Μαΐου 30, 2020

Επί τροχάδην


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιν δήλωσε ότι εάν η ΕΕ επιθυμεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία των Βρυξελλών στο σύνολο της  και να αποδείξει ότι ο λόγος της έχει κάποια  αξία.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΎΚΑ.  Ο Γενικός Γραμματέας των SNSD Λούκα Πέτροβιτς δήλωσε ότι η αντιπολίτευση στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, το SDS και το PDP, επιθυμούν τις καθυστερήσεις και  την παραβίαση των νόμιμων προθεσμιών   για διεξαγωγή τοπικών εκλογών στη  Σερπσκα και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βλέπουν ότι θα εξαφανιστούν. Είπε ακόμα ότι  οι βόσνιοι δεν θέλουν τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο προφανώς λόγω του Κροατικού παράγοντα και τόνισε ότι  το SNSD υποστηρίζει  τις  αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης Ρεπούμπλικα Σερπσκα στην ημερήσια διάταξη της οποίας θα είναι το ψήφισμα για το σεβασμό των θυμάτων του φασισμού , που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτικών Υποθέσεων , από την έναρξη της επιδημίας, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη 2.485 άτομα βρέθηκαν θετικά για τον κορωνοϊό, 1.803 εκ των οποίων έχουν αναρρώσει και 153 έχουν πεθάνει,. 
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ομοσπονδίας (FBiH) διόρισε την Κάτα Σένιακ ως νέα πρόεδρο του Δικαστηρίου. 
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του SDA Αμίρ Ζούκιτς ενεπλάκη σε σημαντική υπόθεση διαφθοράς η οποία υπονόμευσε το κράτος δικαίου και τους δημόσιους θεσμούς , γι' αυτό και είναι ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ, δήλωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη .
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Άσκηση «Άμεση Απόκριση 20» θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάφορες τοποθεσίες της ΒοσνίαςΕρζεγοβίνης στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Αρχηγός Επιτελείου της EUFOR και ο διευθυντής αυτής της άσκησης, Στρατηγός Έρνο Μπαράθ.
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στο Συνέδριο, ‘ «Ο κόσμος μετά τον Κορωνοιό» ότι η Σερβία παραμένει στην ευρωπαϊκή πορεία, αλλά δεν θα πάει ενάντια σε συμμάχους και τους ανθρώπους που τη βοήθησαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας, και ότι θα εμμείνει στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της. 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε 70 εκατομμύρια ευρώ μη επιστρέψιμων κονδυλίων για τη Σερβία στο πρώτο μέρος του προενταξιακού προγράμματος για το τρέχον έτος.
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι λόγω του Κορωνοϊού, περίπου 400.000 άνθρωποι στα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσαν να γίνουν φτωχοί.


ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δημοσίευσε διευρυμένο κατάλογο χωρών για τους πολίτες των οποίων θα ανοίξει τα σύνορά της από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, καθώς επίσης του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπέδιο, αλλά όχι της Σερβίας.



ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του Συμβούλιου Υπουργών   Ζόραν Τεγκελτίγια είπε ότι όλα όσα κάνει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι μέρος της ενορχηστρωμένης προσπάθειας από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις  να αποφευχθούν οι τοπικές εκλογές  επειδή  γνωρίζουν ότι θα της χάσουν. Ο Ζόραν Τεγκελτίγια είπε ότι η ομάδα των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών  που κέρδισε τις γενικές εκλογές δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Σεράγεβο και ότι σπαταλήθηκε πολύς χρόνος για τη διατήρηση στην εξουσία του SDS και του PDP.





NOVO BRDO. Σε άμεση γειτνίαση με τα ερείπια της Εκκλησίας του Αγίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου και της  Αυτοκράτειρας Ελένης , στο χωριό Παράλοβο, στο δήμος του Novo Μπρντο, εκατό ντόπιοι, που επέζησαν από τον τρόμο των Αλβανών, χτίζουν μια νέα εκκλησία με το ίδιο όνομα, με την ευλογία του Σεβασμιακού Επισκόπου  Θεοδόσιου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τίμησε σήμερα τον τενίστα Νόβακ Ντουκόβιτς για τη συνολική συμβολή του στη διπλωματία, απονέμοντας του βραβείο για εξαιρετική προσωπική δέσμευση και συμβολή στην προώθηση των συμφερόντων της Σερβίας και του λαού της στον κόσμο.



ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Χθες το πρωί, η κροατική αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της "Δάση της Κροατίας", Δήλωσε ο Κρούνοσλαβ Γιάουπτσιτς, ο οποίος είναι ύποπτος για κατάχρηση της θέσης και της εξουσίας του, αναφέρουν κροατικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου