Ιανουαρίου 06, 2020

Η 6η Ιανουαρίου στην Ιστορία


870. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Α’ έστεψε το γιο του, Λέοντα ΣΤ’, ως συμβασιλέα.
1148. Κατά τη Β΄ Σταυροφορία ο Σουλτάνος του Ικονίου νίκησε τους Γάλλους σταυροφόρους υπό τον Λουδοβίκο Ζ΄ στην Κλεισούρα του όρους Κάδμος της Πισιδίας.

1205. Ο Φίλιππος της Σουαβίας του Οίκου των Χοενστάουφεν στέφτηκε στο Άαχεν από τον Αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας Αδόλφο Αλτένα βασιλιάς των Ρωμαίων.

1217. Το καθολικό Τάγμα των Αδελφών του Ξίφους που είχε υποτάξει την Λιβονία, της Βαλτικής, εισέβαλε στη γη του Νόβγκοροντ.

1322. O Αρχιεπίσκοπος της Σερβίας Νικόδημος έστεψε τον Στέφαν του Ντέτσανι, ως βασιλιά της Σερβίας Στέφανο Ούρος Γ΄ και τον γιο του, Ντούσαν ως συμβασιλέα, στο Ναό τη Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μοναστήρι της Ζίτσα κοντά στο ΚΙράλιεβο .

1355. Ο γερμανός βασιλιάς Κάρολος Δ΄ στέφτηκε βασιλιάς των Ρωμαίων στο Μιλάνο ,φορώντας το σιδηρούν στέμμα των Λογγοβάρδων.

1449. O Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος στέφτηκε αυτοκράτορας στον Μυστρά.

1454. O Γεννάδιος Σχολάριος διορίστηκε από τους Οθωμανούς πρώτος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση
1492.Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα εισήλθαν θριαμβευτικά την Γρανάδα.

1537.Δολοφονήθηκε στη Φλωρεντία ο δούκας Αλέξανδρος των Μεδίκων από τον εξάδελφό του Λορεντζίνο.

1540.Γάμος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας με την τέταρτη σύζυγό του, Άννα της Κλέβης

1579. Κατά τον ογδοηκονταετή Πόλεμο , οι Καθολικές επαρχίες των Κάτω Χωρών συμφώνησαν με τον Πρίγκιπα της Πάρμας υπέγραψαν την Ένωση του Αράς πίστη στον Ισπανό βασιλιά. Λίγες ημέρες μετά οι Προτεστάντες σχημάτισαν την Ένωση της Ουτρέχτης.

1690. Ο πρωτότοκος γιος του Αυτοκράτορα Λεοπόλδου Α΄, ( από την τρίτη σύζυγό του, Ελεονώρα Μαγδαληνή του Νόιμπουργκ), Ιωσήφ, στέφθηκε Βασιλιάς της Γερμανίας στην ηλικία των έντεκα ετών.

1810. Μετά την ήττα της Σουηδίας στον φινλανδικό πόλεμο του 1808-1809, από τη σύμμαχο της Γαλλίας Ρωσία, , υπογράφηκε η Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία τελείωσε ο πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και Σουηδίας.Το κύριο αποτέλεσμα της Συνθήκης ήταν συμφωνία της Σουηδίας να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό σύστημα.


1813.Εκδοθηκε το μανιφέστο του Τσάρου Αλεξάνδρου σχετικά με το τέλος του  Πατριωτικού Πολέμου.

1816. Ο Τσάρος Αλέξανδρος υπέγραψε το Ουκάζιο για την εκδίωξη των Ιησουιτών από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα. 

1821. Στις 6/18 Ιανουαρίου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάστηκε στην Καρδαμύλη της Μάνης, προερχόμενος από την Ζάκυνθο.

1828. Έγινε δεκτός στο Ναύπλιο ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

1832 . Μετά από μια σειρά προσπαθειών να συνεργαστεί με την Αυστρία και να ανατρέψει τον επίσκοπο Πέτροβιτς, εκδιώχθηκε από το Μαυροβούνιο ο τελευταίος Κυβερνήτης Βουκολάι Ράντονιτς.

1839 .Καταστροφική καταιγίδα σάρωσε την Ιρλανδία.

1916. Ξεκίνησε η τελευταία νικηφόρα μάχη του Στρατού του Μαυροβουνίου με τις σημαντικά ισχυρότερες Αυστρο-ουγγρικές δυνάμεις στο Μοίκοβατς υπό τις διαταγές ξεκίνησε του Γιάνκο Βούκοτιτς. Παρά τη νίκη ακολουθησε η συνθηκολόγιση του Μαυροβουνίου. Την ίδια ημέρα βυθίστηκε το ατμόπλοιο «SS Μπρίντιζι» αφού χτύπησε σε νάρκη.Σκοτώθηκαν 450 επιβάτες , ως επί το πλείστον Μαυροβούνιοι.
1919 .Στη Γερμανία, σε απάντηση της εξέγερσης των Κομμουνιστών άρχισαν να σχηματίζονται εθελοντικές παραστρατιωτικές μονάδες τα «Φράικορπς» .Από τις τάξεις των Φράικορπς αναδείχτηκαν ορισμένα στελέχη των SA όπως ο Ερνστ Ρεμ. Στην Αθήνα, το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ελλάδος, μετέπειτα ΚΚΕ, έκανε την πρώτη του ανοιχτή συγκέντρωσή.
1929.Στη Γιουγκοσλαβία ο Βασιλιάς Αλέξανδρος Καρατζόρντιεβιτς ανέστειλε την ισχύ του συντάγματος , διάλυσε τη Βουλή ,απαγόρευσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα, εισήγαγε τη λογοκρισία, κήρυξε την ιδεολογία της «ενιαίας Γιουγκοσλάβιας» και άλλαξε το όνομά της χώρας στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, κάλεσε το λαό σε ένοπλη αντίσταση, ενώ οι Κροάτες φασίστες πήγαν στην Ιταλία και δημιούργησαν του Ούστασι. Ο Αδόλφος Χίτλερ ονόμασε τον Χάινριχ Χίμλερ αρχηγό των SS.


1937. Έγινε  η δεύτερη  απογραφή της Σοβιετικής Ένωσης.

1941.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ σε ομιλία του στο Κογκρέσο για την κατάσταση της Ένωσης διατύπωσε τις «τέσσερις ελευθερίες» για τις οποίες πολεμούσε ο αμερικανικός λαός .1. την ελευθερία του λόγου, 2.την ελευθερία της θρησκείας,3. την ελευθερία από τον φόβο και 4. την ελευθερία από τη φτώχεια.

1942. Στην Ερζεγοβίνη στην Πριντβόριτσα, οι μουσουλμάνοι έκαναν μια τρομερή σφαγή την παραμονή των Χριστουγέννων .Σκότωσαν  περισσότερους από 180 Σέρβους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.
1945. Ο Στρατάρχης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ και ο επικεφαλής της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής Φιτζρόι Μακλίν συμφώνησαν στη νησο Βις, για τη δημιουργία μιας συμμαχικής αεροπορικής βάσης κοντά στο Ζαντάρ για τις ανάγκες των συμμαχικών Δυνάμεων. Στην Αθήνα οι κομμουνιστές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον Πειραιά και την Αθήνα. Η σύμπτυξη του ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ακολούθησαν και οι άοπλοι οπαδοί , του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Το επιτελείο του Α’ ΣΣ του ΕΛΑΣ αποχώρησε στις 4:15 το πρωί, και εγκαταστάθηκε στη Δεκέλεια. Την κάλυψη της υποχώρησης του ΕΛΑΣ από την Αθήνα ανέλαβε το 54ο Σύνταγμα Βόλου, το οποίο υπέστη βαρύτατες απώλειες. Έως το μεσημέρι, η απαγκίστρωση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από την Αθήνα είχε ολοκληρωθεί στη γραμμή Μετόχι-Άη Γιώργης-Βαρυμπόμπη-Λιόπεσι-Τατόι.

Στα Σκόπια άρχισε δεύτερο Συνέδριο της «Αντιφασιστικής νεολαίας της Μακεδονίας» (NOMSM) στην οποία συμμετείχαν 1.000 αντιπρόσωποι και από  τη Μακεδονική νεολαία του Αιγαίου  και την Μακεδονία του Πιρίν. Υπήρχαν αντιπροσωπείες  της  Σοβιετικής Νεολαίας , της Βουλγαρικής, της Ελληνικής, της Αλβανικής, της Σερβικής, της Κροατικής, της Σλοβενικής και του Μαυροβουνίου, καθώς και εκπρόσωποι της αγγλικής αποστολής.



1948 .Έληξε έπειτα από 13 ημέρες μαχών η Μάχη της Κόνιτσας με νίκη των Ελλήνων και υποχώρηση των κομμουνιστών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ διαπίστωσε «έλλειψη επιθετικού πνεύματος και κακή καθοδήγηση» των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη με τον κομμουνισμό και κάλεσε τον πρόεδρο Τρούμαν να αποστείλει στρατεύματα στην Ελλάδα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια.


1950 . Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Διομήδης υπέβαλε στο Βασιλιά την παραίτηση της κυβέρνησής του, εισηγούμενος το σχηματισμό κυβέρνησης «πολιτικής ευθύνης» που να οδηγούσε τη χώρα και σε αδιάβλητες εκλογές. Ο Παύλος,  χωρίς να συμβουλευθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέθεσε,  το σχηματισμό υπηρεσιακής εκλογικής κυβέρνησης στον Τζον Θεοτόκη, ο οποίος κράτησε και τα τρία πολεμικά Υπουργεία. Υπουργός Εξωτερικών ηταν ο Παναγιώτης Πιπινέλης , υπουργός Δικαιοσύνης ο Ηλίας Παπαηλιού, υπουργός Εσωτερικών ο Νικόλαος Λιανόπουλος, υπουργός Δημοσίας Τάξεως ο Άγγελος Μπουρόπουλος, υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας ο Γεώργιος Π. Οικονόμος, υπουργός Συντονισμού ο Στέφανος Στεφανόπουλος, υπουργός Οικονομικών ο Γεώργιος Μαντζαβίνος, υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Εφοδιασμού και Διανομών ο Ιωάννης Παπακυριακόπουλος υπουργός Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων ο Στυλιανός Στυλιανίδης, υπουργός Οικισμού και Ανοικοδομήσεως ο Γεώργιος Κορωναίος, υπουργός Γεωργίας ο Ιωάννης Μαυρομμάτης υπουργός Υγιεινής και Κοινωνικής Προνοίας Βασίλειος Βοΐλας, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγής Καμήλος, και ο Δημήτριος Ζέπος υπουργός Εργασίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.



1951. Ο Στέφανος Στεφανόπουλος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ίδρυσαν  το «Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα», [Λ.Ε.Κ.]

1956. Στην Κύπρο σύλληψη του Κυριάκου Μάτση με την κατηγορία ότι ανήκε στην ΕΟΚΑ και φυλάκισή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης,  από όπου απέδρασε τον Νοέμβριο του 1956.
1963. Στο Ιράν ο Σάχης Ρεζά Παχλεβί ξεκίνησε την «λευκή επανάσταση» με την εισαγωγή της αγροτικής μεταρρύθμισης και του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

1964 .Μεταδόθηκε η συνέντευξη του Μακάριου στο BBC στην οποία αποκήρυξε την ένωση Ελλάδας-Κύπρου.

1965 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Σάββα Παπαπολίτη.

1978 . Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ουγγαρία το Στέμμα του Αγίου Στεφάνου, το οποίο, πήραν οι Αμερικανοί από τη Βουδαπέστη.

1992.Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, διαφεύγει από τη χώρα λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος και κατέφυγε στην Αρμενία. Η Βουλή των Σκοπίων υιοθέτησε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας, απαλείφοντας εδαφικές διεκδίκησεις απέναντι στις γειτονικές χώρες.
2004. Ο Σημίτης παρεδωσε το ΠΑΣΟΚ στον Αβάπτιστο του  Παπανδρέου
2005 .Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιμάμηδων και Ραβίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου