Ιανουαρίου 07, 2020

Επί τροχάδην

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι Σέρβοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Στο Μαυροβούνιο ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ενώπιων χιλιάδων πιστών σύμφωνα με το παραδοσιακό σερβικό έθιμο έκαψε τον κορμό της οξιάς στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Όμποντ Τσερνόγιεβιτς.  Η Μητρόπολη, ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι λιτανείες σε όλες τις ενορίες του Μαυροβουνίου θα γίνονται κάθε Πέμπτη και Κυριακή. 
Οι νομικοί της Μητρόπολης θα καταθέσουν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο Το καθεστώς συνέλαβε για διασπορά ψευδών ειδήσεων την αρχισυντάκτρια της διαδικτυακής πύλης «FOS» που αποκάλυψε τις επαφές του καθεστώτος με την Πρίστινα για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης οι δυνάμεις της ROSU από το Κόσσοβο για την κατασταλούν οι αντιδράσεις των Σέρβων. Έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας για να προμαντεύσει τους (άθεους) «πιστούς» της «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας» των μυστικών υπηρεσιών του Τίτο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο κορμός της οξιάς κάηκε έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι παρουσία του Παναγιότατου Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου. Δίπλα του ήταν ο Μίλοραντ Ντόντικ, και η ηγεσία του Σερβικού στρατού. Ο Πατριάρχης της Σερβίας είπε ότι δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα καθώς είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μιλούν την ίδια γλώσσα και μοιράζονται ό,τι είναι πολύτιμο για αυτούς. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι θα ψαλλέι στις 8 Ιανουαρίου δέηση για την υποστήριξη του Σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο, και στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσαν ότι εκείνοι που βομβάρδισαν τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, και στη συνέχεια τη Σερβία, γνώριζαν ότι η κατάληψη της Σρεμπρένιτσα δεν ήταν στις προθέσεις των Σέρβων , αλλά παρ ' όλα αυτά ζήτησαν από τον ΟΗΕ να κατηγορήσει τους Σέρβους ότι οργάνωσαν γενοκτονία, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Αμύνης Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος είπε ακόμα ότι η Σερβία θα πρέπει να επανεξετάσει την ευρωπαϊκή πορεία της, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει διαρκώς τις πολιτικές της σχετικά με τη διεύρυνσή . 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Χαραντινάι εξακολουθεί να πηγαίνει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι κάλεσε τον ηγέτη του κινήματος για την «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι, να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση «το συντομότερο δυνατόν», και του έδωσε 48 ώρες για να ανακοινώσει το όνομα ενός υποψηφίου πρωθυπουργού, πριν αναλάβει περαιτέρω συνταγματική και νομική δράση, «ως Πρόεδρος της χώρας», και «ασκήσει τη συνταγματική και νομική του εξουσία». Ο Κούρτι έδωσε τα ονόματα πέντε υπουργών του και ως υπουργό εξωτερικών ονόμασε τον Μπλερίμ Ρέκα που ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις Εκλογές της Βόρειας. Ο αστυνομικός διοικητής της Τζακοβίτσα απαγόρευσε στους εκτοπισμένους Σέρβους να επισκεφτούν το Σερβικό Μοναστήρι για τα Χριστούγεννα. 

ΣΚΟΠΙΑ. Οι πρώτες ημέρες της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Όλιβερ Σπασόφσκι είναι «πολύ δύσκολες». Ο υπηρεσιακός υπουργών Εσωτερικών Νάκε Σούλεφ που διορίστηκε από το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ σε συνέντευξη του στην «Alpha TV», είπε ότι «κορυφαία στελέχη της αστυνομίας συνδέονται άμεσα με εγκληματικές δομές» και είπε ότι «υπάρχει τιμολόγιο για το θάψιμο ποινικών υποθέσεων σε ένα συρτάρι, και καταστροφή στοιχείων». Από το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, έχει το δικαίωμα να κάνει 15 νέους διορισμούς σε τμήματα, και μονάδες, και όπως γνωρίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα .Τα ονόματα των αρχηγών στους τομείς των εσωτερικών των Σκοπίων, Βέλες, Μπίτολα, Στρούμιτσα, Στιπ και Οχρίδα θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς μέρες. Ο νέος υπουργός σχεδιάζει επίσης να διορίσει νέους αρχηγούς στους κλάδους για το οργανωμένο έγκλημα, τον εσωτερικό έλεγχο, τις ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, καθώς και στις αστυνομικές μονάδες επέμβασης και τις ειδικές Δυνάμεις. 

ΣΚΟΠΙΑ .Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Μεντούχ Θάτσι δήλωσε ότι είναι δυνατός ο συνασπισμός του κόμματός του με τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, υπό τον όρο ότι το «ΝΤΟΥΙ» δεν θα αποτελεί μέρος της νέας κυβέρνησης. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο αρχιεπίσκοπος ΟΥΤΜΠΑ (και περιχώρων) Στέφαν, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του δήλωσε ότι οι πιστοί στη Βόρεια θα πρέπει να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, τόσο τη χριστιανική όσο και την εθνική, μακεδονική. Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης , Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε υπερήφανος που στη θητεία του υπογράφηκε η Συμφωνία των Ψαράδων. 

ΣΚΟΠΙΑ. Το πρώτο παγοδρόμιο άνοιξε στο Γκόστιβαρ και αποτελεί μέρος ενός σχεδίου του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης , που θα δημιουργήσει επτά πίστες πατινάζ σε όλη τη χώρα. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο ιερέας στους Δρυμάδες παπα- Ευθύμιος, ανακοίνωσε ότι εργάτες μιας ολιγαρχικής εταιρείας που δουλεύουν στους Δρυμάδες, «με τα χρήματα των Αλβανών φορολογουμένων», κατέστρεψαν την ημέρα των Θεοφανείων, τον καθεδρικό ναός της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα και κατηγόρησε το αλβανικό καθεστώς και την κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε από την Ορθόδοξη Εκκλησία σε πόλεις της Αλβανίας και πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα, στα ποτάμια αλλά και σε σιντριβάνια. Ο Ράμα ανακοίνωσε ότι η νέα σύνοδος του «Κοινοβουλίου» θα αρχίσεις τις 20 Ιανουαρίου.

ΣΟΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοβ, συζήτησε με την πρέσβη των ΗΠΑ στην Σόφια, Χέρο Μουσταφά, την επικείμενη Συνεδρίαση της Επιτροπή Στρατηγικού Διαλόγου Βουλγαρία – ΗΠΑ. Στις 8 Ιανουαρίου στην Σόφια θα καταφθάσει αντιπροσωπεία των ΗΠΑ της οποίας θα ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ντέηβιντ Χέηλ. Η πρέσβης των ΗΠΑ παρουσίασε στον πρωθυπουργό την ομοσπονδιακή εισαγγελέα Τζέσικα Κιμ, που είναι αποσπασμένη στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως νομική σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία και είναι ειδική απεσταλμένη του αμερικανού Προέδρου για θέματα που αφορούν στην δικαιοσύνη και στην καταπολέμηση της διαφθοράς του ξεπλύματος χρημάτων και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις σε διεφθαρμένους βούλγαρους αξιωματούχους και τις οικογένειές τους, με στόχο να βοηθήσουν τη Βουλγαρία να ενισχύσει τη δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία, δήλωσε η αμερικανίδα πρέσβης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου