Φεβρουαρίου 19, 2020

Η 19η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

356 .Ο υιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου , Κωνστάντιος Β εξέδωσε διάταγμα για να κλείσουν όλοι οι ειδωλολατρικοί ναοί στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 



842. Στην Κωνσταντινούπολη ο Πατριάρχης Μεθόδιος συνεκάλεσε τοπική Σύνοδο η οποία και αναθεμάτισε τους εικονομάχους και αποφάσισε την αναστήλωση των εικόνων.

1416. Ο βασιλιάς της Βοημίας, Ουγγαρίας και Γερμανίας Σιγισμούνδος του Λουξεμβούργου αναβίβασε την κομητεία της Σαβοΐας σε δουκάτο, και τον Αμεδαίο Η σε Δούκα.

1594.Ο βασιλιάς της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας Σιγισμούνδος Γ΄ από τον Οίκο των Βάσα στέφτηκε βασιλιάς της Σουηδίας στον καθεδρικό ναό της Ουψάλα. Ο Τσάρος Φιόντορ Α΄ Ιωάννοβιτς , (ο Κωδωνοκρούστης), υπέγραψε υο Ουάζιο για την ιδρυση της πόλης του Σουργκούτ.

1674 .Η Αγγλία και η Ολλανδία υπέγραψαν τη δεύτερη συνθήκη του Ουέστμινστερ με την οποία έληξε ο Τρίτος Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμος.
Η συμφωνία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, και την παράδοση της ολλανδικής αποικίας του Νέου Άμστερνταμ στους Άγγλους, που μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη.

1726. Στη Ρωσία με Ουκάζιο της αυτοκράτειρας Αικατερίνης συγκροτήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο του θρόνου .

1774. Mετά από ένα μήνα πολιορκίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις παραδόθηκαν οι οπαδοί Πουγκατσιόφ που είχαν καταλάβει το κάστρο Τσελιάμπα (Челяба) στα Ουράλια.

1793. Στις 8/19 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε το Ουκάζιο της Μεγάλης Αικατερίνης που διέκοπτε όλες τις σχέσεις με την επαναστατική Γαλλία, μεταξύ άλλων, και απαγόρευε την εισαγωγή στη Ρωσία βιβλίων και εφημερίδων από τη Γαλλία.

1797. Ο Πάπας Πίο ΣΤ, υπέγραψε με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη την ειρήνη του Τολεντίνο σύμφωνα με την οποία ο Πάπας αποδέχτηκε την προσάρτηση της Αβινιόν στους Γάλλους την απώλεια της Μπολόνια, της Εμίλια-Ρομάνια και της Φεράρα και κατέβαλε χρηματική αποζημείωση .Την ειρήνη συνυπέγραψε 
ο βασιλιάς της Νάπολης.

1800. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύχτηκε ως πρώτος Ύπατος της Γαλλίας.

1807 . Μοίρα του βρετανικού στόλου βρετανικό πέρασε μέσα από τα Δαρδανέλια και εμφανίστηκε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη .

1861. Ο Τσάρος Αλέξανδρος β ' κατάργησε τη δουλοπαροικία στη Ρωσία. 


1878 . Επαναστατικό σώμα από 500 άνδρες, υπό τον Λοχαγό (ΠΖ) Κοσμά Δουμπιώτη και τους οπλαρχηγούς Βαγγέλη Χοστέβα και Παναγιώτη Καλογήρου, αποβιβάστηκε  στην παραλία του Λιτοχώρου. Στις 19 Φεβρουαρίου / 3 Μαρτίου υπογράφηκε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου .

1886 . Στις 19 Φεβρουαρίου /3 Μαρτίου υπογράφηκε η συνθήκη του Βουκουρεστίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Σερβίας για τη λήξη του Σερβο-βουλγαρικού πόλεμου του 1885.

1915. Άρχισε η Μάχη της Καλλίπολης, με τον βομβαρδισμό από το συμμαχικό στόλο των οθωμανικών οχυρώσεων.

1918 .Η Σοβιετική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την ιδιωτική ιδιοκτησία της γης, του νερού και των φυσικών πόρων.

1919. Στο Μόναχο, κατεστάλη το πραξικόπημα εναντίον του Κουρτ Άισνερ.

1922 . Στο Ζάγκρεμπ κυκλοφόρησε το πρώτο φύλο της εφημερίδας «Μπόρμπα», του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας.


1924 . Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αφόρισε τον ιδρυτής της τουρκικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Παπα Ευθύμ (Καραχισαρίδη). Στην Περσία ανατράπηκε ο Σάχης Αχμάντ.

1936. Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου, Στελιος Σκλάβαινας, συνυπέγραφαν το μυστικό σύμφωνο συνεργασίας των Κομμουνιστών με τους Φιλελευθέρους. Ο Σοφούλης, υποσχέθηκε να καταργήσει το Ιδιώνυμο, την Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας, και να αμνηστεύσει ηγετικά στελέχη του Κ.Κ.Ε.Στην Ισπανία ο Μανουέλ Αθάνια σχημάτισε την πρώτη κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου.

1941. Στο Τεπελένι , η  «σιδηρά» 2α  Μεραρχία, με διοικητή τον  υποστράτηγο. Γεώργιο Λάβδα,  παρά την πείσμονα αντίσταση των  Ιταλών, ολοκλήρωσε την κατάληψη του χωριού Πεστάν,  δια του  34ου Σύνταγματος  Πεζικού , που είχε διοικητή  τον  Αλέξανδρο Τσιγγούνη.  Παραδόθηκαν περισσότεροι  από 300 Ιταλοί συμπεριλαμβανομένων 18 αξιωματικών.


1943. Στις 6.30 το πρωί άρχισε η επίθεση του Ρόμελ στο πέρασμα Κάσεριν με ένα τάγμα αναγνώρισης που προσπάθησε να κινηθεί μέσω του περάσματος και να καταλάβει τις εξόδους προς το πέρασμα Tσέμπκο.


1944 . Στο χωριό Μυρόφυλλο Τρικάλων, άρχισε  η συνάντηση των αντιπροσώπων των ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ με  την παρουσία μελών της συμμαχικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα, καθώς και της ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης του Καΐρου. Εκ μέρους του ΕΛΑΣ συμμετείχε τριμελής επιτροπή που συγκροτούσαν οι Στέφανος Σαράφης, Πέτρος Ρούσσος, και 
ο Μπάμπης Κλάρας. Την τριμελή αντιπροσωπεία του ΕΔΕΣ αποτελούσαν
 ο Κομνηνός Πυρομάγλου, ο αντισυνταγματάρχης ιππικού Πέτρος Νικολόπουλος και ο υπολοχαγός Νίκος Βεργέτης . Εκ μέρους της ΕΚΚΑ συμμετείχαν ο Δημήτριος Ψαρρός και ο Γεώργιος Καρτάλης. Και τέλος, ο Αμερικανός ταγματάρχης Ουάινς, ως εκπρόσωπος του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ) και ο Άγγλος συνταγματάρχης Κρίστοφερ Γουντχάους ως εκπρόσωπος τόσο του ΣΜΑ όσο και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

1945 . Άρχισε η απόβαση 30.000 Αμερικανών πεζοναυτών στην Ίβο Τζίμα.


1947. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εισηγήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1947 στον Υπουργό Στρατιωτικών Γεώργιο Στράτο τη Δημιουργία αναμορφωτικού στρατοπέδου στην Μακρόνησο, για τους αριστερίζοντες στρατιωτες και τους υπόπτους αριστερισμού.


1954. Με διάταγμα του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ που δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου, 1954, η Κριμαία μεταφέρθηκε διοικητικά  από τη ρωσική ΣΟΣΔ στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας. Στο σχετικό διάταγμα αναφέρθηκε ότι η μεταβίβαση έγινε εξαιτίας «στενών γεωγραφικών, οικονομικών και πολιτισμικών δεσμών με την ουκρανική σοβιετική δημοκρατία».


1956. Έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες ψήφισαν και οι γυναίκες. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συνασπίστηκαν 7 κόμματα στην Δημοκρατική Ένωση, για να αντιμετωπίσουν την ΕΡΕ που είχε ιδρύσει το 1955 ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά τα αστικά δέχτηκαν να συμμαχήσουν με την ΕΔΑ. Έλαβαν Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση Κωνσταντίνος -Γ. Καραμανλής 1,594,112 ψήφους και ποσοστό 47,38 και η Δημοκρατική Ένωσις -Γεώργιος Παπανδρέου 1,620,007 και 48,15%. Λόγω του συνδυασμού Αναλογικής και Πλειοψηφικού η ΕΡΕ εξέλεξε 165 βουλευτές και η Δημοκρατική Ενωσις 132.
1958 .Στη Λευκωσία, οι αποικιακές «δυνάμεις ασφαλείας» σκότωσαν τον   Ανδρέα Λοίζου 32 ετών από τη Λακατάμια.

1959 .Υπογράφηκε στο Λονδίνο, στο Λάνγκαστερ Χάουζ,  μεταξύ της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων η τελική συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου).

1962.Ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο του Καστελόριζου, πλην του δημάρχου, μετανάστευσε  στο εξωτερικό.

1969 . Αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από 24 άτομα που δρούσαν αντεθνικώς στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ήταν ο Τόνης Αμπατιέλος και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. με την κατηγορία.


1971. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναγνωρίσει το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την απόσυρση από τα κατεχόμενα εδάφη.

1974. Η Γενική Ασφάλεια Αθηνών συνέλαβε το κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

1976. Άρχισε ο τρίτος πόλεμος του μπακαλιάρου και η Ισλανδία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Βρετανία.

1977. Στο Βουκουρέστι υπογράφηκε η συμφωνία Γιουγκοσλαβίας-Ρουμανίας για τη κοινή χρήση του ποταμού Δούναβη και την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Ντιγιερνταπ 2.

1978 . Αιγυπτιακή επέμβας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και μάχη με την Εθνικη Φρουρά. Δεκαπέντε Aιγύπτιοι κομάντος και ένας υπάλληλος του αεροδρομίου νεκροί. 



1980.Στο Ιράν, ο Μπανί Σαντρ διορίστηκε αρχηγός των  ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

1985. Η πρώτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με υποψήφιο τον κ. Χρήστο Σαρτζετάκη.


1990. Έγινε  η πρώτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έλαβε 151 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωσαν «παρών». 

1991. Ο Μπόρις Γιέλτσιν απαίτησε την παραίτηση του Προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, υποστηρίζοντας ότι θυσίασε τις μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της προσωπικής του επιρροής. 


2001. Καταργήθηκε το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

2004. Στο Κόσσοβο, στο  Λίπιανιν δολοφονηθήκαν από ενεδρεύοντας Αλβανούς.

 ο Ζλάτομιρ Κόστιτς  27 ετών  και η Μίλιανα Μάρκοβιτς 24 ετών  από το χωριό Στάρο  Γκράτσκο.
2008. Η τιμή του πετρελαίου έκανε  ιστορικό ρεκόρ, καθώς έκλεισε για πρώτη φορά στη Νεα Υόρκη πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι (100,01 δολ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου