Μαΐου 28, 2020

Μάθιου Πάλμερ: Το μποϊκοτάζ δεν είναι η σωστή απάντηση


«Οι συνθήκες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Σερβίας δεν είναι ιδανικές, ειδικά σε ότι αφορά στα  μμε, ωστόσο το μποϊκοτάζ δεν είναι η απάντηση», δήλωσε ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ειδικός Εκπρόσωπος για τα Δυτικά Βαλκάνια.

 Η Πάλμερ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν κάποια από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι οι εκλογικές συνθήκες δεν είναι δίκαιες, ωστόσο προειδοποίησε ότι η ψήφος της θα ακουστεί λιγότερο εάν αποχωρήσει από την πολιτική αρένα.

«Για τις εκλογές της 21ης Ιουνίου, θα θέλαμε οι πολίτες της Σερβίας να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιλογή. Είναι σημαντικό να έχουμε τη σωστή επιλογή στη δημοκρατική διαδικασία και ενθαρρύνουμε όλα τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν. Το Μποϊκοτάζ  σχεδόν ποτέ δεν είναι ένας καλός τρόπος για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Χαιρετίζουμε την απόφαση εκείνων που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν»,  είπε ο Πάλμερ.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό όλα τα πολιτικά κόμματα να έχουν πρόσβαση στα κρατικά ΜΜΕ, ειδικά στην  RTS.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών για τη Σερβία όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια και ότι η δουλειά του κράτους σε αυτό το θέμα δεν είναι εύκολη, αλλά ότι θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ομαλή προμήθεια του σερβικού πληθυσμού εκεί. 
Ο Ρώσος Πρεσβευτής στη Σερβία, Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν ζητά νέο ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχι, αλλά ωστόσο όλοι όσοι συμμετέχουν στην επίλυση του ζητήματος πρέπει να σέβονται το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο παραμένει πλήρως σε ισχύ. 
Ο Διευθυντής του Γραφείου της σερβικης κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι η πιο διωκόμενη εθνοτική ομάδα στην Ευρώπη από την άποψη της ασφάλειας, και ζήτησε επείγοντα μέτρα της διεθνούς αποστολής για την προστασία τους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να μην ανοίξει τα σύνορα για τους Σέρβους πολίτες είναι πολιτική και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση θα αλλάξει. Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να εισαγάγει αντίμετρα και να κλείσει τα σύνορα για τους Μαυροβούνιους, αλλά ωστόσο, η είσοδος θα απαγορευτεί για 100 μέλη εγκληματικών φατριών του Μαυροβουνίου, που είναι γνωστά στο Υπουργείο Εσωτερικών. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν ενδιαφέρεται να επιβάλει την ηγεμονία πάνω από το Μαυροβούνιο και ότι το βασικό ερώτημα είναι εάν οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι θα συνεργαστούν ή θα συγκρουστούν. Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η απόφαση της Σερβικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να απαγορεύσει την προσγείωση αεροσκαφών της «Montenegrin Airlines» στο Αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική, και τόνισε ότι δεν πρόκειται για απάντηση στην απόφαση του Μαυροβουνίου να μην ανοίξει τα σύνορα για τους Σερβους. 
Ο Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Ρασίμ Λιάιτς δήλωσε ότι ότι τόσο το Μαυροβούνιο και η Σερβία θα έχουν ζημία στο τέλος, εάν εισέλθουν στον φαύλο κύκλο των αντιμέτρων και επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στον τομέα των κοινών συμφερόντων. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σκοπεύει να παρευρεθεί στην Παρέλαση για την Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα. Ο Πρόεδρος της Σερβίας παρευρέθηκε χθες στην Σμεντέρεφσκα Πάλανκα στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου για το εργοστάσιο της νοτιοκορεατικής εταιρείας «Kyungshin Cable», η οποία παράγει ανταλλακτικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θασυνεργάζεται με κατασκευαστές όπως «Volkswagen», «BMW», «Ford», «Volvo», «Hyundai» και «Kia».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρώην Πρόεδρος της Σερβίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDS) Μπόρις Τάντιτς ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά ωστόσο το κόμμα του θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Βρακάρ του Βελιγραδίου σε συνασπισμό με το Νέο Κόμμα του Σεργκέι Ζίβκοβιτς και το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (PSG) του Σεργκέι Τριφούνοβιτς με τον συνδυασμό . «Ας απελευθερώσουμε το Βράτσαρ» .Ευρωβουλευτές καταδίκασαν τη Σερβία για την διενέργεια εκλογών τον Ιούνιο χωρίς συμφωνία με την αντιπολίτευση .Στις σερβικές εκλογές παρενέβη και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και «προειδοποίησε δημόσια» τη Σερβία ότι δεν πρέπει να υπάρξουν υποψήφιοι οι οποίοι είναι εγκληματίες πολέμου στις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου