Απριλίου 29, 2020

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το σερβικό κοινοβούλιο συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Πριν από την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης , οι βουλευτές και οι δημοσιογράφοι θερμομετρήθηκαν και έλαβαν μάσκες. Οι βουλευτές κάθισαν στα έδρανα σε κάποια απόσταση. Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου ήταν το σχέδιο απόφασης επικύρωσης της απόφασης για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και το σχέδιο νόμου για την επικύρωση των διαταγμάτων που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση, (που απαιτούσε τη σύγκλιση της Βουλής) μποϋκοτάρισε τη Σύνοδο. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ακύρωση του Αναγκαστικού Διατάγματος για τη μείωση των μισθών 2.060 υπαλλήλων, βουλευτών, δικαστών, εισαγγελέων και διευθυντών στον κατώτατο μισθο των 14.500 δηναρίων για τον Απρίλιο και τον Μάιο, βλάπτει άμεσα «την αλληλεγγύη» . «Με την απόφαση αυτή, το Συνταγματικό Δικαστήριο εμποδίζει άμεσα την παροχή περίπου 240 εκατομμυρίων Δηναρίων στον προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτούσαν μέτρα για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού», ανέφερε δελτίο Τύπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης που εξέφραζε «απογοήτευση» για τη «σκανδαλώδη» απόφαση. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης των πράξεων που σχετίζονται με τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων, δεχόμενο ότι είναι αμφίβολη η συνταγματικότητα και η νομιμότητά αυτών των Διαταγμάτων. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK) Ίσα Μουσταφά προήδρευσε της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στην οποία παρουσίασε την πρόταση των μελών του νέου υπουργικού συμβούλιου και ζητήσε την έγκρισή τους. Όλοι οι βουλευτές του LDK εκτός από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης Βιόσα Οσμάνι πήραν μέρος. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK) Άρμπεν Γκάσι δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι υπάρχουν 64 ψήφοι βουλευτών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Ο Γκάσι ανέφερε ότι μετά την επισημοποίηση των 61 βουλευτών, θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο ο οποίος στη συνέχεια θα εκδώσει διάταγμα για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό. Σήμερα ή αύριο, θα καταθέσουμε το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση της Συνέλευσης», είπε. Ο Γκάσι είπε ακόμα ότι η Σερβική Λίστα θα αποτελέσει μέρος του νέου κυβερνώντος συνασπισμού και ότι ένας από τους υπουργούς της θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ότι χθες ελέγχθηκαν συνολικά 250 δείγματα και επιβεβαιώθηκαν δέκα νέα κρούσματα Κορονοϊού. (5 στον Δήμο Καμενίτσας) , ενώ 31 ασθενείς θεραπεύτηκαν.Ο συνολικός αριθμός αυτών που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη είναι συνολικά 232 . 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος Θάτσι κατά τη χθεσινή τελετή μνήμης στο Μνημείο Ηρώων στο κέντρο της Πρίστινα, ο Θάτσι δήλωσε: «Ως κράτος και ως κοινωνία, ως αλβανικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο και ως έθνος, τιμούμε τα θύματα της σερβικής γενοκτονίας που διαπράχθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία επιβεβαιώθηκε και αναγνωρίστηκε από όλο τον κόσμο. Ζήσαμε μια περίοδο μαζικών διώξεων κατά ενός εκατομμυρίου Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου , τη δολοφονία 10.000 πολιτών, 400 σφαγές που διεπράχθησαν από το κράτος της Σερβίας, και τη δολοφονία 1.300 παιδιών των Αλβανών» . Ο Θάτσι τόνισε ιδιαίτερα, την «ολόπλευρη συμβολή των Αλβανίδων γυναικών στον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου». «Θυμόμαστε το βιασμό πάνω από 20.000 γυναικών από το σερβικό κράτος. Ακόμα και σήμερα, ο εορτασμός αυτός αποτελεί κρατικό εορτασμό των βιασμών που διεπράχθησαν από το κράτος της Σερβίας και αναγνώριση της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας των Αλβανών ηρωίδων στον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία», δήλωσε ο Θάτσι που σημείωσε , «ότι δεν υπάρχει ακόμα, όπως ούτε τοπική ούτε διεθνής δικαιοσύνη για τα εγκλήματα και τη γενοκτονία». 

ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αλβανικής Ένωσης Εξαγωγέων Αλμπάν , η γεωργία και η κτηνοτροφία έχουν σημειώσει αύξηση των εξαγωγών κατά την διάρκεια της κρίσης της Πανδημίας και έχουν εισέλθει σε νέες αγορές. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι Πρεσβευτές των χωρών του Κουιντέτου, μαζί με τους άλλους πρεσβευτές της ΕΕ, συναντήθηκαν στο Σεράγεβο με τα μέλη της Προεδρίας και συζήτησαν για την Ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 
Τα μέλη της Προεδρίας επιβεβαίωσαν ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής και προτεραιότητα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να ηγούνται των μεταρρυθμίσεων με σκοπό την επίτευξη του απαραίτητου επιπέδου συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης ακολουθώντας τις 14 βασικές υποδείξεις της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και η κατάσταση στη Δημοκρατία της Μολδαβίας συζητήθηκαν την Τρίτη μέσω τριμερούς τηλεδιάσκεψης από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Μπόγκνταν Αουρέσκου της Πολωνίας Γιάτσεκ Τσαπουτούβιτς και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Αουρέσκου τόνισε τη σημασία της εξεύρεσης νέων τρόπων εδραίωσης του ΝΑΤΟ και του ρόλου του σε διεθνές επίπεδο σε συνεργασία με τις χώρες και τους οργανισμούς που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και στόχους. Το τριμερές σχήμα διαβούλευσης Ρουμανίας-Πολωνίας-Τουρκίας ξεκίνησε το 2012 κατόπιν πρότασης της Ρουμανίας . Τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν από επιπλοκές της λοίμωξης από τον Κορωνοϊό 10 γυναίκες και 3 άνδρες, ηλικίας 64 έως 84 ετών ανεβάζοντας το σύνολο τα 663 . Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 11.600 λοιμώξεις και 3.400 άνθρωποι έχουν ανακάμψει. Πάνω από 200 Ρουμάνοι εποχιακοί εργαζόμενοι που πήγαν στη Γερμανία διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας. Ο ευρωβουλευτής Βίκτορ Νεγκρέσκου απαίτησε την παρέμβαση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για την προστασία των δικαιωμάτων των ρουμάνων εποχιακών εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου