Φεβρουαρίου 05, 2020

Βουλγαρία: Η θεσμική κρίση στο Κοινοβούλιο

Η ΚΟ του ΓΚΕΡΜΠ δήλωσε στην Βουλή ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει την εξουσία να άρει την εμπιστοσύνη και ότι μόνο η Βουλή και οι ψηφοφόροι το έχουν. 
Οι Ηνωμένοι Πατριώτες δήλωσαν ότι «δεν είναι καλό όταν ένα άτομο που ενσαρκώνει την ενότητα ενός έθνους να ξεκινά έναν πόλεμο και κάλεσε σε διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων». Η ΚΟ του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών αμφισβήτησε την απόφαση του Προέδρου διότι ότι ο Πρόεδρος δεν δίνει ούτε αίρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, αλλά σημείωσε ότι ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να έχει άποψη. Η ΚΟ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι πλήρως αλληλέγγυα με τον πρόεδρο. 
Η προέδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα, είπε ότι τα ίδια θέματα που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος ήταν στο επίκεντρο της πρότασης Μομφής που απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, και κάλεσε όσους αναζητούν την Αλλαγή, να ενωθούν. 
Ο υπουργός Αμύνης της Βουλγαρίας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοβ, προπάθησε να υπερασπιστεί τις Ένοπλες Δυνάμεις λέγοντας «δεν θα επιτρέψω ως το τέλος της θητείας μου, να ανακατεύουν την πολιτική με την δράση του στρατού». 
Η δήλωση του υπουργού Αμύνης έγινε ως αντίδραση στην δημοσίευση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του νυν διοικητή της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχου Τσάνκο Στόικοβ, στις οποίες συζητιούνται ενέργειες κατά ελέγχου της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Διαφθοράς, που αφορούσαν τον Πρόεδρο Ράντεφ. Οι εφημερίδες λένε ότι «Ο ψυχρός πόλεμος Ράντεφ-Μπορίσοφ έχει γίνει καυτός» και παραδέχονται ότι ο Πρόεδρος τέθηκε επικεφαλής της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αλλοι Γράφουν ότι ο Ράνεφ «εξασφάλησε» δεύτερη προεδρική θητεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου