Ιανουαρίου 29, 2020

Επί τροχάδην

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Απέτυχε μια ακόμα συνάντηση Κούρτι-Μουσταφά .Ο Πρόεδρος του Κινήματος Αυτοδιάθεση, Αλμπίν Κούρτι συναντήθηκε και πάλι στο κτήριο της Συνέλευσης με τον αρχηγό της LDK Ίσα Μουσταφά, σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός. Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK), Αγκίμ Βέλιου, είχε δηλώσει πριν τη συνάντηση ότι το LDK δεν δέχεται τις προτάσεις της Αυτοδιάθεσης και θέλει τον πρόεδρο της Βουλής και πέντε υπουργεία και είχε τονίσει: «Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να τελειώσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είτε πρόκειται για θετικό ή αρνητικό». Ο πρόεδρος του LDK, Ίσα Μουσταφά, αποχωρώντας από το Κοινοβούλιο δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει σε ισορροπημένη συμφωνία και τόνισε οτι το κόμμα του είναι έτοιμο να υπογράψει τη συμφωνία, όταν η Αυτοδιάθεση αποδεχθεί την προσφορά της». Ο Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή και όχι μονομερής προσέγγιση και ότι στο τέλος θα επιτευχθεί συμφωνία. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ακόμα πέντε χιλιάδες πολίτες του Κοσσυφοπεδίου έχουν αποποιηθεί την ιθαγένεια. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η μισθοδοσία των (αργούντων) βουλευτών κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 180 χιλιάδες ευρώ το μήνα. 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κόσσοβο Ρίτσαρντ Γκρένελ δήλωσε ότι ανταλλαγή επιστολών προθέσεων για τη δημιουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ή λίγο αργότερα. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Εντι Ράμα έκανε δήλωση αποδοκιμασίας για το ρεπορτάζ της ιταλικής Ράι 3 για την χασισοπαραγωγή παραγωγή στην Αλβανία το οποίο ανέφερε ότι έχει αυξηθεί 12 φορές. Ο Αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση Πετρίτ Βασίλι, σχολίασε ότι «τα ναρκωτικά στην Αλβανία δεν καταπολεμούνται από την κυβέρνηση αλλά υποστηρίζονται από αυτήν» και ότι «τα ναρκωτικά κρατούν την Αλβανία μακριά από την ΕΕ, και διώχνουν τις ξένες επενδύσεις». 

ΔΥΡΡΑΧΙΟ. Μετά τους δύο σεισμούς των 5 Ρίχτερ που έπληξαν την Αλβανία χθες (στις 21.15 ο πρώτος), πολλοί κάτοικοι, ειδικά στο Δυρράχιο, βγήκαν στους δρόμους εμφανώς αναστατωμένοι. Το επίκεντρο των σεισμών ήταν και πάλι κοντά στο Δυρράχιο. 

ΤΙΡΑΝΑ. Οι διορισμένοι από την αμερικανική πρεσβεία «ψευδοβουλευτές» από την Ελληνική μειονότητα και την «μακεδονική» υπέβαλαν κοινό αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γκραμόζ Ρούτσι, και του ζήτησαν να καλέσει τον Έντι Ράμα στην Ολομέλειας και να εξηγήσει «γιατί καθυστερεί την έγκριση των κανονισμών για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας». 

ΤΣΕΤΙΝΙΕ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος παρέλαβε στην Τσετίνιε τα διαπιστευτήρια του νέου Σέρβου πρεσβευτή Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς, είπε ότι η Ποντγκόριτσα θεωρεί το Βελιγράδι ως τον σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο, με τον οποίο επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις και να επιτύχει μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική. Προηγουμένως ο Τζουκάνοβιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συγκεντρώσεις των πιστών έξω από τις Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία, ειναι ένα «τρελό κίνημα», που κάνει κατάχρηση των θρησκευτικών ελευθεριών προκειμένου να καταστραφεί το Μαυροβούνιο. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς έστειλε επιστολή προς τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο και τον κάλεσε σεδιάλογο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. 

ΤΣΕΤΙΝΙΕ. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος μετά τις επιθέσεις των οπαδών του καθεστώτος κάλεσε τους νέους, διατηρήσουν την ειρήνη στο Μαυροβούνιο, και την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει να ταπεινώνει τους πολίτες της και να ακούσει τη φωνή του Λαού. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το σερβικό Εθνικό Συμβούλιο στο Μαυροβούνιο ανακοίνωσε ότι, λόγω των πολυάριθμων περιπτώσεων διακρίσεων και επιθέσεων, θα παρέχει δωρεάν νομική προστασία και επαγγελματική εκπροσώπηση για τους Σέρβους πολίτες στο Μαυροβούνιο μέσω συμβεβλημένων δικηγορικών γραφείων. ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP) κάλεσε τον Μίλο Τζουκάνοβιτς να παραιτηθεί, διότι « αυτή είναι η μόνη λύση τόσο για αυτόν όσο και για το κράτος». Το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) δήλωσε ότι ο Τζουκάνοβιτς κάνει μια μάταιη λέει ότι απόπειρα κινητοποίησης και ομογενοποίησης των ψηφοφόρων των Σοσιαλ-ληστών.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις εκτός από την Πρωτεύουσα θα αναπτυχθούν στη Μπιέλο Πόλιε, τη Μπεράνε και την Πλιέβλια.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά τη βεβήλωση της σέρβικης σημαίας κατά την υποδοχή της εθνικής υδατοσφαίρισης του Μαυροβουνίου από τους «εθνικιστές» του Τζουκάνοβιτς και τον ξυλοδαρμό ενός νεαρού Σέρβου έγινε έκτακτη συνεδρίαση της σέρβικης κυβέρνησης Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Ποντγκόριτσα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, είπε ότι «η σερβική κρατική ηγεσία διαπίστωσε με ανησυχία ότι «η βία θα προκαλέσει βία», και ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία στηρίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο και ότι το Βελιγράδι θα αντιδράσει με «αντίμετρα» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των Σέρβων . Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διασποράς και τους Σέρβους στην τέως Γιουγκοσλαβία , Μίοντραγκ Λίντα, κάλεσε την ΕΕ να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο καθεστώς του Μαυροβούνιου και τον Μίλο Τζουκάνοβιτς για να σταματήσει τις συστηματικές διακρίσεις εις βάρος του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο, και να εγκαταλείψει την προσπάθεια κατάσχεσης των εκκλησιών και των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η διεθνής οργάνωση για τη μετανάστευση, (IOM) ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει για δύο μήνες τη χρηματοδότηση της στέγασης και της διατροφής για τους αστυνομικούς του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, οι οποίοι έχουν διατεθεί για να βοηθήσουν τη συνοριακή αστυνομία στον συνοριακό έλεγχο. 

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με έρευνα της «Trend Agency», η οποία διεξήχθη από τις 7 έως τις 15 Νοεμβρίου 2019, αλλά και δημοσιεύτηκε χθες , το 50% των 1008 ερωτηθέντων δεν θέλει την υιοθέτηση του ευρώ ως επίσημου νομίσματος αντί για το λεβ, ενώ μόνο το 19% τάσσεται υπέρ και το υπόλοιπο 31% «δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει». Από τους ψηφοφόρους του Μπορίσοφ το 39% είναι κατά και το 36% υπέρ, ενώ στους Σοσιαλιστές το 70% των ψηφοφόρων τους είναι κατά και μόνο το 8% υπέρ. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η αντιπαράθεση για τον νόμο περί εισαγγελίας συνεχίζεται, καθώς και οι επιθέσεις των Σοσιαλιστών κατά του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών. 
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ενέκρινε 209, 5 εκ Ντέναρ για συντήρηση πολιτιστικών μνημείων, καθώς και τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου