Μαΐου 23, 2020

Βουλγαρία: Άνοιξαν τα σύνορα για τους πολίτες της ΕΕ

Με εντολή του Υπουργού Υγείας, από χθες, 22 Μαΐου, ήρθη η απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Βουλγαρίας των πολιτών της ΕΕ και των χωρών του Συμφώνου Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Μαρίνου, της Ανδόρας, του Μονακό και του Βατικανού) να εισέρχονται.
 -Διαδικτυακή έρευνα της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων έδειξε ότι η αγορά ακινήτων στη Βουλγαρία που πάγωσε λόγω της πανδημίας , άρχισε να ανακάμπτει στις αρχές Μαΐου. Οι τιμές αναμένεται να μειωθούν, αλλά όχι για ακίνητα με καλή τοποθεσία και υψηλή ποιότητα, ενώ μετά από χρόνια υπάρχει ζήτηση για τα προαστιακά σπίτια επέστρεψε. Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για βίλες στη θάλασσα και στα βουνά. 
Οι συμβάσεις πώλησης στους τελευταίους δύο μήνες είχαν εκπτώσεις 5-10% στις τιμές σε σύγκριση με τις τιμές πριν από την κρίση.
- Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, πραγματοποιήθηκαν 1450 εξετάσεις και από αυτές επιβεβαιώθηκαν 41 νέα κρούσματα Κορονοϊού . 11 από τους νέους ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2372. Από αυτά, οι ενεργές περιπτώσεις είναι 1478 .769 ασθενείς έχουν θεραπευτεί. 
-Σχεδόν το 90% των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση έχουν ξαναρχίσει πλήρως ή εν μέρει την λειτουργία τους .Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων στη Βουλγαρία που βασίζονται σε περισσότερες από 100 εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τα τρία τέταρτα των εταιριών αυτών είχαν δώσει πληρωμένη άδεια στους εργαζομένους τους, και περίπου στο 25% -άδεια άνευ αποδοχών.
-Η βουλγάρικη Βουλή με πρόταση του GERB και των Ηνωμένων Πατριωτών ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση. Από την 1η Ιουλίου 2020 και μέχρι το τέλος του 2021 το ΦΠΑ που θα πληρώνουν από τους τομείς αυτούς θα είναι 9%. Με το ίδιο έγγραφο εγκρίθηκαν και τα κουπόνια διακοπών για το γιατρικό προσωπικό και τους αστυνομικούς στις κρατικές εστίες των βουλγάρικων θέρετρων. Αναμένεται οι τροποποιήσεις να ψηφιστούν οριστικά τις επόμενες εβδομάδες.
 Το βουλγάρικο Συνταγματικό Δικαστήριο δέχτηκε προς συζήτηση την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ, σχρτικά με την νομιμότατα δυο άρθρων του Νόμο για την Υγεία, που άρχισε να ισχύει στις 14 Μαΐου. Ο κύριος Ράντεβ αμφισβητεί την εισαγωγή Έκτακτης Επιδημιολογικής Κατάστασης στην χώρα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την δυνατότητα αυτή η κατάσταση να είναι απεριορίστου χρόνου. Κατά την γνώμη του «κατ’ αυτόν τον τρόπο περιορίζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της μετακίνησης και της εργασίας». Ρήξη με το Σύνταγμα βλέπει ο ΠτΔ και σε κάποια άρθρα στα οποία ο επιδημιολογικός κίνδυνος κρίνεται από τον κρατικό γενικό επιθεωρητή Υγείας. Η απόφαση αναμένεται για μετά τις 14 Ιουνίου όταν πια θα έχει λήξει η Έκτακτη Επιδημιολογική Κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου