Ένα θερμόμετρο που έχει το μέγεθος μεγέθους ακουστικού τηλεφώνου, μπορεί να ανιχνεύσει την λοίμωξη από τον «Covid-19» ταχύτερα από το τεστ PCR και χρησιμοποιείται από Ιταλούς, Ισπανούς και Βούλγαρους επιστήμονες στη διάγνωση και παρακολούθηση της λοίμωξης.
Οκτώ εκπνοές στη συσκευή αρκούν για να διαγνωστεί εάν υπάρχει φλεγμονή στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μετρηθεί η θερμοκρασία των πνευμόνων και να εντοπιστεί έγκαιρα η λοίμωξη.
Στην λοίμωξη από τον κορωνοϊό, όπως και στη γρίπη, θεωρείται ότι η θερμοκρασία αυξάνεται πριν εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα.
«Πρόκειται για μια συσκευή την οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε θερμόμετρο για τους πνεύμονες», εξηγεί ο καθηγητής Τόντορ Ποπόφ από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Άγ. Ιωάννης της Ρίλα», ο οποίος συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα.
«Υπάρχουν διάφορα θερμόμετρα που μας πληροφορούν για το αν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα. Όταν μετράμε τη θερμοκρασία της αναπνοής, λαμβάνουμε πληροφορίες όχι μόνο για τη γενική θερμοκρασία του σώματος, αλλά και για την κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος και για το αν έχει υποστεί φλεγμονή».
Η συσκευή έχει κατασκευαστεί για ασθενείς με άσθμα, επειδή η ασθένεια αυτή προκαλεί φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος και ως εκ τούτου η θερμοκρασία της αναπνοής αυξάνεται.
Δεδομένου ότι το ίδιο συμβαίνει στην λοίμωξη με Covid-19, η διεθνής ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το, ήδη εγκεκριμένο, θερμόμετρο για την παρακολούθηση της δυναμικής της θερμοκρασίας.
Αυτό γίνεται όχι μόνο στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ασθενείς, αλλά και στην Βουλγαρία.
Στη Βουλγαρία, αρχικά, το θερμόμετρο δίνεται σε τα άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. Με τη βοήθεια αυτών των συσκευών, μετρούν τη θερμοκρασία τους το πρωί και το βράδυ, οι τιμές καταγράφονται αυτόματα σε μια ειδική ιστοσελίδα και παρακολουθείται το κατά πόσον θα εμφανιστεί μια λοίμωξη στους πνεύμονές τους.
«Γίνεται λόγος για τηλεϊατρική, απομακρυσμένη μέτρηση του πιο σύγχρονου τύπου», λέει ο καθηγητής Τόντορ Ποπόφ. «Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής δεν έρχεται σε επαφή με κάποιο άλλο άτομο, αποφεύγεται η πιθανότητα εξάπλωσης της λοίμωξης, κατανοούμε την εξέλιξή της και έχουμε την δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε χρονικά. Πότε άρχισε να αυξάνεται η θερμοκρασία της αναπνοής, πότε εμφανίστηκαν τα συμπτώματα - όλα όσα είναι σημαντικά από την άποψη του ελέγχου των ασθενειών».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επιδημία του κοροναϊού στη Βιυλγαρία υποχωρεί, αλλά το κατά πόσο αυτό θα είναι μια διαρκής τάση και δεν θα ακολουθήσει ένα νέο κύμα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
«Το να μιλάμε για πράγματα που ακόμα δεν καταλαβαίνουμε, με ποιον τρόπο θα εκδηλωθούν, εκτός από το ανεύθυνο, είναι επίσης ένα σημάδι υπερβολικής αυτοπεποίθησης», είπε ο καθηγητής Τόντορ Ποπόφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου