Ιανουαρίου 15, 2020

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες τω ΗΠΑ και τις Μεγαλης Βρετανίας έχουν σχηματιστεί τρία κέντρα για την πρόληψη της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια στο Σεράγεβο, την Ποντγκόριτσα και τα Τίρανα. Ο Ντόντικ, είπε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και η Σερβία είναι οι πιο σταθερές περιοχές των Βαλκανίων .Ο Ντόντικ τόνισε ότι αγωνίζεται για τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, ότι δεν θα επιτρέψει να την υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο και να αδράξουν τις εξουσίες της και ότι προσπαθεί να εξηγήσει την έκταση της διεθνούς απάτης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. 


ΜΠΟΥΝΤΒΑ. Αρκετές χιλιάδες Ορθόδοξοι έλαβαν μέρος σε Παράκληση στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Στάρι Γκραντ, και ακολούθως με επικεφαλής τους ιερείς και τον δήμαρχο συμμετείχαν σε λιτάνευση των εικόνων προς το ναό της Αγίας Παρασκευής. 




ΜΠΙΓΈΛΙΝΑ.Σήμερα το βράδυ στη Μπιελίνα, με την ευλογία του Επισκόπου του Ζβόρνικ και της Τούζλα Φώτιου εψάλει παράκλησηγια την υποστήριξη των δικαιωμάτων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της  εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ  ο οποίος του ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα, προκειμένου να διερευνήσει προσωπικά τις επιλογές για επανέναρξη του διαλόγου μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης της Πρίστινα.



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Λιγότερο από 7.000.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στη Σερβία, και είναι ο μικρότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία, ενώ η χώρα χάνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, αν και αυξήθηκε ο αριθμός των γεννήσεων  τα τελευταία χρόνια.



ΝΌΒΙ ΣΑΝΤ. Η  επαρχιακή κυβέρνηση ψήφισε σήμερα απόφαση για καταβολή επιδόματος 15.000 δηναρίων (127 ευρώ) σε άνεργες μητέρες στη Βοϊβοντίνα για το τρίτο ή το τέταρτο παιδί μηνιαίως.





ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου παραμένει ανοικτή να μιλήσει με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούστκο Μάρκοβιτς, που υποστηριξε ότι το Μαυροβούνιο  «αντιστάθηκε στην επιθετική εκστρατεία μέσων ενημέρωσης με στόχο την  αποσταθεροποίηση του Κράτους».


ΚΟΤΟΡ ΒΑΡΟΣ. Για τέταρτη συνεχόμενη φορά   στο Δήμο του Κότορ Βάρου  θα ρίξουν τον ιερό σταυρό στον ποταμό Βρμπάνια την ημέρα των  Θεοφανίων στις 19 Ιανουαρίου και θα πέσουν κολυμβητές για να τον πιάσουν

ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ. Μνημόσυνο θα γίνει αύριο στο χωριό Τσόσιτσι της Σρεμπρένιτσα για τους Σέρβους, κατοίκους αυτού του χωριού, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις μουσουλμανικές ένοπλες δυνάμεις από τη Σρεμπρένιτσα, στις 16 Ιανουαρίου 1993. 

ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ. Το μοναστήρι των Αγίων Πέτρου και του Παύλου είναι το παλαιότερο Σερβικό Ορθόδοξο μοναστήρι στην Ερζεγοβίνη, το οποίο έχει πλούσια ιστορία, και οι σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι είχε μια αδιάκοπη πνευματική ζωή από την 4ο έως τον 15ο αιώνα, είπε η Ηγουμένη. ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ανθυγιεινή σήμερα το πρωί στο Σεράγεβο, τι Ιλιάς και το Λούκαβατς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τυποποίησης της σερβικής γλώσσας Σρέτο Τάνασιτς δήλωσε ότι επειδή δεν υπάρχει νόμος για την προστασία της σερβικής γλώσσας και λόγω της έλλειψης γλωσσικής στρατηγικής, μπορεί κανείς να πει, δυστυχώς, ότι η Σερβική γλώσσα πλησιάζει την κακή κατάσταση που έχει έξω από τη Σερβία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σήμερα το πρωί, το Βελιγράδι είναι 8ο στον κατάλογο των πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο και δεύτερο στην Ευρώπη, ακριβώς πίσω από το Σεράγεβο.Από το Σερβικό Ινστιτούτοο Δρ Μίλαν Γιογιάνοβιτς Μπαούτ είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στις 16 Ιανουαρίου 1999, ανακοινώθηκε η υποτιθέμενη σφαγή Αλβανών στο Ράτσακ , και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι πρόκειτο για σκηνοθετημένο έγκλημα στο οποίο οι τρομοκράτες βαφτίστηκαν πολίτες για να αποκτήσουν κίνητρο για τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου