Ιανουαρίου 25, 2020

Επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το ΝΑΤΟκομουνιστικό καθεστώς Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο συνέλαβε χθες το δημοσιογράφο Ιγκόρ Νταμιάνοβιτς λόγω της μακροχρόνιας αρθογραφίας του κατά του ΝΑΤΟ, και για την αντίθεσή του στην υιοθέτηση του νόμου «για την ελευθερία της θρησκείας»..

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του SNSD Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα επενδυθούν 300.000.000 BAM στην επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των κύριων και περιφερειακών δρόμων της Σέρπσκα και ότι η κατασκευή τριών ενεργειακών συστημάτων συνολικής επένδυσης 500.000.000 ευρώ θα ξεκινήσει φέτος. Ο Πρόεδρος του SNSD δήλωσε σήμερα ότι μίλησε με τον Δήμαρχο της Μπιέλινα και Αντιπρόεδρο του SDS Μήτσο Μίτσιτς για πιθανή συνεργασία στις τοπικές εκλογές. Ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ακόμα ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν αναφέρει πουθενά την λέξη «ενσωμάτωση» και το Σχέδιο Δράσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

ΜΠΙΕΛΙΝΑ. Ο Αντιπρόεδρος του SDS Μήτσο Μίτσιτς κάλεσε τους επικριτές του από το SDS να του πουν τι έκαναν τα τελευταία χρόνια για τους Δήμους και τις πόλεις ολόκληρης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, εκτός από το να επικρίνουν σχεδόν κάθε κίνηση από όχι μόνο τους ανθρώπους από τα αντίπαλα κόμματα αλλά και από το δικό τους κόμμα. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια δήλωσε ότι ο Πρόεδρος SDS Μίρκο Σάροβιτς είναι προφανώς απογοητευμένος από τα προβλήματα στην πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων που ελέγχει το Κόμμα του και από το γεγονός ότι το SDA δεν έχει την ικανότητα να τον εκλέξει στις αρχές στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ζέλικο Κόμσιτς επεσήμανε στην Ιερουσαλήμ την αντι-φασιστική παράδοση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και ιδιαίτερα τα βάσανα των Εβραίων, των Ρομά και των αγωνιστών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος και όλων των εθνικοτήτων από το φασιστικό Ανεξάρτητο κράτος της Κροατίας. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του SDA Μπακίρ Izetbegović δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη συμμετοχή του SNSD στη δομή της κυβέρνησης της FBiH. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος δέχθηκε τον πρέσβη της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο. Μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Βελιγράδι, οργανώθηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, συλλαλητήριο για την υποστήριξη των πιστών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. 


ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος δήλωσε ότι οι διαδόσεις για την δήθεν αντικανονική καταγραφή των εκκλησιών στα κτηματολόγια είναι άθλια ψέματα που προέρχονται από την κυβέρνηση, και τα οποία στη συνέχεια αναπαράγονται από τα μέσα ενημέρωσης και από ανθρώπους που δεν είναι καλά πληροφορημένοι. 


ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Την  Κυριακή 26 Ιανουαρίου, την παραμονή της εορτής του Αγίου  Σάββα, θα ψαλθεί για πρώτη φορά Λιουμπλιάνα Παράκληση για την υποστήριξη των ανθρώπων στο Μαυροβούνιο που υπερασπίζονται τα ιερά προσκυνήματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Τα προβλήματα σχετικά με το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία πρέπει να επιλυθούνμέσω συμφωνίας, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω πόλωση της κοινωνίας μπορεί να βλάψει κάποιες άλλες διαδικασίες εντός της χώρας, δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαυροβούνιο Τονίνο Πίκουλα. 


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το σερβικό Κοινοβούλιο ψήφισε τρεις νόμους από τον τομέα του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του νόμου που επιβεβαιώνει τη συμφωνία Σερβίας-Ρωσίας για την παράδοση του Ευαγγελίου του Μίροσλαβ  στη Σερβία και της επιστροφής των ζωγραφικών πινάκων  του Νικολάι Ρέριχ στη Ρωσία


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέταρ Τζόκιτς δήλωσε ότι διαγράφησαν από το Κόμμα οι βουλευτές Μαξίμ Σκόκο, Γκόραν Σέλιακ, και Μιλένκο Σαβάνοβιτς και πρόσθεσε ότι από το κόμμα, αναμένεται να επιστρέψουν τις έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ντράγκαν Λούκατς δήλωσε ότι το Υπουργείο εξακολουθεί να εργάζεται για την υπόθεση της δολοφονίας του επιχειρηματία Σλάβισα Κρούνιτς  και για την ανακάλυψη εκείνων που ενδεχομένως διέταξαν το έγκλημα. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης επιβεβαίωσε το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην διοικητή της 65ης Ταξιαρχίας του Στρατού της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μίλομιρ Σάβτσιτς. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου