Ιανουαρίου 13, 2020

Επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σε όλες τις πόλεις του Μαυροβουνίου έγιναν Λιτανείες με πολύ Μεγάλη Συμμετοχή. Το Επισκοπικό Συμβούλιο της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας αποφάσισε την προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο, και δήλωσε ότι η εκκλησία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διάλογο με την κυβέρνηση στον οποίο όμως θα πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν και οι διεθνείς θεσμοί. Τα κανάλια μετέδωσαν ότι εξερράγη ο υποσταθμός ρεύματος που τροφοδοτεί το εξοχικό του Τζουκάνοβιτς. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπήρξε διακοπή ρεύματος αλλά ότι δεν υπήρξε καμία έκρηξη. Ο επίσκοπος Ντίσελντορφ και πάσης Γερμανίας Γρηγόριος, σε συνέντευξη του στα Γερμανικά μμε είπε ότι ο «μαφιόζος» Τζουκάνοβιτς θα κάνει πίσω για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια για θέλει να αρπάξει την εκκλησιαστική δίπλα στη θάλασσα και επιδιώκει να κατασχέσει 11.000.000 τετραγωνικά μέτρα κτιρίων και γαιών! 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Αλμπίν Κούρτι και ο Ισα Μουσταφά εξακολουθούν να αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εκτός των άλλων τους δυσκολεύει η αυτοδέσμευσή τους σε ένα λιτό και ευέλικτο σχήμα 12 υπουργών. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Ίδρυμα της Ανοικτής Κοινωνίας στο Κοσσυφοπέδιο (KFOS) και το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας στην Αλβανία (OSFA) πραγματοποίησαν δημοσκοπήσεις στην Αλβανία και το Κόσσοβο διερευνώντας τις διαθέσεις της Κοινής Γνώμης απέναντι στην «Ένωση». Υπέρ της Ένωσης Αλβανίας-Κοσσόβου τάχθηκε το 74,8% των Αλβανών της Αλβανίας και το 63.9% των Αλβανών του Κοσσόβου. Ωστόσο, η νομενκλατούρα της Πρίστινα δεν είναι πρόθυμη να χάσει τα οφέλη από το Κράτος της . Οι ερωτηθέντες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με την ενοποίηση με την Αλβανία, ήταν κατά πλειοψηφία αντίθετοι υποστηρίζοντας ότι τα δύο κράτη, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, λειτουργούν καλύτερα ξεχωριστά. Έτσι, σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την «Ένωση» στα Τίρανα θα ψήφιζε υπέρ το 59%, ενώ στην Πρίστινα μόνο το 47%. 


ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα δεν υπέγραψε τη δέσμη μέτριων «κατά της δυσφήμισης», και την ανέπεμψε στο Κοινοβούλιο τονίζοντας ότι πολλές διατάξεις του είναι αντισυνταγματικές και δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Ο Μέτα στην επιστολή του ότι ανέφερε ότι ο νόμος είναι «απειλή για την ελευθερία της έκφρασης». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Ύπατος Βαλεντίν Ίνζκο, ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις για τον εορτασμό της ημέρας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στις 9 Ιανουαρίου, που έχει κριθεί αντισυνταγματικός. Οι Ανεξάρτητου Σοσιαλδημοκράτες κάλεσαν τον Ίνζκο να εξηγήσει γιατί δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως την επιβολή κυρώσεων στους υπεύθυνους για τη μη εφαρμογή των υπόλοιπων 90, ανεφάρμοστων αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου . 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι βλέπει τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα σε δέκα χρόνια, αν όχι ως ανεξάρτητο κράτος, πολύ κοντά στην κρατική ένωση με τη Σερβία. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η κυβέρνηση στο Καντόνι του Σεράγεβο έδωσε οδηγίες στους πολίτες σχετικά με την υπαίθρια παραμονή, τη σωματική δραστηριότητα, και τη χρήση προστατευτικών μασκών λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Στη Γιουγκοσλαβία, μετά τον Β ' Παγκόσμιο πόλεμο, 482 ιερείς και μοναχοί της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δολοφονήθηκαν από τους κομμουνιστές, και περισσότεροι από 400 συνελήφθησαν και βασανίστηκαν αποκάλυψε ο ιστορικός Σρετζαν Τσβέτκοβιτς στην «Πολίτικα» στην Τρίτη συνέχεια της ερευνάς του «Εκκαθαρίσεις των Εχθρών του Λαού το 1944-1953». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Δικαστήριο στο Βελιγράδι διέταξε κράτηση 30 ημερών του διευθυντή των Σερβικών Σιδηροδρόμων Μιρολιούμπ Γιέφτιτς, που κατηγορείται ότι έλαβε 10.000 προσημειωμένα ευρώ για την επιλογή της διαδρομής και των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν . Οι υπόλοιποι τρεις ύποπτοι , ένα μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου και δύο δικηγόροι, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την δικάσιμο. Σύμφωνα με τις εφημερίδες ο Μιρολιούμπ Γιέφτιτς ανακρινόμενος στην αστυνομία ομολόγησε το έγκλημα της δωροδοκίας και ενέπλεξε την υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς και στον άντρα της.

ΣΚΟΠΙΑ. Τα σημεία «τριβής» του προεκλογικού αγώνος ήταν τα 50.000 ευρώ που έλαβε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Σταυρέσκι από την ειδική εισαγγελία και το νοσοκομείο του Στιπ. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι πέρασε ένας χρόνος από την κύρωση της συμφωνίας που υπογράφηκε στους Ψαράδες, Η μικτή «Βουλγαροβόρεια» Επιτροπή για ιστορικά θέματα διέκοψε τις συναντήσεις της λόγω των εκλογών του Απριλίου. 

ΣΟΦΙΑ. Η εθνική υπηρεσία εσόδων ανακοίνωσε ότι το 2019 εισεπράχθησαν 23.870.000.000 λέβα από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και ασφαλίσεως υγείας . Τα έσοδα αυτά είναι 2.800.000.000 Λεβ περισσότερα από το 2018 και περίπου 628.000.000 λέβα περισσότερα από ό, τι είχε προϋπολογιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου