Μαΐου 20, 2020

ΣΕΡΒΙΑ: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο στόχος της πολιτικής Τζουκάνοβιτς είναι να μην υπάρχουν Σέρβοι εκεί μετά από δέκα χρόνια

Ο Πρόεδρος της Σερβίας συνομίλησε με τον Πατριάρχη Ειρηναίο για την κατάσταση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, και μετά δήλωσε: «Ο στόχος τους είναι ο σερβικός λαός να εξαφανιστεί από εκεί σε 10 χρόνια», και τόνισε απευθυνόμενος στον Σέρβο Πατριάρχη ότι «δεν θα υπάρξει νέα «Καταιγίδα»».  Ο Βούτσιτς άκουσε την δήλωση του πατριάρχη για «διωγμό του Σερβικού λαού», και είπε: «Κατανοούμε τη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου όπως έκαναν εκείνοι αμφισβητώντας την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας όταν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Πρίστινα.».
 Ο Βούτσιτς είπε ότι είναι παράλογο Άθεοι πολιτικοί να θέλουν να ιδρύσουν νέες εκκλησίες και επεσήμανε ως το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου παρεμβαίνει στην εκκλησιαστική οργάνωση και σε πνευματικά θέματα. «Δεν σταματούν όμως σε αυτό. Προσπαθούν να αρπάξουν την εκκλησιαστική περιουσία», τόνισε.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, είπε ότι είναι σαφές ότι το σχέδιο του Μίλο Τζουκάνοβιτς να μην υφιστατε  πλέον η SPC ή ο Σερβικός Ορθόδοξος λαός στο Μαυροβούνιο, και οτι στο Μαυροβούνιο η πολιτική παρεμβαίνει σε εσωτερικά εκκλησιαστικά ζητηματα ακόμα και ιδρύοντας νέα εκκλησία.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος αναφέρει ότι δεν γνωρίζει με ποιον εκπρόσωπο της Σερβικής Εκκλησίας, συζήτησε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Ντζουκάνοβιτς, το σχηματισμό Ορθόδοξης εκκλησίας στο Μαυροβούνιο αναφέροντας ότι ενδέχεται να αφορά ανθρώπους από το Μαυροβούνιο . «Δεν ξέρω, πιθανότατα με ανθρώπους από το Μαυροβούνιο ή ανθρώπους εκτός Μαυροβουνίου, ίσως με τους γείτονές μας, για να μην αναφέρουμε τι «, ανέφερε ο πατριάρχης, όταν ρωτήθηκα  σε ποιον αναφερόταν ο Τζουκάνοβιτς όταν είπε ότι μιλούσε με τους εκπροσώπους της Μητρόπολης  για το σχηματισμό Ορθόδοξης εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είπε ότι αυτό ήταν ένα παλιό σχέδιο και μια παλιά πρόθεση, η οποία τώρα αναβιώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου