ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Χθες ήταν ημέρα λιτανειών. Ο Μητροπολίτης του Μαυροβούνιου Αμφιλόχιος χοροστάτησε στην λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Σάββα του Τίβατ, όπου δήλωσε ότι , «εάν η κυβέρνηση είναι του λαού όπως ισχυρίζεται ότι είναι, τότε θα ακούσει τη φωνή του λαού και θα καταργήσει αυτόν τον αθεϊστικό , παράνομο και αντιεκκλησιαστικό νομοθέτημα που επέβαλαν στο Μαυροβούνιο για πρώτη φορά στην ιστορία του» .
Ο Μητροπολίτης προέβλεψε ότι αν η κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον νόμο θα πέσει».
Σε όλες τις ενορίες και τα μοναστήρια της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, ψάλθηκαν δεήσεις για να καταργηθεί ο ΝΑΤΟπαρτιζάνικος νόμος απαλλοτρίωσης της εκκλησιαστικής περιουσίας και στην συνέχεια με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών έγινε λιτάνευση των Αγίων εικόνων.
Οι πιο εντυπωσιακές, από συμμετοχή κόσμου εκτός του Τίβατ, ήσαν στο Μοναστήρι «Τζούρτζεβι Στούμποβι» της Μπεράνε και στην Ποντγκόριτσα, όπου επικεφαλής της Λιτανείας ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιλαρίων και ο ηγούμενος της Μονής Ντράγκανας από το Κόσσοβο και το Μετόχι .
Ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου Βλαντίμιρ Λεποσάβιτς δήλωσε ότι ο νόμος για την ελευθερία της θρησκείας που υιοθετήθηκε είναι κατάφορα αντισυνταγματικός και τόνισε ότι η Ορθόδοξη εκκλησία θα προσφύγει πρώτα στο Συνταγματικό Δικαστήριο , και αργότερα, αν χρειαστεί και εφόσον εξαντληθούν τα εγχώρια ένδικα μέσα, θα ακολουθήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο κ. Λεποσάβιτς είπε ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι απολύτως νόμιμη, νόμιμη, δημιουργήθηκε λόγω της πολιτικής διαφωνίας του Κράτους με τη δράση της και τόνισε ότι
ο νόμος είναι αντίθετος από εκατοντάδες κανονισμούς στο νομικό σύστημα του Μαυροβουνίου, και αποφάσεις δικαστηρίων που ρυθμίζουν το θέμα της ιδιοκτησίας.
Η εκκλησία δεν έχει αντίρρηση , αν κάποιος αμφισβητήσει κάτι από την ιδιοκτησία της, να κινήσει τη νόμιμη διαδικασία και να προσπαθήσει να το αποδείξει στο δικαστήριο»,είπε.
Στο Βελιγράδι ο ιστορικός Μίλος Κόβιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι πρέπει να εγείρει το ζήτημα της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σερβικής Ορθόδοξης εκκλησίας και του Σέρβικού λαού στο Μαυροβούνιο και στον ΟΑΣΕ και καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου