Μαρτίου 20, 2020

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Ενάμιση μήνα μετά το σχηματισμό της, η κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι ανατρέπεται. .Ο κυβερνητικός εταίρος, η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου, αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής για την ανατροπή της κυβέρνησης του Αλμπίν Κούρτι, λόγω της απόλυσης του υπουργού Εσωτερικών και αντιπρόεδρου της LDK Αγκίμ Βέλιου, αλλά και λόγω της διατάραξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ ως συνέπεια της μη κατάργησης των φόρων, για τα σερβικά προϊόντα. Αμέσως, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση, ο Ραμούς Χαραντινάι που συναντήθηκε με τον Ίσα Μουσταφά, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να ακολουθήσει και ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Αλμπίν Κούρτι, έδωσε συνέντευξη Τύπου αργά χθες το βράδυ και είπε ότι η LDK γνώριζε την πρόθεση απομάκρυνσης του υπουργού Εσωτερικών. Για την πτώση της κυβέρνησης, απαιτούνται 61 ψήφοι. Εάν αυτό συμβεί τότε οι επιλογές του Προέδρου Θάτσι θα είναι είτε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη είτε νέες εκλογές, που σε καθεστώς κορωνοϊού είναι αδύνατες. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Κοσσυφοπεδίου, (ICRC), ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε το 21ο κρούσμα του θανατηφόρου κορωνοϊού. Πρόκειται για 46χρονο άνδρας από το Λίπιανιν, που επέστρεψε από τη Γερμανία στις 11 Μαρτίου. Επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα φορέα κορωνοϊού στο Κοσσυφοπέδιο, 21 άτομα μολύνθηκαν - Ο υπουργός Υποδομών και Περιβάλλοντος του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις διπλωματικές αποστολές, συνολικά 834 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που βρίσκονται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο ζήτησαν να επιστρέψουν. 

ΣΚΟΠΙΑ. Απογοήτευση προκάλεσε η αναβολή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι αρνείται να συγκαλέσει την «βουλή των Λαζάρων» για να επικυρώσει την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης και να προκηρύξει τις νεες εκλογές διότι, « οι βουλευτές δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο επειδή επέστρεψαν την εντολή τους και δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν αποφάσεις εξ ονόματος των πολιτών». Ωστόσο οι διαφωνούντες τονίζουν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2016 αναφέρει σαφώς ότι η εντολή των βουλευτών συνεχίζεται μόνο σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης ή στρατιωτικού νόμου, και ότι δεν θα γίνουν εκλογές στις 12 Απριλίου, όχι επειδή τα κόμματα το συμφώνησαν. αλλά επειδή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Απριλίου, Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα, Ανάμεσα τους ένα 4χρονο κορίτσι από το Στιπ που μολύνθηκε στο νηπιαγωγείο που πήγαινε στην Αγγλία. Η οικογένεια επέστρεψε στη Βόρεια στις 14 Μαρτίου . Η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο υπουργός Υγείας Βένκο Φιλίπσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα ιδρυθούν «σημεία δοκιμών» εντός του Κέντρου Υγείας των Σκοπίων για να τα προσεγγίζουν περισσότεροι πολίτες, Ο πρωθυπουργός Όλιβερ Σπασόφσκι ανακοίνωσε ότι θα μεταφέροντα βιαίως σε κέντρα καραντίνας όσοι δεν συμμορφώνεται με την απομόνωση στο σπίτι. 5800 εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων της «Kromberg-Schubert», που σταμάτησε την παραγωγή τέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Μπόμπαν Μουγκόζα. ανακοίνωσε πέντε ακόμα κρούσματα κορωνοϊού. Τα τρία από αυτά συνδέονται με το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε. Μέχρι στιγμής το σύνολο των κρουσμάτων ανέβηκε στα 13 άτομα. Σε απομόνωση 14 ημερών βρίσκεται 4.369 άτομα. Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δεν εξετάζει ακόμα το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του ιού. και προέτρεψε τον πληθυσμό να παραμείνει στα σπίτια του και ανέφερε ότι όσοι δεν ακολουθούν τις εντολές και τις συστάσεις θα τιμωρηθούν. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την αναβολή αποπληρωμής δανείων από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς τόκους υπερημερίας και τον ετεροχρονισμό της καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε με διάγγελμα του ότι «η Σερβία κλείνει εντελώς τα σύνορα της».Παρά το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων για επιβατική κίνηση, η Σερβία θα δέχεται για νοσηλεία ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στην οποία θα εξάγει όσο αλεύρι χρειάζεται. Μέχρι τις 18:00 χθες, επιβεβαιώθηκαν έξι νέα κρούσματα λοιμώξεων από κορωνοϊό στη Σερβία ανεβάζοντας συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 103. Άνοιξε κοντά στα σερβικά σύνορα με την Κροατία το στρατόπεδο «Μόροβιτς» που θα λειτουργήσει ως «Κέντρο Υποδοχής και πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και θα έχει δυναμικότητα 500 κλινών. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας εντοπίζει τους Σέρβους φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό για να τους βοηθήσει αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα λόγω της πανδημίας και της διακοπής των επικοινωνιών.

 ΤΙΡΑΝΑ. Με διάγγελμα προς τον αλβανικό λαό που απηύθυνε χθες στις 19:00 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε το οικονομικό σχέδιο 7-σημείων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μοναστιρλίου, υπέγραψε απόφαση για την παράταση του κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Αλβανία μέχρι τις 3 Απριλίου. Η διευθύντρια του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας, Αλμπάνα Φίτσο δήλωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, ελέγχθηκαν 32 δείγματα και επιβεβαιώθηκαν 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού , μεταξύ των οποίων 3 Ιταλοί κάτοικοι Αλβανίας, ένας 80χρονος και ένας 42χρονος από τη Καβάγια. Συνολικά έχουν γίνει 697 τεστ και επιβεβαιώθηκαν 64 κρούσματα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ‘Αλεν Σέρανιτς της Ρεπούμπλικα Σερπσκα ανακοίνωσε ότι από τα 50 δείγματα που ελέγχθηκαν χθες στο Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο τα 16 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊοό. Η υπουργός Οικονομικών Ζόρα Βίντοβιτς δήλωσε σήμερα ότι όλες οι υποχρεώσεις από τον προϋπολογισμό θα καταβάλλονται τακτικά μέχρι το τέλος του έτους. Η Υπουργός Διοίκησης Λέιλα Ρέσιτς ανακοίνωσε ότι οι Επιθεωρητές έλεγξαν 2.888 άτομα που έχουν τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι και διαπίστωσαν ότι 25 δεν συμμορφώνονται και γι 'αυτό τους επιβλήθηκε πρόστιμο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 20 δολαρίων για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Γραφείο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Οι επιθεωρητές υγιεινής της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας έχουν εκδώσει στις συνοριακές διαβάσεις 8.431 παραγγελίες για 14ήμερη απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. 19 νέα κρούσματα κορωνοϊού, επιβεβαιώθηκαν στη Ρουμανία την Πέμπτη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 277. Από αυτούς 25 ασθενείς έχουν αναρρώσει και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Άλλα 3.822 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ πάνω από 33.700 βρίσκονται περιορισμένοι στο σπίτι υπό ιατρική επίβλεψη. Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις χαιρέτισε την επικύρωση από το Κοινοβούλιο του προεδρικού διατάγματος για την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Ρουμανία για 30 ημέρες.Ο πρωθυπουργός Λούντοβιτς Όρμπαν ανακοίνωσε αυστηρότερες ποινές για όσους κάνουν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τη νόσο του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πάρουν δάνεια, και να καλύψουν το 75% των παροχών που καταβάλλουν οι εργοδότες στο προσωπικό . 
ΣΟΦΙΑ. Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βουλγαρία έφρασαν τα 107. Τα 11 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν είναι 2 στο Σμόλιαν, 2 στη Φιλιππούπολη και 7 στη Σόφια. Ανάμεσά τους είναι και παιδί ηλικίας 8 χρονών χωρίς συμπτώματα. Το παιδί έχει μολυνθεί από τον πατέρα του. Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις δειγμάτων που λήφθηκαν από πρόσωπα που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς και τα δείγματά τους είναι αρνητικά, αλλά μετά από 2-3 ημέρες εμφανίζονται συμπτώματα και τα δείγματα είναι ήδη θετικά. Γι’ αυτό ο επικεφαλής του Εθνικού Επιχειρησιακού Αρχηγείου , ο στρατηγός καθ. Βεντσισλάβ Μουταφτσίισκι κάλεσε τα εν λόγω πρόσωπα να μην ελέγχονται αμέσως, αλλά να αυτοαπομονωθούν και να περιμένουν.. Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πακέτο ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης . Ο σκοπός είναι διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τους περιορισμούς για τους πολίτες και τις εταιρείες. Το πιο βασικό είναι η αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση και βρίσκεται σε ετοιμότητα για ενδεχόμενα επιπρόσθετα μέτρα. Η Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τους βουλευτές και τη κυβέρνηση να απέχουν από καταστρεπτικές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου