Μαΐου 21, 2020

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής Όλιβερ Ντερκόφσκι σε συνέντευξη του στην Τ/Ο «ΤΒ21» τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διοργανωθούν εκλογές μέσα σε 22 ημέρες από τη λήξη της Κατάστασης Ανάγκης. «Σε καμία περίπτωση, δεν ενημερώσαμε τον πρόεδρο, ότι μπορούν να διοργανωθεί εκλογές σε 22 ημέρες», δήλωσε .Ο πρόεδρος της SDSM Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν, επειδή η χώρα χρειάζεται πλήρως λειτουργικούς θεσμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας, και τον σχεδιασμό της νέας ανάπτυξης της μακεδονικής οικονομίας».
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο ιστορικός Μίλος Κόβιτς δήλωσε ότι στο Μαυροβούνιο λαμβάνει χώρα μια σύγκρουση με τον Ορθόδοξο κόσμο, σημειώνοντας ότι η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα αυτή ξεκίνησε με την κατεδάφιση του παρεκκλησίου του Νιέγκος στο Λόβτσεν. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στη Σερβία, ένα άτομο πέθανε από τις επιπλοκές από τον κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες. Ελέγχθηκαν δείγματα 6.198 ατόμων από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 100 νέα κρούσματα. 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία έλαβε μόνη της την απόφαση να ανοίξει τα σύνορά της την 1η Ιουνίου για τέσσερεις γειτονικές χώρες, που ωστόσο δεν έχουν ακόμα απαντήσει αν θα επιτραπεί η είσοδος Σέρβων πολιτών σε αυτές. 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι βουλευτές από το «Ντβέρι» Ομπράντοβιτς και Κόστιτς τερμάτισαν την απεργία πείνας μπροστά από το Σερβικό κοινοβούλιο.
 ΝΙΚΣΙΤΣ. Η Εισαγγελία του Νίκσιτς άσκησε δίωξη κατά του επίσκοπου Βούδας και Νίκσιτς Ιωαννίκειου και οκτώ ιερέων για το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του κανονισμού υγείας για την καταστολή των επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών. 
ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Επίσκοπος Βουδας-Νίκσιτς Ιωαννίκειος δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Τζουκάνοβιτς για την εκκλησία είναι αντισυνταγματικές και αντιπολιτισμικές. «Ας μην μιλάμε για το πόσο αντίθετες με την πίστη και την κανονική τάξη της εκκλησίας, είναι οι απόψεις του. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι συνεχίζει να μιλά για την ίδρυση μιας εκκλησίας του Μαυροβουνίου», είπε και προσέθεσε ότι ο Τζουκάνοβιτς που είναι Άθεος δεν έχει κανένα δικαίωμα για ίδρυση εκκλησίας και ειδικότερα Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Οι δηλώσεις για την ίδρυση ή την αναβίωση μιας εκκλησίας του Μαυροβουνίου, παραβιάζουν κατάφορα άμεσα το Σύνταγμα του Κράτους του οποίου είναι πρόεδρος», είπε ο Επίσκοπος.
 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Μετώπου Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε στη χθεσινή Σύνοδο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου ότι η Σερβία, η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, ο Σερβικός λαός και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκονται στο πλευρό των Ορθοδόξων στο Μαυροβούνιο. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος Μέτα θα συναντηθεί σήμερα στις 09.00 με τον Λουλζίμ Μπάσα , με την σύζυγό του Μόνικα Κρουεμάντι-Μέτα και τους άλλους ηγέτες της Συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Το κύριο θέμα αυτής της συνάντησης θα είναι οι εξελίξεις μετά την κατεδάφιση του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου. Χθες στα Τίρανα έγινε μια ακόμα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με οργανωτή τη συμμαχία για την προστασία του Θεάτρου. Η Αλβανία έλαβε χθες επιπλέον 900.000 δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του Κορωνοϊού. Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ, είπε ότι η συνολική αμερικανική βοήθεια προς την Αλβανία για το σκοπό αυτό ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια δολάρια. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ερευνά τις απειλές εναντίον του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι που έγιναν στο διαδίκτυο από την άγνωστη μέχρι στιγμής οργάνωση που ονομαζόταν Αλβανική Εθελοντική Φρουρά. 
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι εξετάστηκαν συνολικά 208 δείγματα από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 14 νέα κρούσματα. 8 στο Πρίζρεν και 6 στο Ράχοβετς. Το Σύνολο των κρουσμάτων ανέβηκε σε 1003 από τα οποία τα 772 έχουν αναρρώσει. Συνολικά έχουν περάσει από το τεστ 12.406 άτομα 
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το στέλεχος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσόβου (LDK) Χάκι Ρουγκόβα που είναι ο «κληρονόμος» του ιδρυτή της Λίγκας δήλωσε ότι η Πρόδρος του Κοινοβουλίου Βιόσα Οσμάνι δεν πρέπει θεωρείται πλέον ως στέλεχος της LDK.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το ρουμανικό κοινοβούλιο με ψήφους 372 «υπέρ», 37 «κατά» και 7 αποχές. ενέκρινε τον νόμο της φιλελεύθερης κυβέρνησης σχετικά με την «κατάσταση συναγερμού», που θα διαρκέσει 30 ημέρες. Η πλειοψηφία πέρασε ορισμένες τροπολογίες μια από τις οποίες επανέφερε τα νοσοκομεία υπό την διοίκηση, της Αυτοδιοίκησης . Μια άλλη υποχρεώνει την κυβέρνηση να παρέχει στα μειονεκτούντα άτομα δωρεάν μάσκα προσώπου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας, Μαρσέλ Βέλα, ανακοίνωσε ότι από σήμερα στις 0600 π,μ θα ανοίξουν 10 ακόμα συνοριακές διαβάσεις στα Ρουμανικά-Ουγγρικά σύνορα. Η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του Κορωνοϊού έφτασε τους 1.147.Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17387 εκ των οποίων οι 10356 έχουν αναρρώσει. Σε Καραντίνα βρίσκονται 11050 άτομα.

ΣΟΦΙΑ.Οι Βούλγαροι αρχίζουν να συνηθίζουν και να μην φοβούνται τον Κορωνοϊό. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της «Γκάλλοπ» το 60% των ερωτηθέντων Βουλγάρων απάντησαν ότι ο Κορωνοϊός «είναι μια επικίνδυνη γρίπη». Το 20% διάλεξε την απάντηση ότι «ο Κορωνοϊός δεν είναι στην πραγματικότητα σοβαρός κίνδυνος» , και μόνο το 17% αντιλαμβάνεται την επιδημία ως θανατηφόρο κίνδυνο. Το 86% είπε «μπράβο Μπόικο» αφού θεωρεί ότι η Βουλγαρία αντιμετωπίζει σχετικά καλά την επιδημία σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Βουλγαρία να διαθέσει πόρους για την βελτίωση του υγειονομικού συστήματος για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία Οι Βρυξέλλες γνωμάτευσαν ότι η Βουλγαρία πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για αποτελεσματική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, να βελτιωθεί η εργασία εξ αποστάσεως, και περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες. Ο υπουργός Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ δήλωσε ότι το Επιτελείο καταπολέμησης του Κορωναιού , θα λειτουργεί, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος της επιδημίας. «Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ θα αποφασίσει πότε θα το διαλύσει επειδή αυτός το δημιούργησε», δήλωσε. Μετά το τέλος της κρίσης, θα ακολουθήσουν αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης του υγειονομικού συστήματος, δήλωσε επίσης ο υπουργός. Σε αυτό το στάδιο, δεν συζητείται η περίπτωση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Το σύστημα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Από σήμερα δεν θα εισάγονται υποχρεωτικά σε νοσοκομεία οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και οι χρόνιοι ασθενείς σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον Κορωνοϊό. Ο υπουργός Υγείας άλλαξε την προηγούμενη διαταγή του, μετά την προσφυγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο για να ακυρωθεί η προηγούμενη υπουργική απόφαση, επειδή ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν την υποχρεωτική θεραπεία ως μορφή φυλάκισης, χωρίς δικαστική απόφαση. Με τη νέα εντολή του υπουργού, η νοσοκομειακή περίθαλψη θα γίνεται μετά από πρόταση του προσωπικού γιατρού, εάν αυτός κρίνει ότι η ασθένεια είναι σε κρίσιμη μορφή. Η άρνηση νοσηλείας σε υγειονομικό ίδρυμα θα γίνεται ρητά και γραπτώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου