Ιανουαρίου 28, 2020

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του SDA Μπακίρ Izetbegović είπε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι να συμφωνήσουν όλοι σε αυτό. ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο επικεφαλής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Εμανουέλ Σαλίνας δήλωσε ότι, θα χρειαστούν 100 χρόνια για να επιτύχει η Βοσνία Ερζεγοβίνη το βιοτικό επίπεδο της ΕΕ εάν συνεχιστεί
ο σημερινός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ξεκίνησε μια ακόμα  συνάντηση Κούρτι-Μουσταφά .Ο Πρόεδρος του Κινήματος Αυτοδιάθεση, Αλμπίν Κούρτι έχει αρχίσει συνάντηση με τον αρχηγό της LDK Ίσα Μουσταφά, σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός.Παρά τις φήμες   ότι στη συνάντηση θα παραστούν οι πρέσβεις των χωρών του Κουιντέτου, μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί σρ Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου όπου ου γίνεται η συνάντηση.
Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας   του Κοσσυφοπεδίου (LDK), Αγκίμ Βέλιου, δήλωσε σήμερα ότι το LDK δεν δέχεται τις προτάσεις της Αυτοδιάθεσης  και θέλει τον πρόεδρο της Βουλής   και πέντε υπουργεία και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να τελειώσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είτε πρόκειται για θετικό ή αρνητικό». ΤΣΕΤΊΝΙΕ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος σήμερα στην  Τσετίνιε παρέλαβε τα διαπιστευτήρια  του νεου Σέρβου πρεσβευτή Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς, είπε  ότι η Ποντγκόριτσα θεωρεί το Βελιγραδίου τον σημαντικότερο εμπορικό της  εταίρο, με τον οποίο επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω σχέσεις και να επιτύχει μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική.
ΒΕΛΙΓΡΆΔΙ . Η Σερβία μείωσε το δημόσιο χρέος κάτω από 50 % του ΑΕΠ και τώρα είναι 48,2%  του ΑΕΠ. O υπουργός οικονομικών Σίνισα Μάλι ανακοίνωσε ότι η Σερβία θα εκδώσει την Τετάρτη ΕΥΡΩ- ομόλογα 20 ετών, αξίας 150 εκατ. ευρώ.Σε ομιλία του στο σερβικό Κοινοβούλιο, το Μάλι ανέφερε ότι η Σερβία έχει εκδώσει στο παρελθόν ομόλογα που ωριμάζουν σε 10  μέχρι και 15 χρόνια.
 « Το ποσό δεν είναι μεγάλος, είναι 150 εκατ. ευρώ, αλλά είναι σημαντικό για εμάς, διότι αν κάποιος είναι έτοιμος να μας δώσει εμπιστοσύνη για μια περίοδο 20 ετών, δείχνει πόσο έχει αλλάξει η Σερβία, πόσο σταθεροί είμαστε και πόση εμπιστοσύνη έχουν οι επενδυτές στην οικονομία μας» σημείωσε ο  Μάλι.

Εκτός από τα ευρω-ομόλογα των 20 ετών , η Σερβία θα εκδώσει επίσης ομόλογα 12 ετών, σε δηνάρια.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Μαυροβούνιος πρόεδρος ΜίλοΤζουκάνοβιτς αποκάλεσε τις συγκεντρώσεις των πιστών έξω από τις σερβικές Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία, ωε ένα «τρελό κίνημα», που ισοδυναμεί με κατάχρηση των θρησκευτικών ελευθεριών προκειμένου να καταστραφεί το Μαυροβούνιο. 
ΜΠΟΎΝΤΒΑ. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος μιλώντας στην Ακαδημία του Αγίου Σάββα κάλεσε για ενότητα στον δρόμο του Αγίου Σάββα της αιώνιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κόσσοβο Ρίτσαρντ  Γκρένελ δήλωσε ότι  ανταλλαγή επιστολών προθέσεων  για τη δημιουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της Σερβίας και του  Κοσσυφοπεδίου μπορεί να αναμένεται  την επόμενη εβδομάδα ή λίγο αργότερα.
ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ . Ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ράντοβαν Βίκσοβιτς δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να αναλάβει επιπλέον έξοδα στέγασης και διατροφής για τους άνδρες του Υπουργείου Εσωτερικών που βοηθούν τη συνοριακή αστυνομία. 
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο βουλευτής Μαξίμ Σκόκο ανακοίνωσε ότι οι πέντε διαγραφέντες βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα,  σχημάτισαν  ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο γηραιότερος συνταξιούχος στο ταμείο ασφάλισης συνταξιοδότησης και αναπηρίας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι 107 ετών. ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η τιμή για διαμερίσματα στην Μπάνια Λούκα έχει φθάσει πάνω από 3.000 BAM ανά τετραγωνικό και είναι αδικαιολόγητη υψηλή και «φουσκωμένη». 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες με τον Μαυροβούνιο Πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου