Ιανουαρίου 31, 2020

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος και οι τρεις επίσκοποι της Μητρόπολης, να καταθέσει την προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου δικαστήριο του Μαυροβουνίου , για τον νόμο για την ελευθερία της θρησκείας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί σήμερα στο Βελιγράδι με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Η Ένωση οικογενειών των απαχθέντων και δολοφονηθέντων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο κάλεσε τον Πρόεδρο της Σερβίας να θέσει το ζήτημα των θυμάτων του τρομοκρατικού και εγκληματικού ΟΥΤΣΕΚΑ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι καταθέσεις πολιτών σε ξένα νομίσματα στη Σερβία αυξήθηκαν κατά 800.000.000 ευρώ το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με 2018, φθάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 10.800.000.000 ευρώ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος στο σερβικό Κοινοβούλιο (SNS) και η κοινοβουλευτική ομάδα της «Ενωμένης Σέρπσκα» στην Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχικής Δημοκρατίας κατέθεσε στο Κοινοβούλιο πρόταση για να αποσύρει η Τσεχική Δημοκρατία την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε το Βελιγράδι και το Πρίστινα να συνεχίσουν το διάλογο. Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής , είπε ακόμα ότι η ΕΕ δεν είναι πλήρης χωρίς τα δυτικά Βαλκάνια και ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει 76.4 εκατομμύρια ευρώ από το προενταξιακό Ταμείο της ΕΕ, για την αγορά φίλτρων για το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Κοσσυφοπεδίου για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο Αλμπίν Κούρτι μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο είπε ότι ο διάλογος με τη Σερβία θα επαναληφτεί. Ο ηγέτης της «Σερβικής Λίστας» Γκόραν Ράκιτς δήλωσε μετα τη συνάντηση του με τον κ.Μπορέλ ότι το κόμμα δεν θα σταθεί εμπόδιο στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Πρίστινα, προκειμένου να καταργηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι τελωνειακοί δασμοί για τα αγαθά από την Κεντρική Σερβία και να συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας. 

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η Ισπανία ενημέρωσε την Κροατική Προεδρία ότι εφόσον το Κοσσυφοπέδιο το οποίο δεν αναγνωρίζει προσκληθεί με καθεστώς «ισοτιμίας» δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το «πραγματικό Μαυροβούνιο» κατέθεσε στην κρατική εισαγγελική υπηρεσία της Ποντγκόριτσα μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Τζουκάνοβιτς και τον κατηγορεί για υποκίνηση εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, καθώς επίσης και για δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πανικό και ταραχές. Εν τω μεταξύ τα χρώματα της σερβικής σημαίας (κόκκινο, μπλε και άσπρο) εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες σε κάθε γειτονιά και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφαλείας στο Μαυροβούνιο και η αστυνομία όλο το εικοσιτετράωρο, είναι σε επιφυλακή για να τα σβήσει. 
Όπως έγινε γνωστό στο Μπάρ τέθηκε σε διαθεσιμότητα δάσκαλο σε δημοτικό σχολείο γιατί οι μαθητές ζωγράφισαν Στρουμφάκια με τα σερβικά χρώματα. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος είπε ότι από την έλλειψη διαλόγου δημιουργήθηκαν τα προβλήματα σε σχέση με το νόμο για την ελευθερία της θρησκείας στο Μαυροβούνιο και πρόσθεσε ότι φοβάται , πως, ακόμα και μετά από το γράμμα του Μαυροβουνίου πρωθυπουργού Ντούσκο Μάρκοβιτς που δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες, ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με την πραγματική έννοια της λέξης. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών Μίλο Τζουκάνοβιτς μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση την Μπεράνε δήλωσε ότι «οι εθνικιστικοί κύκλοι χρησιμοποιούν τη Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία όπου και όπως μπορούν». 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο (μουσουλμάνος) υπουργός οικονομικών Κενάν Χραπόβιτς ανακοινώσε ότι οι μισθοί των εργαζομένων στον τομέα της υγείας του Μαυροβούνιου θα αυξηθούν κατά 12% από τον Μάρτιο, και κατά 3% επιπλέον από το επόμενο έτος. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας Μουνίρ Αλίμπαμπίτς κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι όπως πληροφορήθηκε ο Νεντζάντ Χερέντα , ο οποίος ήταν στην υπηρεσία κρατικής ασφάλειας , σκότωσε συλληφθέντες στρατιώτες του JNA στο μεγάλο πάρκο στο Σεράγεβο το 1992.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα τρομοκρατίας Τζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι «ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι του Σεράγεβο βρίσκονται πίσω από την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙOM) να διακόψει τη χρηματοδότηση της στέγασης και της σίτισης των ανδρών του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα που βοηθηθούν τη συνοριακή αστυνομία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στον έλεγχο των συνόρων. 

ΧΑΝ ΠΙΕΣΑΚ. Περίπου 1.000 Σέρβοι Ορθόδοξοι παρακολούθησαν την Λιτανεία στο Χαβν Πιέσακ για την υποστήριξη των Ορθοδόξων στο Μαυροβούνιο. 

ΜΙΡΚΟΝΙΤΣ ΓΚΡΑΝΤ. Από την EUFOR τηλεφώνησαν στον διευθυντή του γυμναστηρίου στο Μίρκονιτς Γκράντ ζητώντας να ελέγξουν τον εξοπλισμό που δώρισε στη δευτεροβάθμια Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και στο Γυμνάσιο της Πόλης ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς .Το γραφείο της EUFOR στην Μπάνια Λούκα επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι επικοινώνησε με το Γυμνάσιο του Μίρκονιτς Γκραντ , αλλά είπαν , «όχι λόγω της επίσκεψης του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του εξοπλισμού που δώρισε στο σχολείο». 

ΣΚΟΠΙΑ. Η αμερικανίδα Ανθυπάτη Κέιτ Μπερνς προέτρεψε το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) να μην παραπλανεί τους πολίτες με αναθεώρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ανακοίνωση του VMRO-DPMNE για την αναθεώρηση των Πρεσπών, σύμφωνα με την πρεσβευτή των ΗΠΑ , «εγείρει πραγματική ανησυχία και οι πολίτες δεν πρέπει να παραπλανούνται». Η κ. Μπερνς είπε ακόμα ότι η ψήφιση του νόμου για την εισαγγελία θα είναι βασικό βήμα για την ΕΕ, αλλά και για το μέλλον της χώρας. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ είπε ακόμα ότι «ανησυχεί για την έλλειψη ευκαιριών για τους νέους». Το «κλού» της ημέρας ήταν το κλωτσομπουνίδι ενός σοσιαλιστή δημάρχου με έναν υπηρεσιακό υπουργό του ΕΜΕΟ. Στην «Υπηρεσιακή» δεν έχουν βρει το «μόντους βιβέντι».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της SDSM Ζόραν Ζάεφ δήλωσε μετά τη χθεσινή 14η Σύνοοδο της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής ότι ξεκινούν οι διαδικασίες επιλογής των υποψήφιων βουλευτών» οι οποίοι «θα αξιολογηθούν από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες» «Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων θα είναι διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς και επαγγελματική, προκειμένου να επιλεγούν, υπεύθυνα, και τίμια πρόσωπα που απολαμβάνουν φήμη και εμπιστοσύνη στα επαγγέλματα και στους τόπους διαμονής τους». Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι θα ήταν καλό να υιοθετηθεί ο νόμος για την εισαγγελική υπηρεσία πριν από τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

ΣΟΦΙΑ. Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επισκέπτεται τη Βουλγαρία. Μετά από διαβουλεύσεις με τις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις, ο υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, δήλωσε ότι μέχρι την ένταξή της στην ευρωζώνη, η Βουλγαρία δεν θα αλλάξει την τρέχουσα σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του λέβ προς το ευρώ. 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Μια μέρα μετά την ανάληψη της ευθύνης από την κυβέρνηση για το νόμο περί εκλογής δημάρχων σε δύο γύρους, το PSD και η Ουγγρική UDMR κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Όρμπαν, «για να σώσουν τη Δημοκρατία». Η πρόταση τονίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου ηγείται ο Λουντοβίκ Όρμπαν θα πρέπει να απολυθεί «αμέσως» , λόγω την τροποποίησης του εκλογικού συστήματος τις παραμονές των εκλογών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου