Μαΐου 27, 2020

Προσπάθεια να αποκατασταθεί το «κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού» στις σχέσεις Ρουμανίας-Ουγγαρίας,

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Γερουσία της Ρουμανίας υπερψήφισε χθες με 65 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 5 αποχές την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες εναντίον του φιλελεύθερου υπουργού Εσωτερικών Μαρσέλ Βέλα. 
Η Ρουμανική Αεροπορική Εταιρεία «TAROM» άρχισε χθες πτήσεις προς τη Ρώμη και το Μιλάνο .Επιτρέπεται να ταξιδεύουν από τη Ρουμανία στην Ιταλία , οι Ιταλοί πολίτες, οι εποχιακοί εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας και οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών, ενώ από την Ιταλία στη Ρουμανία μπορούν να ταξιδέψουν μόνο Ρουμάνοι πολίτες που θέλουν να επιστρέψουν . Παρόμοια πτήση θα γίνει προς το Παρίσι σήμερα. Χθες συμπληρώθηκαν 90 ημέρες από το πρώτο κρούσμα Κορωνοϊού στη Ρουμανία.
 Η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε 1.210. Πάνω από 18.400 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. 11.800 άνθρωποι έχουν ανακάμψει. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μπόγκνταν Αουρέσκου, έπειτα από συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο, στο Βουκουρέστι ,δήλωσε ότι η Ρουμανία επιθυμεί «θετική προσέγγιση των δεσμών της με την Ουγγαρία και επιστροφή σε πραγματική στρατηγική συνεργασία» και ότι «η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός πρέπει να επανεισαχθούν στη σχέση Ρουμανίας-Ουγγαρίας». Ο Αουρέσκου τόνισε ότι οι στόχοι της Ρουμανίας είναι η εδραίωση των διμερών δεσμών, η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές και η ενέργεια, καθώς επίσης η προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στις δυο χώρες. Με την σειρά του, ο Ούγγρος αξιωματούχος προσκάλεσε τον Αουρέσκου να επισκεφθεί επίσημα τη Βουδαπέστη, για να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο που ξεκίνησε στο Βουκουρέστι. 
Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της Ρουμανίας θα συνεδριάσω σε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Κλάους Γιοχάνις σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου