Ιανουαρίου 08, 2020

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ , ως σοσιαλιστής συγχαίρει συνεχάρη τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος κατάφερε χθες να σχηματίσει κυβέρνηση και δήλωσε ότι ελπίζει στην ταχεία κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο Ζάεφ καταδίκασε και τις επιθέσεις του ΕΜΕΟ, εναντίον της υπηρεσιακής Υπουργού Εμπορίου Ραχήλ Μιζράχι, η οποία προέρχεται από την εβραϊκή κοινότητα και τις χαρακτήρισε αντισημιτικές. Τα νομίσματα στο Χριστουγεννιάτικο ψωμί έπεσαν στα μεν γραφεί της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης στην κυρία Ζάεφ ενώ στο ΕΜΕΟ στην κ. Μιτσκόσκι. Στην Προεδρία τυχερός ήταν ο Πεντάροφσκι. Ο Επίσκοπος ΟΥΤΜΠΑ Πέταρ που ευλόγησε το14ο χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Πρίλεπ, το οποίο συγκέντρωσε 500 παιδιά από όλη την Βόρεια από διαφορετικές εθνικές ομάδες και θρησκείες, είπε ότι περιμένει το 202ο να φέρει νέα για την αυτοκεφαλία και ζήτησε την εισαγωγή του μαθήματος των θρησκευτικών στην εκπαίδευση. Ένας Αλβανός στο Τέτοβο ονόμασε τον υιό του «Ουτσεκά». 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο υπουργός ανασυγκρότησης, Αρμπέν Αχμέτα, ανακοίνωσε ότι στη συνοικία Βακάρ των Τιράνων 22 οικογένειες των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές από το σεισμό θα μετακομίσουν σε λυόμενες ξύλινες μονοκατοικίες που πρόκειται να τοποθετηθούν σε λίγες ημέρες. Στο Βακάρ θα κατασκευαστεί σχολείο δίπλα στο υπάρχον. Στη νέα συνοικία προβλέπεται να κατασκευαστούν 50 μονοκατοικίες. Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται ο ιός της γρίπης και η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Oγκέρτα Μαναστιρλίου, διαβεβαίωσε ότι θα παρέχεται ιατρική στήριξη σε 24ωρη βάση σε τρία Kέντρα Yγείας στα Τίρανα, με εξειδικευμένους παιδίατρους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το προηγούμενο έτος, τα εμβάσματα των αποδήμων Αλβανών έφθασαν σε υψος ρεκόρ ξερνώντας τα 1.250.000.000 ευρώ. 
Η Κοινότητα των Σέρβων και Μαυροβουνίων στην Αλβανία, ζήτησαν να διδάσκεται η μητρική τους γλώσσα στη Σκόδρα και να καθιερωθεί η 7 Ιανουαρίου ως αργία για τον εορτασμό της μεγάλης Ορθόδοξης εορτής των Χριστουγέννων. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι συνελήφθη η επικεφαλής μιας σιιτικής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή με αναρτήσεις στο διαδίκτυο ζητούσε εκδίκηση για τη δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού Κασσέμ Σουλεϊμάνι. Ο Αλμπίν Κούρτι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι κατά τη χθεσινή εξάλεπτη συνάντηση τους δεν ανέφερε καμία σαρανταοκτάωρη προθεσμία.

 ΣΟΦΙΑ. Ο Μπορίσοφ, βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία και μαζί με τους Προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα κάνουν τα εγκαίνια του αγωγού «τουρκικό ρεύμα». Ο υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, συνέχισε το ζήτημα με την βουλγαρική μειονότητα στο Δημήτροβκραντ της Σερβίας και είπε στην τηλεόραση ότι «μέρος της ηγεσίας της μειονότητας είναι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα με το Βελιγράδι και δεν είναι τόσο δραστήριοι όσο θέλει ο πληθυσμός» και τόνισε ότι «για πάνω από 100 χρόνια, η Βουλγαρία είναι το φόβητρο της Σερβίας». Εκπρόσωποι των οργανώσεων από τον κλάδο των Μεταφορών ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, Πέτια Αμπράμοβα, για τα άδικα διόδια. Όπως ανακοίνωσαν από τις 13 Ιανουαρίου θα σταματήσουν σε όλη την χώρα τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων και των φορτηγών μεταφορών και δεν θα τροφοδοτούνται οι αλυσίδες σουπερμάρκετ. Οι μεταφορικές εταιρίες ζήτησαν επίσης οι παράνομες μεταφορές να διώκονται ποινικά. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρωθυπουργός Λουδοβίκος Ορμπάν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ο Όρμπαν παραδέχθηκε ότι η διαδικασία είναι δύσκολη, και ότι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν από την παρέλευση τουλάχιστον 120 ημέρες. Σύμφωνα με τις δημοσκόπησες οι «Φιλελεύθεροι» (PNL) κερδίζουν το 45% στην πρόθεση ψήφου , έναντι 39% το Νοέμβριο. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι δεύτεροι με 18,5%, ενώ το Νοέμβριο, τους έδιναν 21,3%. Η USR βρίσκεται επίσης σε παρακμή με 11,5% έναντι 12,6% το Νοέμβριο. Μεταξύ των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, μόνο η Προ Ρουμανία (6,4%) και η Ένωση των Ούγγρων UDMR (5%) θα περνούσαν το κατώφλι για να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Η ALDE του κ. Τσαριτσεάνου θα αποτύχει να μπει στο Κοινοβούλιο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η στατιστική υπηρεσία της οποίας οι μουσουλμάνοι και οι καθολικοί υπάλληλοι εργάστηκαν κανονικά, ανακοίνωσε ότι τους πρώτους 11 μήνες του 2019 1.544.452 τουρίστες επισκέφθηκαν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και ήσαν κατά 12% περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το πρακτορείο «ΜΠΕΤΑ» μετέδωσε από το Λονδίνο τη συνέχεια τον απορρήτων εγγράφων του «Φόρειν Οφφις» που αποχαρακτηρίστηκαν σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 1995 και ο τότε Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αρνήθηκε την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.O Πρόεδρος της Ένωσης των τραπεζών Μλάντεν Ραμπρένοβιτς δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ελαφρώς, ότι, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η πλειοψηφία των τραπεζών το 2019 θα είναι κερδοφόρα, και απέρριψε το επιχείρημα ότι είναι «υπερβολικός» ο αριθμός των τραπεζών στο Μαυροβούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου