάλη νίκη των Ρώσων επί των Σουηδών μετά τη μάχη του Έρεμφερ.

  1825 Απέτυχε , εξαιτίας της νηνεμίας η προσπάθεια του Κωνσταντίνου Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. 

1830. Κατά την Ιουλιανή Επανάσταση ο λαός καθαίρεσε το βασιλιά Κάρολο. 

1836. Στο Παρίσι έγιναν τα εγκαίνια της Αψίδας του Θριάμβου.

1848. Ενώ πάνω από 300.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην Ιρλανδία, εκδηλώθηκε  στην επαρχία Τιπερέρι , η Εξέγερση του Λιμού, από το ριζοσπαστικό κίνημα, «Νέοι Ιρλανδοί, που απαίτησαν την ανεξαρτησία της χώρας από τους Βρετανούς. Ύστερα από μια σκληρές μάχες με την αστυνομία και τμήματα του στρατού, οι Νέοι Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

1865. Η συμμορία του Λύγκου  από το Αραχναίο, απήγαγε το βουλευτή Σωτήριο Σωτηρόπουλο, που απελευθερώθηκε 36 μέρες αργότερα, με την καταβολή λύτρων ύψους 80.000 δραχμών. 


1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο ο Ρώσος αυτοκράτορας Αλεξάνδρος Β εγκατέστησε το στρατηγείο στη Ρούσε.

1878 .Έναρξη της Αυστρο-ουγγρικής κατοχής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με βάση τη συμφωνία των ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Συνέδριο του Βερολίνου. 

1885. Κατά τη συνεδρίαση της Μυστικής Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής της Βουλγαρίας (BTTSRK) στο χωριό Πούρβενετς αποφασίστηκε η εξέγερση για την ενοποίηση του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας με την Ανατολική Ρωμυλία. 

1900 . O βασιλιάς της Ιταλίας Ουμβέρτος Α΄ δολοφονήθηκε από τον «αναρχικό» Γκαετάνο Μπρέσι, στη Μόντζα. Ο δολοφόνος είπε στους αστυνομικούς ότι πήρε εκδίκηση για την επίθεση κατά των εργατών του Στρατού πριν δυο χρόνια στο Μιλάνο. Ο Βίκτωρας Εμμανουήλ Γ διαδέχθηκε τον πατέρα του. Ο δολοφόνος αυτοκτόνησε το 1901. Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου έγινε η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική προβολή  στην Ελλάδα. Το εισιτήριο είχε μία δραχμή και προβλήθηκαν 20 ταινίες μικρού μήκους. 


1913. Με το βασιλικό διάταγμα του Φερδινάνδου Α κηρύχθηκε η αποστράτευση του Βουλγαρικού Στρατού. Με την υπογραφή του  πρωτοκόλλου του  Λονδίνου η  Αλβανία έγινε αυτόνομο κράτος, 

1914.Στο πλαίσιο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αυστρο -Ουγγρικής Αυτοκρατορίας.


 1919 . Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Τομάζο Τιττόνι το Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι.


1921. Ο Αδόλφος Χίτλερ εξελέγη πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικoύ Γερμανικού Εργατικού Κόμματος.
Στο Βελιγράδι έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς, με τη ρήψη βόμβας, η οποία όμως προσέκρουσε  στο τηλεφωνικό καλώδιο και εξερράγη πριν  χτυπήσει το στόχο.
Στην Προσκόφ της Πολωνίας καταγράφηκε θερμοκρασία   40.2 βαθμών Κελσίου.


1927. Ο Μητροπολίτης Σέργιος.  Επιστάτης του Πατριαρχείου Μόσχας  εξέδωσε Διακήρυξη Πίστης στη Σοβιετική Εξουσία.


1938. Το Κίνημα Πάλερετ-Παπα Δημήτρη στα Χανιά. Κατέρρευσε.  Ο σταθμός Ασυρμάτου Χανίων εξέπεμψε το  διάγγελμα των «Δημοκρατικών» της Ιντέλιτζεντ Σέρβις που κατέληγε Ζήτω ο Βασιλεύς. Το μηνυμα Πάλερετ ελεγε:

 «Προς την Α. Μ. τον Βασιλέα, Προς τας ενόπλους δυνάμεις, Προς τον ελληνικό λαό. Στρατός και λαός αδελφωμένοι κατέλυσαν αρχάς λαομισήτου τυραννίας εκπροσωπούμενης υπό του στρατηγού Μεταξά. Ανακτήσας ελευθερίας αυτού απευθύνεται προς την Α. Μ. τον Βασιλέα και ζητεί την άμεσον απομάκρυνσιν της τυραννικής Κυβερνήσεως Μεταξά, την αποκατάστασιν του κράτους του νόμου και των λαϊκών ελευθεριών και τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως Εθνικής Σωτηρίας εκ των αρίστων Ελλήνων, αδιακρίτως πολιτικών παρατάξεων, προς αντιμετώπισιν των αμεσοτάτων εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων, τους οποίους διατρέχει η χώρα μας και διά την δημιουργίαν μιας νέας Ελλάδος, πράγματι ηνωμένης ψυχικώς και ικανής να αντιμετωπίση με σθένος και φρόνησιν τας δυσκόλους στιγμάς, που διέρχεται η ανθρωπότης. Με αδελφικόν χαιρετισμόν προς τας ενόπλους δυνάμεις και ολόκληρον τον λαόν. Ζήτω Ο Βασιλεύς, ζήτω η Ελλάς.
Η Επαναστατική Επιτροπή: Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας στρατιωτικός διοικητής».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έφτασαν και η χωροφυλακή μέσα σε μερικές ώρες
εκκαθάρισαν  τα Χανιά από τους κινηματίες.
Ο Α. Μητσοτάκης, ο Μ.Βολουδάκης, ο Ι. Μουντάκης τέθηκαν υπό την προστασία της Ιντέλιτζεντ Σερβις και αργότερα τους πήγαν στην Κύπρο με Καΐκι.
Ο Κωνσταντίνος Ρέντης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός και άλλοι συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν και εκτοπίστηκαν. Ο στρατηγός Μάντακας  συνελήφθη αλλά ελευθερώθηκε από ομάδα ένοπλων συγχωριανών του, και καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια.

Την ίδια ημέρα, η Ιαπωνία επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ στην περιοχή της λίμνης Χασάν, κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Περίπου 35.000 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές συμμετείχαν σε αυτή τη συνοριακή σύγκρουση, η οποία έληξε σε 12 ημέρες με την πλήρη ήττα των Ιαπώνων. Η λίμνη Χασάν βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βλαδιβοστόκ, κοντά στις ακτές του Ειρηνικού.

1943. Στο Κρούσεβατς, οι γερμανικές αρχές κατοχής εκτέλεσαν σε αντίποινα για τον φόνο Γερμανών στρατιωτών  600 Σέρβους πολίτες. Στην Αθήνα άρχισε η στρατολόγηση στα Τάγματα Ασφαλείας. Μεγάλος βομβαρδισμός του Αμβούργου.

1946. Στο Παρίσι, άρχισε η ειρηνευτική διάσκεψη των νικητών του δευτέρου Παγκόσμιου Πόλεμυο για την επίλυση των προβλημάτων στην Ευρώπη. 

1947. Στη Ρουμανία, το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα διαλύθηκε με απόφαση του Κομμουνιστικού Συμβουλίου Υπουργών. 

1948 .Στο Λονδίνο άρχισαν οι 14οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

1973 . Στο δημοψήφισμα για την Κατάργηση της Μοναρχίας και την εκλογή του Γεωργίου Παπαδοπούλου ως Προέδρου, ψήφισαν 4.934.424 από τους οποίους 3.870.124, ( το 77,52%), ψήφισαν «Ναι» .Στην Αθήνα και τον Πειραιά το «Όχι» έλαβε 43%. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έγινε Πρόεδρος της Ελλάδας. 

 1980. Μετά την Ιρανική Επανάσταση, το Ιράν υιοθέτησε μία νέα «ιερή» σημαία.



1987. Η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Φρανσουά Μιτεράν υπέγραψαν τη Συμφωνία για την κατασκευή της σήραγγας της Μάγχης .

1990. Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Μογγολία.

1992 . Ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ έφθασε στο Βερολίνο για να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο τις κατηγορίες για τους θανάτους πολλών γερμανών πολιτών στο Τείχος του Βερολίνου προσπάθησαν να διαφύγουν στην τότε Δυτικό Βερολίνο.
 Η  Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσε ότι η μη συμμετχοή της  στη σύνοδο κορυφής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στις 9 και 10 Ιουλίου 1992, οφειλόταν  στη  μονομερή και αυθαίρετη απόφαση της ΔΑΣΕ ότι μόνο οι Σέρβοι ευθύνονται για τον πόλεμο στην πρώην Βοσνία και Ερζεγοβίνη

1993. Στο Στόλατς της Ερζεγοβίνης έγινε ανταλλαγή αιχμαλώτων  μεταξύ  Κροατών και Σέρβων. Έτσι, 217 Σέρβοι  πολίτες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί  πριν  από ένα χρόνο στο χωριό Ρασκάνι ελευθερώθηκαν.

1994. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ έτη και έξι μήνες στη φυλακή με την κατηγορία της απάτης και της υπεξαίρεσης. Ο Κράξι βρισκόταν στην Τύνιδα, όπου και πέθανε. 

1999. Στο Σεράγεβο άρχισε η σύνοδος κορυφής του Σύμφωνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με αντιπροσωπείες από 39 χώρες και εκπροσώπους 17 διεθνών οργανισμών.

 2004. Στην Ιταλία, καταργήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την 1η Ιουλίου, 2005.

2008. Ο Ράντοβαν Κάραζιτς εκδόθηκε στη Χάγη για να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εγκλημάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία για 11 κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου