Ιανουαρίου 27, 2020

Επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Όλο το Μαυροβούνιο αντηχούσε χθες τα συνθήματα «Μίλο Κλέφτη», και «δεν δίνουμε τους Αγίους».«Milo, lopove». «Ne damo svetinje». Λιτανείες με τη συμμέτοχη χιλιάδων πιστών παρά τη βροχή έγιναν από την Ποντγκόριτσα, μέχρι και το ορεινό χωριό Σινιάγεβινα σε υψόμετρο 1850 μέτρων, όπου συμμετείχαν και οι 150 κάτοικοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της υιοθέτησης του νόμου κατά της Εκκλησίας.
 Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος στο κήρυγμα του είπε ότι «οι Λιτανείες είναι ακομμάτιστες» και τόνισε, «αν υποφέρουμε, υποφέρουμε για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, όχι το μίσος». Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου επεσήμανε ότι η εκκλησία είτε ειναι σερβική, είτε Ρωσική, είτε Ελληνική, πρέπει να έχει μια κανονική κληρονομιά , όπως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για οκτώ αιώνες και ότι μια ομάδα των ανθρώπων δεν μπορεί να δημιουργήσει εκκλησία, γιατί έτσι δημιουργείται ένα κόμμα. Ο δικηγόρος της Μητροπόλεως του Μαυροβουνίου απάντησε στην κυβέρνηση ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος της Σερβίας δεν είναι επισκέπτης αλλά οικοδεσπότης στο Μαυροβούνιο. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το Σάββατο η αστυνομία του Τζουκάνοβιτς έριξε δακρυγόνα στην γειτονιά της Ποντγκόριτσα Ζλάτιτσα για να διαλύσει τα παιδιά που είχαν ζωγραφίσει σε έναν τοίχο, τη σερβική σημαία. Η αστυνομία εξέδωσε διαταγή στο πλήθος να διασκορπίσει, και οι πολίτες σχημάτισαν «ένα ζωντανό τοίχος» γύρω από τις τοιχογραφίες. Αρκετοί νεαροί τραυματίστηκαν υπήρξαν συλλήψεις. 
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος καταδίκασε τη σύλληψη των νεολαίων στον οικισμό της Ζλάτιτσα , και προέτρεψε τους «ηγεμόνες» να μην διαδώσουν τη βλασφημία και το μίσος μεταξύ των παιδιών. Το Δημοκρατικό Μέτωπο απαίτησε να απελευθερωθούν οι νέοι που συνελήφθησαν .Το «πραγματικό Μαυροβούνιο» δήλωσε ότι πίσω από τα γεγονότα στον οικισμό Ζλάτιτσα είναι ο Τζουκάνοβιτς , ο οποίος υπέγραψε τον επαίσχυντο νόμο, και έφερε τους ανθρώπους και τον Θεό στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα ιερά. Το καθεστώς Τζουκάνοβιτς συνέλαβε χθες το δημοσιογράφο Ιγκόρ Νταμιάνοβιτς λόγω της μακροχρόνιας αρθογραφίας του κατά του ΝΑΤΟ, και για την αντίθεσή του στην υιοθέτηση του νόμου «για την ελευθερία της θρησκείας».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη σερβική διασπορά Μίοντραγκ Λίντα θεωρεί σκανδαλώδες το ότι η αστυνομία με πλήρη εξοπλισμό επιτέθηκε σε μια ομάδα παιδιών που είχαν ζωγραφίσει τη σερβική σημαία και τόνισε ότι «η βάναυση χρήση βίας κατά των νέων, επιβεβαιώνει ότι το Μαυροβούνιο δεν είναι ελεύθερο κράτος». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος της Σερβίας που συμμετείχε στη προσευχή για την υποστήριξη της υπεράσπισης των σερβικών ιερών στο Μαυροβούνιο δήλωσε ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου, πρέπει να εγκαταλείψει τις κακές και διαβολικές πράξεις και να επιστρέψουν στους ανθρώπους, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο σέρβος υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς μιλώντας στην σερβική τηλεόραση (RTS), δήλωσε ότι το Βελιγράδι είναι «έτοιμο να αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για ανάκληση των αναγνωρίσεων της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπέδιου υπό τον όρο ότι θα συμφωνηθεί ένα μορατόριουμ, και να σταματήσουν οι πιέσεις για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς και οι πιέσεις των μεγάλων χωρών υπέρ του Κοσσυφοπέδιου».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός υγείας της Σερβίας Ζλάτιμπορ Λόντσρ είπε ότι στη Σερβία βρέθηκε κινέζος ασθενής , ο οποίος ήταν ύποπτος για τον Κορονοιό , αλλά αργότερα οι εξετάσεις έδειξαν ότι πρόκειται για αναπνευστική λοίμωξη. Οι Σέρβοι πολίτες που διαμένουν στην κινεζική πόλη Βουχάν, είναι υγιείς, δήλωσε ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών.


ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το μέλος της υπηρεσίας πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεχόλι προσκλήθηκε από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να καταθέσει σχετικά με τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από το ΟΥΤΣΕΚΑ εναντίον των Σέρβων και των μη Αλβανών από την αρχή 1998 έως το τέλος της 2000. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Έντι Ράμα θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για να συζητήσει για τη Γερμανική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς.
 Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι δύο μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, δεν υπάρχει ακόμα πραγματικός υπολογισμός των ζημιών ,δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση των ακατοίκητων και κατεστραμμένων κτιρίων και ότι ο Ράμα παρήγαγε μόνο διαφθορά και ψέματα. Σύμφωνα με τον Μπάσα, υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πουθενά να μείνουν και αναγκάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια που δεν είναι ασφαλή. 

 ΤΙΡΑΝΑ. Η αλβανική αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για τη συμβολή της στην Κατάσχεση στην Ελλάδα 1200 κιλών λαθραίος κοκαΐνης από την Καραϊβική.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ταουλάντ Μπάλα, με δήλωσή της στα ΜΜΕ, προέτρεψε τον πρόεδρο Μέτα να ορίσει ημερομηνία για να εκλεγούν νέοι δήμαρχοι στην Σκόδρα, τον Αυλώνα και το Δυρράχιο, «που είναι χωρίς Δήμαρχο εδώ και μήνες». 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπασόφσκι δήλωσε ότι ο Νόμος για την εισαγγελία θα περάσει σήμερα από το υπουργικό και αύριο θα σταλεί στο Κοινοβούλιο για ψήφιση και είπε ότι «ο νόμος εγγυάται την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση». Ο Σπασόφσκι κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει το νόμο για την άμυνα πριν τη διάλυση του Κοινοβουλίου στις 12 Φεβρουαρίου. Δημοσκόπηση έδειξε ότι το 89,6% των ερωτηθέντων είναι κατά των εισαγωγών αποβλήτων στη χώρα. Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάνι Μακραντούλι δήλωσε ότι η χώρα έχει υπογράψει πολλές διεθνείς συμβάσεις και δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς να απαγορεύσει τις εισαγωγές αποβλήτων και ότι η Βόρεια εξάγει περισσότερα από ότι εισαγάγει. Στο αεροδρόμιο των Σκοπίων τοποθετήθηκε Θερμική κάμερα και ιατρική ομάδα για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κωνσταντινούπολη και το Ντουμπάι για την πρόληψη του Κορονοιού. Το ΕΜΕΟ κατηγόρησε τον αδελφό του Ζάεφ ότι «αποτελεί μέρος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με την εξαγορά ψήφων Επίσης σχολίασε τον κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας όπου η Βόρεια έπεσε 13ης θέσεις και είναι στο 106η και δήλωσε ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας, λόγω του Ζόραν Ζάεφ και της SDSM είναι επισήμως το πιο διεφθαρμένο κράτος στην περιοχή και στην Ευρώπη». 

ΣΚΟΠΙΑ. Το μέλος της  (τρισυπόστατης) Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια για θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βόρειας Στέβο Πεντάροφσκι. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η Αντιπρόεδρος των SNSD Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι η πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Σέρπσκα δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο, ανεξάρτητα από το πώς θα επιλυθούν ορισμένα ζητήματα στα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού . Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέταρ Τζόκιτς ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσιε την διαγραφή από το Κόμμα των βουλευτών Μαξίμ Σκόπκο, Γκόραν Σέλακ και Μιλένκο Σαβάνοβιτς που ζητησαν από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνση από την κυβέρνηση. Μετά ταύτα και άλλοι 2 από τους 7 Σοσιαλιστές συντάχθηκαν με τους τρείς. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Συμβούλιο πόλης του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος στη Μπάνια Λούκα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στη Μπάνια Λούκα .

  ΝΕΟΥΜ . Κινέζοι τουρίστες που έφθασαν από το Βουχάν, το επίκεντρο του Κορονοιού εισήλθαν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη από τη συνοριακή διάβαση Κλέκ από πέρασαν από διεξοδικό έλεγχο. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου